AVC-ul, problemă majoră a României. Medic: Cu cât este diagnosticat mai rapid, cu atât șansele de supraviețuire și recuperare a pacientului sunt mai mari

avc - FOTO: Freepick
AVC-ul poate fi prevenit prin câteva măsuri simple. 

AVC-ul poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos. Cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) își alătură vocea organizațiilor de la nivel internațional și național care aduc în discuție problematica AVC, într-un efort comun de conștientizare asupra identificării cât mai precoce a semnelor și simptomelor unui AVC, dar și că prin schimbări la nivel comportamental și alimentar putem preveni accidentul vascular cerebral.

”Prevenția AVC-ului: Să o începem ASTĂZI, să o continuăm MÂINE, să o realizăm în  fiecare ZI!”, este motto-ul Colegiului Medicilor din Municipiul București, care trage un semnal de alarmă asupra frecvenței AVC-urilor în România. 

”Anual, în România se produc între 60 și 70 de mii de accidente vasculare cerebrale. Dintre acestea majoritatea sunt ischemice. Fumatul, consumul excesiv de alcool și obezitatea sunt printre cei mai des întâlniți factori care pot cauza un AVC. Un AVC poate fi extrem de grav, adesea fiind soldat chiar cu decesul persoanei.

Pacienții care au supraviețuit unui AVC pot suferi urmări ireversibile:

- Slăbiciune/Paralizie parțială;

- Dispariția senzației tactile;

- Labilitate emoțională/Depresie/Anxietate;

- Tulburări de limbaj și memorie”, arată Colegiul Medicilor din municipiul București. 

Vezi și: Şocul anafilactic, riscuri majore. Poate să apară și din cauza alimentelor

AVC-ul, cauze principale

Cunoașterea factorilor de risc poate reprezenta un ajutor de nădejde în prevenirea unui AVC și în ajustarea stilului de viață. Deși poate exista și un factor ereditar în cazul persoanelor care au suferit un AVC, prevenția poate reduce acest risc la cote minime, pe când neglijența poate maximiza riscul, chiar și în cazul persoanelor ce nu prezintă un astfel de factor ereditar.

Factorii principali sunt, astfel, reprezentați de rezultate directe ale stilului de viață, fie că vorbim despre obiceiuri culinare, sedentarism sau vicii. Printre aceștia, se numără:

- Hipertensiunea arterială;

- Obezitatea;

- Diabetul zaharat;

- Consumul de alcool;

- Nivelul crescut de colesterol.

Pe de altă parte, un AVC poate fi influențat și de factori ce nu țin de stilul de viață, precum vârsta înaintată, sursa genetică sau diverse tratamente cu anticoagulante orale, însă adoptarea unui stil de viață sănătos este extrem de importantă, indiferent de situație.

"Trebuie să înțelegem că în România, accidentul vascular cerebral reprezintă o adevărată problemă. Avem mulți oameni care suferă un AVC anual și considerăm că este foarte important să încercăm, pe cât posibil, să prevenim această afecțiune, dar și să știm cum să îi identificăm cât mai precoce semnele.

Vezi și: Primul SEMN că ai DIABET. Mulți nici nu-și dau seama. Testul rapid care-ți arată dacă ai boala

În cazul unui AVC, cu cât este diagnosticat mai rapid, cu atât șansele de supraviețuire și recuperare a pacientului sunt mai mari", a declarat prof. univ. dr. Bogdan Popescu, vicepreședintele Colegiului Medicilor din Municipiul București și fost președinte al Societății de Neurologie din România.

"Colegiul Medicilor din Municipiul București își alătură vocea împreună cu ALIA (Asociația Luptei Împotriva AVC) într-un efort comun de conștientizare și informare cu privire la AVC și considerăm că este extrem de important că medicii au lângă ei reprezentanți ai societății civile când se discută și se prezintă populației problematica unei afecțiuni foarte grave cum este accidentul vascular cerebral.

Este foarte important că în ultima perioadă se discută public despre problematica AVC-ului, de la lipsa unei infrastructuri dotate corespunzător la nivel național, la lipsa de medici specialiști în anumite zone geografice, care ar putea să intervină rapid în cazul unui pacient cu AVC, până la lipsa centrelor de recuperare în raport cu numărul de pacienți", a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Vezi și: Ora de iarnă 2022. Dormim mai mult, dar cu ce preț. Leca, despre persoanele cele mai afectate: Ține de noi să acceptăm că timpul se schimbă

Accidentul vascular cerebral, prevenție

Dieta echilibrată si mișcarea reprezintă elementele principale pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Păstrarea unui nivel optim de colesterol și a unei greutăți în limite normale se poate face cu ajutorul unei diete bogate în legume și pește, cu un nivel scăzut de sare și grăsimi saturate, scăderea greutății corporale fiind influențată și de activitatea fizică regulată.

De asemenea, medicii recomandă realizarea unor analize medicale periodice, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate. Astfel, cunoașterea glicemiei, a colesterolului și frecvența ritmului cardiac sunt esențiale pentru a asigura o monitorizare eficientă în vederea prevenirii accidentelor vasculare.

Nu în ultimul rând, viciile reprezintă un factor de risc major al accidentelor vasculare cerebrale. Fumatul și inhalarea fumului de tutun, de exemplu, cresc riscul de ateroscleroză, iar tensiunea arterială devine temporar mai mare după fiecare țigară fumată.

Primul semn care prevestește un AVC. Mulți îl ignoră. Pandrea: Dacă nu cedează la nimic, e bine să te alarmezi

Semnele care pot prevesti un AVC sunt ușor confundate. Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute, motiv pentru care accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală.

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care sunt semnele care anunță instalarea AVC și ce trebuie făcut pentru ca viața pacientului cu AVC să nu fie pusă în pericol.

”Cel mai frecvent semn, cred, premonitoriu de accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral este durerea de cap, aceea rebelă, care nu cedeză la nimic e un factor de alarmă. Acesta e cel mai nespecific și de natură mai puțin alarmant care să te trimită la doctor, dar alterarea funcției motorii în orice segment al corpului, că e membru superior, inferior, că e numai mâna, gamba, toate acestea trebuie să fie semnale de alarmă. 

Tulburarea de vorbire, tulburarea de auz, chiar și, uneori, vederea brusc alterată, nu mai vezi, e în ceață, e bine să te alarmezi. Noi, la Urgență avem o filozofie: mai bine omul să te deranjeze și să nu fie nimic, decât să nu te deranjeze și să îl aduci într-o stare critică”, a explicat dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel