Acest aliment pe care multe țări l-au...
Multe dintre alimentele pe care le consumăm zilnic pot cauza balonare și gaze neplăcute. De la legume bogate în fibre la băuturi carbogazoase sau gustări procesate, există o varietate de factori care pot influența digestia și pot duce la disconfort abdominal.
Ouăle sunt o sursă populară de proteine, adesea consumate la mic dejun, prânz sau cină. Indiferent dacă le scramblezi pentru o masă consistentă sau adaugi ouă fierte într-o salată, ouăle oferă nutrienți esențiali și te ajută să te simți sătul. Totuși, multe persoane au observat că, după ce consumă ouă, simt mai multă balonare, mai ales când le combină cu alte alimente.
De obicei, ouăle nu sunt o cauză majoră de gaze. De fapt, ouăle sunt considerate unul dintre alimentele care au mai puține șanse să provoace flatulență. Cu toate acestea, există excepții. Dacă ai o alergie sau o intoleranță la ouă, consumul lor poate cauza disconfort digestiv, inclusiv balonare și gaze.
Pentru majoritatea oamenilor, orice senzație de balonare după consumul de ouă este cauzată de alte alimente consumate împreună cu ele. Ouăle nu conțin lactoză, așadar sunt sigure pentru persoanele care se simt balonate după consumul de produse lactate. Însă, dacă îți savurezi ouăle cu brânză sau alte ingrediente care conțin lactoză, este posibil să experimentezi mai multe gaze.
Deși ouăle în sine nu cauzează un exces de gaze, ele fac adesea parte dintr-o masă care include alte alimente ce pot contribui la flatulență. Câteva dintre acestea includ:
Ceapa și usturoiul: Aceste ingrediente sunt cunoscute pentru tendința lor de a provoca gaze.
Fasolea, cerealele integrale și legumele crucifere: Aceste alimente bogate în fibre conțin zaharuri care pot duce la balonare.
Băuturile carbogazoase și berea: Acestea pot adăuga senzația de balonare.
Gustările fără zahăr: Batoanele proteice, de exemplu, conțin adesea alcooli de zahăr care pot cauza gaze.
Dacă consumi aceste alimente împreună cu ouăle, combinația poate duce la o cantitate mai mare de gaze.
Un element important în ouă este metionina, un aminoacid esențial pe care corpul tău nu-l poate produce singur. Acest aminoacid este vital pentru diverse funcții ale corpului, cum ar fi producerea de energie, sănătatea sistemului imunitar și metabolismul grăsimilor.
Cu toate acestea, atunci când sistemul tău digestiv descompune metionina, aceasta poate produce substanțe care conțin sulf, importante pentru funcționarea celulelor. Din păcate, aceste substanțe pot produce hidrogen sulfurat, compusul responsabil pentru mirosul caracteristic de "ouă stricate" în gaze.
Dacă ai consumat multă proteină de origine animală, nu doar ouă, acest miros de sulf poate fi mai evident din cauza compușilor de sulf eliberați în timpul digestiei.
Vezi și: Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Ouăle - FOTO: Freepik@vecstock
Dacă te îngrijorează flatulența după consumul de ouă, există câteva strategii pe care le poți aplica pentru a reduce riscul:
Asociază ouăle cu legume care nu provoacă gaze: Încearcă să mănânci ouă cu legume precum roșii și dovlecei, care sunt mai puțin susceptibile să provoace balonare.
Alege pâine fără gluten: Aceasta poate ajuta la evitarea gazelor provocate de pâinea pe bază de grâu.
Fii atent la cantitatea de fibre: Fructele precum afinele sau pepenele galben sunt surse excelente de fibre care nu vor copleși sistemul tău digestiv.
De asemenea, este important să-ți echilibrezi mesele cu proteine slabe și grăsimi sănătoase pentru a preveni gazele, potrivit International Foundation for Gastrointestinal Disorders.
Vezi și: Paracetamolul, nociv în cazul vârstnicilor. Studiul de 20 de ani care relevă riscuri grave
Gazele ocazionale sunt normale, dar dacă observi că experimentezi frecvent balonare sau disconfort, ar putea fi util să-ți analizezi obiceiurile alimentare. De exemplu, înghițirea de aer în timp ce mănânci — cum ar fi atunci când vorbești sau mesteci gumă — poate contribui la creșterea producției de gaze.
Dacă simți că sistemul tău digestiv este mai sensibil la anumite alimente, ia în considerare eliminarea acestora din dietă pentru a identifica sursele de probleme. Enzimele digestive pot ajuta și ele la o digestie mai eficientă și la reducerea balonării. Dacă simptomele persistă și îți afectează viața de zi cu zi, este recomandat să consulți un medic pentru a verifica dacă ai o afecțiune digestivă, cum ar fi sindromul de colon iritabil.
Ouăle nu sunt probabil cauza principală a gazelor tale, dar ele pot juca un rol, în funcție de ce alte alimente consumi. Fii atent la combinațiile de alimente și la sănătatea digestivă pentru a te bucura de ouă fără disconfortul suplimentar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest aliment pe care multe țări l-au...
Acest aliment sănătos poate provoca...
Aceste trei plante purifică aerul din...
Aceste chisturi se pot transforma în...
Tehnica ce vindecă AVC ischemic. Un AVC îți poate schimba viața în...
Această terapie le oferă pacienților...
Violența verbală și fizică asupra...
Statinele, medicamentele pentru...