Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Arterele nu mai sunt la fel de flexibile odată cu înaintarea în vârstă, iar asta determină ca inima să pompeze sânge în corp. Această rigiditate a arterelor se instalează mai rapid la persoanele cu tensiune arterială ridicată și crește riscul de apariție a problemelor cardiace. Studiul oamenilor de știință pe șoareci arată că acele artere mai rigide pot afecta și memoria și alte procese critice ale creierului.
„Deși relația dintre rigiditatea arterială și demența a fost sugerată în studiile la om, mecanismele prin care rigiditatea arterială afectează funcțiile creierului sunt încă prost înțelese", consideră unul dintre autorii studiului, medicul Florencia Iulita, membru postdoctoral Herbert H. Jasper în Neuroștiințe la Universitatea din Montreal, Canada, potrivit unui comunicat al Societății Americane de Fiziologie.
Ca să studieze rigiditatea arterelor, cercetătorii au aplicat clorură de calciu la una dintre arterele carotide ale șoarecilor. În timp, artera a devenit rigidă, dar nu s-a mărit tensiunea arterială a animalului, nici nu s-a redus volumul de sânge prin carotide.
Șoarecilor cu artere rigidizate li s-a dat o sarcină care necesita folosirea memoriei. S-a observat că aceștia au arătat o învățare mai lentă.
Echipa de cercetare a mai descoperit că vasele cerebrale ale șoarecilor cu rigiditate arterială au fost mai puțin receptive la stimulii care în mod normal cresc fluxul sanguin cerebral atunci când este necesar, sugerând că creierul șoarecilor nu primește o cantitate adecvată de sânge pentru a funcționa corect.
S-au mai sesizat și niveluri mai ridicate de peptide amiloid-beta în creierul șoareci cu rigiditate arterială. Aceste amiloid-beta peptidele au tendința de a se strânge împreună și s-au observat în cantități mari în creierul persoanelor cu boala Alzheimer.
„Studiul nostru furnizează dovezi că rigiditatea arterială afectează negativ procesele vitale ale creierului. (...) O mai bună înțelegere a mecanismelor prin care rigiditatea arterială afectează funcțiile creierului și duce la demență ar putea ne permite să identificăm noi obiective pentru terapeutică care ar putea preveni sau întârzia boala Alzheimer la persoanele în vârstă și hipertensivi", a afirmat un alt autor al cercetării, Hélène Girouard, PhD, profesor asociat la Universitatea din Montreal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...