Alimentația în sezonul rece poate fi...
Mesele de sărbători sunt o adevărat provocare pentru siluetă, iar alimentele grele preparate ne pot da mari bătăi de cap, motiv pentru care medicii și nutriționiștii atrag atenția să fim atenți la cantitate atunci când ne punem la masă.
Medicul Tudor Ciuhodaru susține că întoarcerea la o alimentație normală după perioada de post poate reprezenta un risc pentru sănătate dacă nu este abordată corect.
"După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni cronice digestive încercați să reluați progresiv alimentația. Nu modificați medicația cronică în contextul în care vreți să mâncați sau să beți pentru că există riscul să dezvoltați numeroase complicații.
Nu dați startul la mesele copioase imediat, mai ales dacă ați ținut post. Această categorie ar trebui să reia cu prudența alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă, de friptură. Alimentele trebuie reintroduse treptat. Puteţi începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociata unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.
Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă", susține medicul Tudor Ciuhodaru.
"După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate şi alimentate mai puțin grase, în aşa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă şi să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric şi nu numai.
Combinația de grăsime şi alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave şi nu chiar de Terapie Intensivă şi intervenții chirurgicale", mai spune medicul.
"Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în aşa fel încât să nu fie toate dintr-o dată. Şi felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a nu suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv.
Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc, poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic și în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă", a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...