Alzheimer, recunoști semnele de avertizare ale bolii?

Alzheimer: Semnele acestei forme de demență sunt diferite de cele ale uitării normale legate de vârstă.

Ați intrat vreodată într-o cameră, v-ați oprit în loc și apoi v-ați întrebat ce doreați să faceți de fapt acolo? Ați pierdut vreodată cheile casei sau ați uitat unde ați parcat mașina? Relaxați-vă. Pierderile ocazionale de memorie sunt naturale.
„Oricine poate avea astfel de experiențe uneori, dar dacă acestea se întâmplă frecvent la tine sau la cineva pe care-l iubești, ele pot fi semnele precoce ale bolii Alzheimer", spune dr. Scott M. McGinnis, neurolog la Brigham and Women's Hospital, și editor al Raportului Special de Sănătate al Harvardul, intitulat „Un ghid pentru a face față bolii Alzheimer".

Care sunt semnele de demență?

Cele mai multe probleme legate de memorie care apar odată cu înaintarea în vârstă nu sunt semne de demență sau de boală Alzheimer, ci dovezi ale unei încetiniri a vitezei de procesare a creierului, care mărește timpul necesar pentru a recupera informațiile. Cu cât îmbătrânim, capacitatea noastră de a ne împărți atenția între mai multe sarcini sau bucăți de informație scade, ceea ce poate interfera cu stocarea de noi amintiri.

Deși o parte dintre aceste pierderi de memorie se datorează îmbătrânirii normale, există unele semne de avertizare comune ale bolii Alzheimer. Dacă dumneavoastră sau o persoană apropiată se confruntă cu unul sau mai multe dintre următoarele simptome, discutați urgent cu un medic.

Probleme de amintire a unor lucruri.

La început, poate fi afectată numai memoria pe termen scurt, cu probleme de memorie pe termen lung în curs de dezvoltare. Oamenii pot uita de o întâlnire sau numele unei noi cunoștințe. Mulți oameni se plâng de pierderi de memorie, dar pot oferi detalii considerabile privind incidentele de uitare, cum ar fi unde erau în acel moment. Cu toate acestea, recunoașterea pierderii de memorie numai dacă a fost solicitată și imposibilitatea de a reține detalii specifice atunci când nu au putut să-și amintească ceva poate fi un semn de demență.

Modificări de stare sau de personalitate.

Este normal ca oamenii să încetinească în timp ce îmbătrânesc - poate că nu vor să meargă la întâlniri dacă nu pot auzi sau vedea bine sau pot renunța la activități care au devenit provocări fizice. Cu toate acestea, schimbările în dispoziția sau temperamentul unei persoane nu sunt normale și pot fi semne de demență. De exemplu, o persoană care a fost odată socială și căreia îi plăcea să iasă poate fi retrasă, sau cineva care a fost odată vesel poate deveni încăpățânat, neîncrezător, supărat sau trist. De asemenea, depresia însoțește de multe ori boala Alzheimer, provocând simptome ca pierderea interesului pentru un hobby sau o activitate preferată, schimbarea poftei de mâncare, insomnie sau dormit prea mult, lipsa de energie și lipsa de speranță.

Probleme de completare a sarcinilor obișnuite.

Sarcinile simple care, odată nu au cauzat dificultăți, pot deveni mult mai provocatoare. De exemplu, dacă uitați cum să folosiți cuptorul, că trebuie să încuiați ușa sau cum să vă îmbrăcați pot fi semne ale bolii Alzheimer.

Dificultatea de a exprima gândurile.

Unul dintre semnele bolii Alzheimer este că persoana în cauză are probleme cu limbajul. O persoană poate încerca să descrie un obiect, mai degrabă decât să folosească numele acestuia - de exemplu, referindu-se la telefon ca „soneria" sau „acel lucru cu care chemi oamenii". Citirea sau scrierea poate fi, de asemenea, afectată.

Afectarea judecății.

Individul ar putea avea probleme în luarea deciziilor, rezolvarea problemelor sau planificarea. De exemplu, el nu mai poate să plătească facturi sau să țină cont de cât cheltuie.

Dezorientarea.

Știm cu toții cum ar fi să conducem și să uităm momentan unde mergem. Dar să te pierzi în propiul cartier, unde poate că locuiești de ani buni sau pierderea noțiunii de zi sau a celei de timp pot fi semne de demență.

Comportament neobișnuit.

Rătăcirea, agitarea, ascunderea lucrurilor, purtarea a prea puține haine prea sau a prea multe, apariția suspiciunii, angajarea în comportamente nesigure sau utilizarea limbajului de joasă factură pot fi semne ale bolii Alzheimer, mai ales dacă o persoană nu s-a comportat așa înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel