AVC: România, pe harta performerilor în tratarea Accidentului Vascular Cerebral

Accident vascular cerebral
AVC: Un nou eveniment de top pentru neurologia românească, la Cluj-Napoca. Școala Doctorală de Neuroștiințe va reuni la Cluj Napoca, în perioada 21-22 februarie 2019, elite ale neurologiei mondiale într-o amplă dezbatere tematică, menită să aducă în prim plan cele mai recente rezultate obținute în domeniul cercetării științifice medicale din domeniul neurologiei, în mod special a accidentului vascular cerebral.

Cu această ocazie, se va pune un accent deosebit pe „Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC", program al Ministerului Sănătății, prin care România a reușit anul acesta să extindă numărul de unități medicale speciale, de la 10 la 43, prin care pacienții cu accident vascular cerebral – AVC - ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome.

Pentru ca această realizare de excepție să fie posibilă Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral și colaboratorii săi români, precum Societatea Română de Neurologie, Fundația Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității au derulat, mai ales în ultimul deceniu, programe intense axate pe cercetarea științifică medicală.

Potrivit președintelui World Stroke Organization, prof.dr. Michael Brainin, care va fi prezent la Cluj-Napoca, „această performanță extraordinară realizată de către factorii decidenți împreună cu specialiștii de top ai neurologiei românești, transformă România într-un exemplu elocvent pentru multe alte țări din Europa, dar și din afara acesteia".

În cadrul evenimentului de la Cluj-Napoca vor fi prezenți peste 200 de medici neurologi și speakeri de top din țări precum SUA, Austria, Germania, Israel, Elveția, Ungaria, Italia și România. Această amplă manifestare va include și o sesiune specială, joi, 21 februarie, ora 15.00, Sala Multimedia Auditorium a UMF Iuliu Hațieganu din str. Victor Babeș, Nr 8 din Cluj Napoca, la care va participa Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, președintele WSO, prof.dr. Michael Brainin, președintele SSNN și al European Federation of NeuroRehabilitation Societies (EFNR), prof.dr. Dafin Mureșanu.

Dezbateri din program

Cap de afiș al acestei sesiuni sunt dr. Natan M. Bornstein, membru în WSO Board of Directors, Co-Chair EAN Stroke Panel, președintele Asociației Neorulogice din Israel, Doctor Honoris Causa la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca. El va vorbi despre Managementul stenozei carotide și despre prevenția în Accidentul Vascular Cerebral.

Al doilea speaker din prima zi a sesiunii va fi dr. Michael Brainin, președinte al World Stroke Organization (WSO), fost președinte al Organizației Europene de AVC, Director al Departmentului de Neuroștiințe Clinice și Medicină Preventivă de la Universitatea Danube din Krems, Austria, și el Doctor Honoris Causa la „Iuliu Hațieganu". Temele abordate de el vor fi: Eficacitatea Unităților de Stroke și Anatomia funcțională a creierului, Declinul cognitiv pot-AVC – studii despre intervenție și prevenție și Epidemia globală a accidentului vascular cerebral: prevenția este problema principală.

Vineri, dr. László Csiba, președinteșe Societății Maghiare de Neurologie, membru corespondent al Academiei Ungare de Științe, care activează ca profesor la Departamentul de Neurologie al Universității din Debrecen, Ungaria și este profesor invitat la Universitatea „Iuliu Hațieganu", va dezbate Diagnosticul diferențial, la patul bolnavului, al perturbării conștienței, Utilizarea metodelor neurosonologice în cercetarea farmaceutică și va prezenta cazuri de Diagnostic al morții cerebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel