Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Arsura la stomac, acea senzație pe care o simțim în capul pieptului apare mai des primăvara potrivit analizelor.
Arsurile la stomac sunt rezultatul unui reflux gastroesofagian sau al unui stil de viață nesănătos.
De multe ori, arsurile la stomac pot apărea după o masă copioasă. Dacă apar regulat și cresc în intensitate, este bine să ne adresăm medicului.
"Senzația de arsură apare din cauza iritației produsă în general de acid de la nivelul stomacului, fie în ultima porțiune a esofagului în contextului gastroesofagian.
Refluxul gastroesofagian înseamnă întoarcerea conținutului stomacului înapoi pe esofag. Atunci când simțim acest lucru simțim regurgitații, arsură, gust acru, uneori gust amar. Sunt cazuri când refluxul poate să depășească esofagul și ajunge mai sus și poate produce eroziuni dentare, iritarea faringelui cu dureri în gât, iritarea căilor respiratorii cu răgușeală, tuse seacă cronică sau chiar astm.
Refluxul gastroesofagian poate să apară atunci când e un defect la nivelul supapei care închide stomacul și atunci conținutul stomacului se poate întoarce cu ușurință în stomac. Când crește presiunea în abdomen, la persoanele obeze, de exemplu, și acesta este un factor care favorizează refluxul gastroesofagian.
Dieta contează și ea, în sensul că sunt alimente care fie cresc aciditatea, fie scad evacuarea stomacului și cresc presiunea la nivelul acestuia. Aici vorbim de alimente iuți, acre, băuturi carbogazoase, grăsimi, dulciuri, alcool", a declarat Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog, în direct la "Neatza cu Răzvan și Dani".
"Acum, primăvara, ne schimbăm dieta și dacă ne place să consumăm ceapă, usturoi verde, ridichi, salate, putem să avem o exacerbare a simptomelor de reflux, dacă avem această problemă.
Cum scăpăm de arsurile la stomac?
Atunci când simptomele de reflux sunt frecvente și supărătoare, trebuie să respectăm niște măsuri de dietă. Vorbim de mese cu volum mic, mai frecvente și e important ca două ore după masă să nu ne întindem la orizontală, nu ne aplecăm și nu facem efort.
Când se ajunge la control amănunțit sau intervenție chirurgicală?
E nevoie de tratament care să controleze secreția de acid, că scapă expunerea la acid a esofagului. Dacă tratamentul nu-și face efectul, este necesară investigarea pentru boala de reflux.
Primul lucru pe care-l facem este endoscopia digestivă superioară.
Sunt situații destul de rare când se intervine chirurgical, atunci când simptomele nu răspund la tratament susținut, când e nevoie de tratament pe termen lung și mai ales când sunt complicații la care tratamentul nu funcționează", a completat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...