Alzheimer, apariția lui încetinită de un obicei recomandat de medici

Bătrâni
Sportul ar putea încetini debutul bolii la oamenii care au risc de Alzheimer, sugerează noi cercetări.

Alzheimer, obicei. "Exercițiul este o modalitate excelentă de a preveni Alzheimer și de a ajuta pacienții cu boala Alzheimer să rămână stabili pentru perioade mai lungi de timp", spune medicul Gayatri Devi, neurolog specializat în tulburări de memorie la Spital Lenox Hill din New York, care nu a fost implicat în studiu.

Cercetătorii au descoperit că exercițiile fizice obișnuite de peste un an au încetinit degenerarea părții creierului legată de memorie în rândul persoanelor care au acumulat proteină beta-amiloid în creierul lor. Aceste "plăci" proteice sunt un semn distinctiv al Alzheimerului, au remarcat cercetătorii de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center din Dallas. Specialiștii mai susțin că exercițiile aerobice nu au împiedicat "plăcile" să se răspândească, dar ar putea încetini efectele amiloidului asupra creierului, mai ales dacă a început într-un stadiu incipient, potrivit medicinenet.

Alzheimer, obicei: în ce a constat studiul

Cercetătorul principal dr. Rong Zhang afirma, într-un comunicat de presă, că "dacă aceste descoperiri pot fi replicate într-un studiu mai mare, atunci poate că, într-o zi, medicii vor spune pacienților cu risc ridicat să înceapă un plan de exercițiu".

În noul studiu, Zhang și colegii săi au alocat la întâmplare 70 de persoane în vârstă de 55 de ani și mai mult. Aceștia au urmat fie la o jumătate de oră de antrenamente de exerciții aerobice, patru până la cinci zile pe săptămână, fie un antrenament mai puțin intens. Toți pacienții au înregistrat unele creșteri de plăci amiloide în creierul lor la începutul studiului, care au fost clasificate ca având „deficiență cognitivă ușoară", adesea un precursor al Alzheimerului.

Peste un an, participanții din cele două grupuri au menținut abilități mentale similare în memoria și rezolvarea problemelor, au remarcat cercetătorii. Cu toate acestea, cei din grupul de exerciții aerobice au arătat o reducere mai mică a hipocampului creierului, potrivit scanărilor. Hipocampul este o zonă a creierului importantă pentru memorie și una dintre primele zone afectate de obicei de Alzheimer, a explicat grupul lui Zhang.

„Este interesant faptul că creierul participanților cu amiloid a răspuns mai mult la exercițiul aerobic decât celelalte", adaugă Zhang.
Pentru a testa în continuare efectul exercițiului fizic, Zhang ca derula un studiu de cinci ani care include mai mult de 600 de adulți în vârstă, cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, care prezintă risc de Alzheimer. „Înțelegerea bazei moleculare pentru boala Alzheimer este importantă. Dar întrebarea arzătoare din domeniul meu este: putem traduce cunoștințele noastre tot mai mari de biologie moleculară într-un tratament eficient? Trebuie să continuăm să căutăm răspunsuri", apreciază cercetătorul.

Raportul a fost publicat pe 17 septembrie în Journal of Alzheimer's Disease.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel