Alimentele care te scapă de ARSURI la stomac. Ce este GASTRITA, ce o provoacă și care e rolul cheie al ardeiului IUTE

Alimentele care te scapa de arsuri la stomac - Foto: Freepick @upklyak @kroshka_nastya @jcomp
Ce sunt gastrita, esofagita și refluxul gastro-esofagian. Care sunt alimentele care le provoacă și care sunt alimentele care te scapă de arsuri.

Arsura la stomac, acea senzație pe care o simțim în capul pieptului apare mai des primăvara potrivit analizelor. 

Arsurile la stomac sunt rezultatul unui reflux gastroesofagian sau al unui stil de viață nesănătos. 

De ce să consumi SARE iodată din România, în loc de sare din Himalaya sau Marea Ionică. Ce sunt hormonii T3, T4 și TSH

De multe ori, arsurile la stomac pot apărea după o masă copioasă. Dacă apar regulat și cresc în intensitate, este bine să ne adresăm medicului.

"Odată cu venirea primăverii se deschide sezonul gastritelor. Arsuri și dureri de stomac? Înseamnă că există o inflamație la nivelul superior al tubului digestiv, care poate fi gastrită, esofagită sau reflux gastro esofagian. Ce se întâmplă, de fapt?  

În cazul gastritei are loc distrugerea stratului protector de mucus, celulele din peretele gastric vor fi expuse acțiunii sucurilor acide. Apare inflamația. Gastrita acută e cauzată de stres, în timp ce gastrită cronică poate avea cauze multiple.

Trebuie să vezi și: Arsura la stomac, rezultatul refluxului gastroesofagian. De ce apare PRIMĂVARA și care e TRUCUL prin care scapi de ea

"Tratamentul prelungit cu aspirină sau ibuprofen poate duce la gastrită". Alimentele pe care trebuie să le evitați!

 

Infecția cu Helicobacter pilori, singura bacterie, care poate supraviețui în mediul acid din stomac, e cea mai frecventă. Tratamentul prelungit cu aspirină sau antiinflamatoare de tip ibuprofen poate duce la gastrită.

Dintre obiceiurile nesănătoase, excesul de alcool și fumatul au efect negativ asupra mucoasei gastrice.

Alimentele nu cauzează gastrită, însă pot accentua simptomele deja existente.

Iată câteva recomandări care pot ameliora situația:

- Evitați alimentele acide sau cele care relaxează sfincterul gastro esofagian: grăsimi animale, citrice, roșii, băuturi carbogazoase ceai cafea alcool ciocolată.

- Evitați alimentele care stau mult în stomac și se digeră greu: carnea, grăsimile animale, prăjelile.

- Evitați ronțăielile și gustările dintre mese. Mesele rare scad secreția de suc gastric și ameliorează simptomele.

- Evitați alimentele și condimentele iritante sau picante. Excepție face ardeiul iute. Consumat cu moderație, stimulează secreția de mucus și asigură protecție antiacidă și antimicrobiană.

Ce înseamnă esofagita

Esofagitele apar ca urmare a refluxului conținutului gastric acid prin sfincterul esofagian, înapoi în esofag. Spre deosebire de stomac, mucoasa esofagului nu este protejată de mucus, prin urmare sucul gastric regurgitat are efect iritant. Se manifestă prin arsură în epigastru, durere în capul pieptului, pierderea apetitului și gust neplăcut.

Micile episoade de reflux sunt normale și nu prezintă niciun pericol. Însă esofagita cronică înseamnă un sfincter care nu mai funcționează optim și lasă sucul gastric să urce în esofag.

Cum știi că legumele pe care le cumperi sunt proaspete. Regula MIROSULUI la care trebuie să fii ATENT

Care sunt alimentele responsabile de reflux gastroesofagian

- Alimentele dense, bogate în grăsimi și proteine precum mezeluri, carne, cașcaval. Sunt greu de digerat, stimulează secreția gastrică și întârzie golirea stomacului. Limitați grăsimile animale, prăjelile, uleiul.

- Alimentele acide și foarte picante, care produc iritarea suplimentară a mucoaselor: citrice, roșii, ananas, suc de fructe, băuturi carbogazoase și zahărul în exces.

- Alimentele care scad eficiența închiderii sfincterului: alcoolul, menta și guma de mestecat. Cacaoa și ciocolată relaxează sfincterul și dau arsuri. La fel și nicotina/fumatul.

- Alimentele care cresc producția acidă din stomac: cafea ceai băuturi alcoolice fermentate de tip vin sau bere și băuturi răcoritoare carbogazoase.

- Beți lichidele înafara meselor ca să nu întârziați golirea stomacului.

Cum scăpăm de arsurile la stomac, VEZI AICI

Care sunt alimentele anti-reflux?

- Carne albă de pește, pui sau curcan

- legumele de culoare portocalie precum morcovi, ardei gras.

- Oțetul de mere băut în timpul mesei ameliorează arsurile și are efect alcalinizant", spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel