Alimentele care îți pot prelungi viața și cu 10 ani: ce trebuie să schimbi din dietă. STUDIU

Dieta      Foto: Pixabay
Schimbarea dietei ar putea adăuga până la un deceniu la speranța de viață, arată un nou studiu. Efectul acestor modificări este substanțial la toate categoriile de vârstă, inclusiv la cei peste 80 de ani!Cercetătorii au creat și un calculator-model, disponibil online, care estimează impactul modificărilor dietei asupra speranței de viață. 

Un tânăr adult și-ar putea adăuga mai mult de un deceniu la speranța de viață, schimbându-și dieta de la o dietă tipic occidentală la o dietă optimizată care include mai multe leguminoase, cereale integrale și nuci și mai puțină carne roșie și procesată, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul PLOS (link direct studiu) de cercetătorul Lars Fadnes de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și colegii săi. Pentru persoanele în vârstă, câștigurile anticipate ale speranței de viață din astfel de modificări ale dietei ar fi mai mici, dar totuși sunt considerate substanțiale.

Alimentația este fundamentală pentru sănătate și, la nivel global, se estimează că factorii de risc dați de alimentație duc la 11 milioane de decese și la 255 de milioane de ani de viață cu dizabilitate, anual. În noul studiu, cercetătorii au folosit meta-analizele existente și datele din studiul Global Burden of Diseases pentru a construi un model care să permită estimarea instantanee a efectului asupra speranței de viață al unei game de modificări dietetice. 

Modelul este acum disponibil și ca instrument online disponibil public numit calculatorul Food4HealthyLife.

Ce alimente îți prelungesc viața și cu cât

Pentru adulții tineri din Statele Unite, modelul estimează că o schimbare susținută de la o dietă tipic occidentală la dieta optimă începând cu vârsta de 20 de ani ar crește speranța de viață cu mai mult de un deceniu pentru femei (10 ani) și bărbați (13 ani). 

Cele mai mari câștiguri în anii adăugați la speranța de viață ar fi obținute prin consumul de mai multe leguminoase (femeile: 2,2 ani; bărbații: 2,5 ani), mai multe cereale integrale (femei: 2,0 ani; bărbați: 2,3 ai), și mai multe nuci (femei: 1,7 ani; bărbați: 2,0 ani), mai puțină carne roșie (femei: 1,6 ani; bărbați: 1,9 ani) și carne mai puțin procesată (femei: 1,6 ani; bărbați: 1,9 ani). 

Trecerea de la o dietă tipică la o dietă optimizată la vârsta de 60 de ani ar putea crește speranța de viață cu 8,0 (medie între 4,8-11,2) ani pentru femei și 8,8 (5,2-12,5) ani pentru bărbați, iar persoanele de 80 de ani ar putea câștiga 3,4 ani (femei și bărbați) de pe urma unor astfel de modificări ale dietei.

„Înțelegerea potențialului relativ de sănătate al diferitelor grupuri de alimente ar putea permite oamenilor să obțină câștiguri fezabile și semnificative în materie de sănătate”, notează autorii studiului. „Calculatorul Food4HealthyLife ar putea fi un instrument util pentru clinicieni, factorii de decizie politică și profani pentru a înțelege impactul asupra sănătății al alegerilor dietetice”.

„Cercetarile de până acum au arătat beneficii pentru sănătate asociate cu grupe de alimente separate sau cu modele de dietă specifice, dar au oferit informații limitate despre impactul altor modificări ale dietei asupra sănătății. Metodologia noastră de modelare a eliminat această decalaj”, a arătat Fadnes. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel