De ce să îți înfășori picioarele în...
Amidonul este una dintre cele mai frecvente forme de carbohidrați și include cereale precum orez, grâu sau porumb, cartofi.
Unele alimente cu amidon - în special leguminoasele - conțin ceea ce este cunoscut sub numele de amidon rezistent. Amidonul rezistent este similar fibrei solubile, deoarece nu poate fi absorbit direct de corp. Trebuie descompus de bacteriile intestinale specifice.
Consumul de alimente bogate în amidon rezistent stimulează creșterea acestor bacterii, care promovează sănătatea. „Produc acizi grași cu lanț scurt, care îți fac corpul mai sensibil la insulină și reduc inflamația”, spune dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan. De fapt, amidonul rezistent are efectul opus al zahărului sau altor carbohidrați.
Cartofii albi sunt plini de amidon obișnuit, motiv pentru care au un indice glicemic ridicat.
Cartofii prăjiți și piureul de cartofi sunt probabil cele mai populare moduri de a-i prepara, dar iubitorii de cartofi ar putea dori să ia în considerare salata de cartofi. De ce? „Dacă lăsați cartofii la frigider pentru una sau două zile, temperatura rece transformă o parte din amidon în amidon rezistent”, spune dr. Hu.
Un alt truc culinar care poate reduce ușor impactul glicemic al unui aliment este adăugarea de oțet sau suc de lămâie, deoarece acidul încetinește conversia amidonului în zahăr în organism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
De ce să îți înfășori picioarele în...
Dieta keto are efecte pozitive în...
Cum ne alegem medicii care ne...
Ce este epilepsia, care sunt cauzele...
Cheia pentru sănătate o deținem cu...
Leacul pentru cancer este în lucru....
România se află pe primul loc în...