Asimetria facială crește odată cu vârsta

Asimetria facială crește constant odată cu vârsta, este concluzia unui studiu publicat de revista americană de Chirurgie Plastică și Reconstructivă Plastic and Reconstructive Surgery. Tehnicile tridimensionale de imagistică digitală au reliefat asimetria facială în special în cele două treimi ale feței, odată cu îmbătrânirea. Corelația observată între creșterea asimetriei celor două părți ale feței și vârsta are implicații importante în aplicarea procedurilor de reconstrucție și a celor pentru întinerirea feței și le poate fi utilă medicilor pentru a le include în ghidurile specifice chirurgiei plastice, după cum a remarcat dr. Helena O.B. Taylor, de la spitalul Mount Auburn, Cambridge.

Folosind o tehnică numita fotogrammetrie 3D, dr. Taylor, conducătoarea studiului, împreună cu colegii săi a efectuat scanări detaliate ale feței la 191 de voluntari, care aveau vârsta cuprinsă între patru luni și 88 de ani. Cercetătorii au calculat apoi "deviația medie pătrată" (RMSD) pentru a cuantifica gradul de asimetrie dintre cele două fețe ale fiecărei fețe.

Această abordare digitală a imaginilor a permis cercetătorilor să distingă niveluri foarte subtile de asimetrie – de fracțiuni de milimetru. Asimetria facială a fost analizată din punct de vedere al vârstei și între treimile superioare, medii și cele inferioare ale feței. În cadrul grupurilor de vârstă, calculele RMSD ale asimetriei faciale au fost grupate între 0,4 și 1,3 mm.

,,Am găsit o corelație pozitivă între creșterea vârstei și asimetria facială. Măsurătorile au arătat o creștere mică, dar previzibilă, a RMSD: cu 0,06 mm pentru fiecare decadă de viață. Asimetria facială nu a variat semnificativ pe baza rasei sau a sexului. Asimetria a crescut odată cu îmbătrânirea în toate treimile feței, dar schimbările au fost mai mari în cele două treimi mai mici - de la sprâncene la nas și de la nas până la bărbie - comparativ cu treimea superioară", a afirmat dr. Taylor.

Rezultatele confirmă prezența unor creșteri mici, dar măsurabile și vizibile, în ceea ce privește asimetria facială apărută odată cu îmbătrânirea. Deși un anumit grad de asimetrie al feței este considerat "atractiv și inerent", obținerea simetriei faciale este un obiectiv fundamental al chirurgiei plastice. Așadar, folosirea implanturilor sau a volumizatorilor de țesuturi moi pentru a înlocui structurile profunde de susținere ar putea îmbunătăți asimetria facială și ar restabili proporțiile, în special de la sprâncene până la bărbie.

,,În cele din urmă, concluziile studiului vor putea contribui la o mai bună înțelegere a modului în care asimetria evoluează cu timpul și sperăm că aceste date se vor folosi pentru a îmbunătăți rezultatele în chirurgie reconstructivă și estetică", a subliniat dr. Helena O.B. Taylor, potrivit ScienceDaily.com.

În ceea ce privește precizia și precizia, aplicarea fotogrammetriei 3D reprezintă un progres major față de studiile anterioare privind asimetria facială care au utilizat măsurători directe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel