Ața dentară, CRUCIALĂ dacă suferi de COVID-19. Așa eviți să faci complicații SEVERE, care este explicația

Ața dentară, CRUCIALĂ dacă suferi de COVID-19. Așa eviți să faci complicații SEVERE, care este explicația, FOTO unsplash
Păstrează ața dentară: un nou studiu constată că gingivita poate crește șansele de spitalizare sau deces, daci faci COVID-19. Motivul? Boala gingiilor poate fi un semn de inflamație în tot corpul.

„Este bine stabilit că inflamația sistemică nu este legată doar de boala parodontală, ci și de alte câteva boli respiratorii, de asemenea.”, a explicat dr. James Wilson, președintele Academiei Americane de Parodontologie.

„Prin urmare, menținerea sănătății dinților și a gingiilor într-un efort de a evita dezvoltarea sau agravarea bolii parodontale este absolut crucială în mijlocul unei pandemii globale precum COVID-19, care este, de asemenea, cunoscut că declanșează un răspuns inflamator”, a spus Wilson.

În studiu, cercetătorii au comparat pacienții cu COVID-19 din Qatar, care au avut complicații severe - inclusiv ventilație asistată, terapie intensivă și deces - și cei fără complicații severe.

Dintre cei 568 de pacienți, cei cu parodontită - cea mai severă formă de boală a gingiilor - au fost de cel puțin trei ori mai predispuși să aibă complicații severe ale COVID-19.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pacienții cu COVID-19 și parodontită au avut niveluri crescute de biomarkeri (inclusiv niveluri de celule albe din sânge) asociate cu rezultate mai grave ale COVID-19.

Studiul, realizat de Nadya Marouf de la Institutul de Sănătate Orală, Hamad Medical Corporation din Doha, Qatar, și colegii săi, a fost publicat online pe 1 februarie, în Journal of Clinical Periodontology.

Inflamația sistemică este un simptom al COVID-19 și poate fi, de asemenea, un simptom al bolii gingivale, au observat cercetătorii.

Rezultatele arată importanța unei îngrijiri orale bune în timpul pandemiei COVID-19, potrivit academiei.

Bolile gingiilor pot provoca sângerări, respirație urât mirositoare și, dacă nu sunt tratate, pot duce la pierderea dinților, scrie WEBMD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel