Cercetătorii au realizat o...
Trăim toată viața cu diverse microorganisme în noi și pe noi. Un exemplu foarte bun este familia de viruși de herpes. Din mai mult de o sută de herpes - virusuri cunoscute, sunt 9 care infectează oamenii.
Odată ce ne infectăm cu aceste virusuri - de obicei la începutul vieții - ele rămân în noi, adormite în interiorul unora dintre celulele noastre. Periodic, se „trezesc" (se reactivează), încep să producă mai multe copii ale lor și infectează alte celule. Asta se întâmplă atunci când vă apare pe buză, brusc, un herpes dureros.
Când virușii infectează celulele, ei pot afecta respectivele celule. De cele mai multe ori, sistemul imunitar se activează pentru a minimiza daunele și pentru a accelera vindecarea. Uneori, totuși, atacul imun împotriva virusurilor provoacă leziuni colaterale: adică rănește țesutul pe care încearcă să-l vindece.
În ceea ce privește boala Alzheimer, mai multe studii publicate anul 2018 sugerează că unele cazuri de boală Alzheimer, dar și alte tipuri de demență, pot fi declanșate prin infectarea celulelor cerebrale cu viruși. Am selectat trei dintre ele, din motive de anvergură.
Spre exemplu, un studiu publicat în iunie 2018, în jurnalul Neuron, a constatat că în creierul îmbătrânit sunt detectate frecvent specii virale comune și că se remarcă o creștere a HHV-6A (herpesvirus 6A) și HHV-7 (virusuri herpesvirus 7) în creierul subiecților cu boala Alzheimer.
Știm că mai mulți viruși de herpes trăiesc liniștit în interiorul celulelor din creierul nostru. Dar alte cercetări recente au constatat că, atunci când aceste virusuri herpetice se reactivează și încep să se înmulțească, sistemul imunitar din creier trece în modul de protecție. Adică produce o substanță chimică numită beta-amiloid care interferează cu capacitatea virusurilor de a infecta alte celule ale creierului. Asta e vestea bună.
Vestea proastă e că, din păcate, beta-amiloidul însuși afectează creierul, plăcile de beta-amiloid fiind o caracteristică în creierul persoanelor cu Alzheimer și a altor tipuri de demență. Dovada o aduce un studiu publicat în The Lancet, în octombrie 2018.
Un alt treilea studiu publicat februarie 2018 în The Journal of Clinical Psychiatry, care a implicat aproape 40.000 de persoane, analizate de-a lungul mai multor ani, a arătat că există riscul unui risc mai mare de apariție a demenței la persoanele care la un moment dat au dezvoltat zona zoster (cauzată de un herpesvirus) sau ulcerații genitale (cauzate de alte două virusuri herpetice). Dar, tratamentul antiviral ar putea fi protector pentru prevenirea demenței la pacienții cu zoster herpes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...