Atenție la ce alimente consumați ÎN POST: Un simplu sandviș, BOMBĂ cu 30 de aditivi și conservanți!

Pate vegetal. Foto: Pixabay
Alimentele de post pe care le cumpărăm din comerț pot conține mulți aditivi și conservați cunoscuți sau bănuiți că ar cauza probleme de sănătate. Iată cum doar cu un sandviș putem să înghițim și 30 de E-uri, adică aditivi și conservați! O dovadă în plus că e important să citiți eticheta înainte de a cumpăra ceva: 

Postul Paștelui este abia la început și este considerat cel mai aspru și cel mai lung dintre toate cele patru posturi importante de peste an. La ortodocși, postul Paștelui a început în data de 15 martie 2021, Paștele fiind sărbătorit pe data de 2 Mai.

Pe lângă multe alte variante pe care le putem lua în considerare atunci când renunțăm la produsele de origine animală, avem și pate-ul vegetal, de post, împreună cu margarina, care puse pe pâine alcătuiesc un sandviș simplu, rapid și gustos.

În urma studiilor pe care le-a efectuat. InfoCons a ajuns la concluzia că un astfel de sandviș, care este consumat atât de adulți, dar și de cei mici, poate ajunge să conțină chiar și 30 de E-uri! Acesta poate fi consumat ca o gustare sau poate înlocui o masă întreagă.

Într-un astfel de sandvich putem găsi următoarele E-uri:

1. Pate de post în care se regăsesc 15 aditivi alimentari și anume E-urile

E407 Caragenan - 22 de produse (95.65%)

E621 Glutamat monosodic – 21 de produse (91.30%)

E301 Ascorbat de sodiu - 16 (69.56%)

E150 Colorant caramel - 14 (60.86%)

E330 Acid citric - 13 (56.52%)

E481 Stearoil 2-lactilat de sodiu - 11 (47.82%)

E452 - 11 (47.82%)
(are mai multe variante: E 452(i)- Polifosfat sodic, E 452(ii)- Polifosfat potasic, E 452(iii)- Polifosfat de sodiu și calciu, E 452(iv)- Polifosfat de calciu, E 452(v)-  Polifosfat de amoniu)

E415 Guma Xantan - 11 (47.82%)

E472 Esteri ai mono - și digliceridelor cu acidul diacetiltartric - 10 (43.47%)

E451 Tripolifosfat de sodiu - 10 (43.47%)

E120 Carmin - 10 (43.47%)

E635 Ribonucleotidele 5 ’disodice - 8 (34.78%)

E508 Clorura de potasiu - 5 (21.73%)

E412 Gumă de guar - 5 (21.73%)

E316 Eritorbat de sodiu - 4 (17.39%)

E466 Carboximetilceluloză - 3 (13.04%)

E516 Sulfat de calciu - 3 (13.04%)

E472a esteri ai mono şi digliceridelor cu acidul acetic - 2 (8.69%)

 

2. Margarină, în care putem cu ușurință identifica până la 6-8 e-uri într-un singur produs, printre care: 

E100 - curcumina - colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei;

E160b - colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic;

E202 - sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;

E476 - emulgator sintetic - are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.

 

3. Pâine, în care putem găsi 7 aditivi alimentari într-un singur produs, și anume:

E160 - Beta-caroten

E170 - Carbonat de calciu

E200 - Acid sorbic

E223 - Metabisulfit de sodiu

E262 - Acetat de sodiu

E263 - Acetat de calciu

E270 - Acid lactic

E282 - Propionat de calciu

E300 - Acid ascorbic

E304i - Palmitat de ascorbil

E322 - Lecitină

E330 - Acid citric

E471 - Mono și digliceridele acizilor grași

E472 - Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași

E475 - Esterii poliglicerici ai acizilor grași

E481 - Stearoil 2 lactilat de sodiu

ATENȚIE! Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.

Pentru a întregi această gustare și a avea un nivel de saturație mai mare, putem adăuga:

4. Un pahar cu Lapte de soia în care putem cu ușurință identifica până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

și ca desert

5. O bucată de Halva în care se regăsesc 3 E-uri și anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric. 

38 de E-uri lejer la o masă

Adunându-se astfel doar la o singură masă putem ajunge lejet la 38 de aditivi alimentari.

Recomandat este să avem 3 mese pe zi, uneori chiar și cu mici gustări între ele. Dacă adunăm și aditivii alimentari de la celelalte alimente/sucuri consumate în ziua respectivă, ne trezim că am ingerat un număr destul de mare de E-uri, uneori acestea repetându-se în dieta din acea zi, fapt care poate dauna.

„Pate de post, parizer de post, brânză de post, lapte de post și mai stiu eu ce produse care copiază ca formă, culoare și textură produsele de origine animală, dar care nu conțin nici carne, nici lapte, ci plante. Conțin, de asemenea și coloranți, arome, agenți de îngroșare, de pasteurizare și altele. 

Așadar, să fim atenți ce cumpărăm, ce consumăm, în ce cantități și să nu transformăm postul într-o perioadă de ingerare agresivă de prea multe E-uri. Să nu uităm! Orice substanță, într-o cantitate este aliment, în alta medicament și în alta otravă. Produsele din comerțul autorizat sunt în limitele de cantități reglementate și autorizate, dar când cumulăm mai multe produse care conțin cam aceleasi substanțe, se poate depăși doza.

Atenție! Mai ales pentru copii și vârstnici, să citim de două ori mai mult etichetele în această perioadă” a epxlicat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță, la Național TV. Foto: Facebook
BREAKING NEWS
Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel