Anticoagulantele, fără efect major în prevenția declinului cognitiv. Pacienții cu fibrilație atrială, în centrul studiului

anticoagulantele - FOTO: Freepik
Acest tratament care se voia a fi unul benefic pentru creier, de fapt, nu are efectul dorit. Nu ajută în niciun fel prevenirea declinului cognitiv.

Vezi și: Mocha Mousse, culoarea anului 2025. Ce simbolizează culoarea Mocha Mousse. Puterea culorii asupra subconștientului

Un recent studiu randomizat, controlat cu placebo, care a testat efectul anticoagulantului direct oral asupra declinului cognitiv la pacienții cu fibrilație atrială (FA), a fost întrerupt prematur din cauza lipsei de eficiență. Studiul BRAIN-AF nu a găsit nicio diferență semnificativă între rivaroxaban 15 mg și placebo în prevenirea declinului cognitiv, în ciuda unei rate ridicate de afectare cognitivă în populația studiului.

Studiul oprit după 3,7 ani de urmărire

Studiul BRAIN-AF, care a urmat pacienții timp de o medie de 3,7 ani, a inclus un endpoint primar compus din declin cognitiv, accident vascular cerebral (AVC) și atac ischemic tranzitoriu. Potrivit dr. Léna Rivard, un electrofiziolog și profesor asociat la Montreal Heart Institute, au fost înregistrate 256 de evenimente primare, majoritatea dintre ele implicând declin cognitiv.

În ciuda unei incidențe mari de afectare cognitivă, definită ca o reducere de cel puțin 2 puncte pe testul Montreal Cognitive Assessment, grupul care a primit rivaroxaban nu a arătat nicio îmbunătățire comparativ cu grupul placebo.

"Chiar și cu o rată foarte mare de declin cognitiv observat, nu a existat nicio diferență între rivaroxaban și placebo", a raportat Rivard în cadrul unei sesiuni de prezentare la American Heart Association (AHA) Scientific Sessions 2024, potrivit Medscape.

La finalul studiului, 18% dintre participanți au îndeplinit criteriile pentru pierderea cognitivă.

Vezi și: Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare

Limitările studiului

O limitare a studiului BRAIN-AF a fost concentrarea pe o populație cu risc scăzut, care nu îndeplinea criteriile actuale pentru anticoagulare orală. Pacienții au fost incluși pe baza unui risc de AVC care se afla sub pragul pentru tratamentele standard cu anticoagulante. Studiul a inclus persoane cu vârste între 30 și 62 de ani, excluzându-se cazurile cu istoric de AVC, hipertensiune arterială, diabet sau insuficiență cardiacă.

Drept rezultat, populația de studiu a fost în general sănătoasă, cu o incidență scăzută de AVC—estimată la 0,5%-1,0% pe an, deși rata observată a fost de 2,5%.

Alte cauze privind declinul cognitiv în cazul pacienților cu fibrilație atrială

Rezultatele studiului ridică întrebări cu privire la fiziopatologia declinului cognitiv în cazul pacienților cu FA. Dr. Andrea M. Russo, un electrofiziolog și profesor la Cooper Medical School, a sugerat că tinerețea și sănătatea populației de studiu ar fi putut contribui la lipsa unei diferențe între grupuri. În plus, deși studiul a cerut un istoric de 2 ani de FA, sarcina FA—posibil un factor de risc independent pentru pierderea cognitivă—nu a fost descrisă.

"Deși studiul nu a arătat un beneficiu al anticoagulării, nu exclude posibilitatea ca microemboliile să contribuie la declinul cognitiv în FA. Pierderea cognitivă în cazurile de FA ar putea fi, de asemenea, cauzată de un efect hemodinamic, cum ar fi hipoperfuzia din cauza fluctuațiilor fluxului sanguin datorate ritmului anormal", a remarcat Russo.

Pentru a reduce riscurile de sângerare într-un grup de pacienți fără o indicație clară pentru anticoagulare, studiul BRAIN-AF a utilizat o doză mai mică de rivaroxaban—15 mg pe zi, comparativ cu doza tipică de 20 mg folosită pentru prevenirea AVC-ului la pacienții cu FA.

Studiul a raportat că nu au existat evenimente fatale de sângerare și, deși grupul care a primit rivaroxaban a avut o rată numeric mai mică de sângerări majore (0,3% față de 0,8%) și AVC-uri (2,5% față de 2,7%) comparativ cu grupul placebo, diferențele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Vezi și: Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism

Cercetări suplimentare

Deși studiul BRAIN-AF nu a arătat un beneficiu al anticoagulării în prevenirea declinului cognitiv la pacienții cu FA, experții subliniază importanța abordării acestei probleme. Dr. Hooman Kamel, vicepreședinte al cercetării la Weill Cornell Medical College, a subliniat că declinul cognitiv la pacienții cu FA este o problemă semnificativă și a cerut mai multe cercetări asupra mecanismelor modifiabile care ar putea preveni acest lucru.

De asemenea, el a evidențiat studii care sugerează o asociere între declinul cognitiv și disfuncția atrială stângă, sugerând posibilitatea unei relații mai complexe între patologia cardiovasculară și cerebrovasculară.

"Trebuie să luăm în considerare dacă anticoagularea este instrumentul potrivit sau dacă sunt necesare alte intervenții pentru a aborda declinul cognitiv în această populație" , a spus Kamel.

Reevaluarea anticoagulantelor pentru prevenirea demenței în fibrilația atrială

Rezultatele studiului BRAIN-AF pun sub semnul întrebării potențialul anticoagulantelor ca strategie pentru prevenirea declinului cognitiv la pacienții cu FA, în special la cei cu risc mai scăzut. Totuși, studiul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine mecanismele din spatele pierderii cognitive asociate cu FA și pentru a explora strategii terapeutice alternative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Sedentarismul, asociat cu riscul crescut de demență

Crossuri externe

pixel