Alimente care te fac fericit: 10 alimente care cresc nivelul de serotonină, numită și „hormonul fericirii”

Mâncarea pe care o consumăm în fiecare zi afectează modul în care ne simțim atât fizic, cât și mental.

Unele alimente, cum ar fi alimentele cu zahăr, bogate în grăsimi, sunt legate de starea de spirit scăzută, anxietate și probleme de somn.

Pe de altă parte, există alimente care pot crește nivelul de serotonină, „hormonul fericirii”.

10 alimente care cresc nivelul de serotonină

Lactatele

Produsele lactate conțin alfa-lactalbumină, o proteină din zer care se găsește în brânză, lapte, iaurt și unt. S-a demonstrat că aportul regulat de proteine ​​îmbunătățește funcția cognitivă și poate crește serotonina în rândul participanților la studiile clinice. 100g brânză parmezan conține 560mg triptofan

Fructe

Antioxidanții din fructe pot ajuta la combaterea inflamației din intestin care afectează producția de serotonină. O dietă bogată în antioxidanți poate avea un impact pozitiv asupra dispoziției și a cunoașterii, ajutând la combaterea inflamației din intestin. Mai mult, antioxidanții și polifenolii găsiți în alimente precum fructele pot opri descompunerea triptofanului, potențând la maxim producție de serotonină.

Semințe

Perfect presărate peste iaurt, fructe și ovăz pentru micul dejun, semințele sunt un aliment puternic de bună dispoziție. Semințele de susan, dovleac, chia și floarea soarelui conțin triptofan, un precursor al serotoninei în organism. Semințele de chia sunt în special bogate în triptofan, cu 721 mg per 100g.

Carne

Carnea este plină de aminoacizi, care joacă un rol cheie în funcționarea creierului. Unul dintre acești aminoacizi este tirozina, care ajută creierul să creeze dopamină, un neurotransmițător responsabil de plăcere și recompensă. Carnea de vită conține 405mg triptofan per 100g.

Orez alb

Orezul alb și alți carbohidrați simpli și rafinați sunt de obicei evitați de experții în sănătate, în favoarea variantelor lor integrale. Cu toate acestea, carbohidrații simpli cu o încărcătură glicemică ridicată sunt considerați o hrană pentru bună dispoziție, din cauza efectului pe care glucoza îl are asupra producției de triptofan.

Un studiu a arătat că consumul de carbohidrați înainte de o situație de stres ridicat a dus la mai puțin stres și la o stare de spirit îmbunătățită în comparație cu un placebo.

Pește gras

Peștele gras, cum ar fi sardinele, heringul și macroul, sunt bogate în acizi grași omega-3. Studiile au arătat că persoanele care nu mănâncă suficient omega-3 au mai multe incidențe ale depresiei. Omega-3 este, de asemenea, esențial pentru sănătatea creierului și crește eficacitatea neurotransmițătorilor de mesaje cerebrale, care pot avea un efect stabilizator asupra dispoziției. Omega-3 sunt, de asemenea, antiinflamatorii, ceea ce este important deoarece se crede că inflamația este un factor care stă la baza stărilor de sănătate mintală.

Peștele gras conține, de asemenea, vitamina D. Cunoscută ca vitamina soarelui, vitamina D stimulează producția de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), care ajută la menținerea celulelor creierului sănătoase.

Nuci braziliene

Seleniul este un mineral găsit în unele alimente, în special nucile de Brazilia. Studiile au legat niveluri scăzute de seleniu cu depresie. Un studiu privind seleniul și starea de spirit a constatat că, cu cât este mai scăzut nivelul de seleniu din dietă, cu atât mai multe sunt raportările de anxietate, depresie și oboseală în rândul participanților la studiu. Nucile de Brazilia conțin de la 68mcg - 91mcg seleniu pe nucă. Cantitatea zilnică recomandată de seleniu este de numai 55mcg, deci nu exagerați cu nucile de Brazilia.

Ouă

Ouăle sunt bogate în triptofan, un element constitutiv pentru serotonină, hormonul care stimulează starea de spirit. Există dovezi că ar putea ajuta la stimularea dispoziției. Un studiu a examinat efectele unei diete bogate în proteine ​​din ouă asupra funcției cognitive și emoționale la 59 de femei sănătoase. Rezultatele au arătat că femeile care urmează dieta bogată în proteine ​​din ou au prezentat o dispoziție mai pozitivă, mai ales atunci când a fost luată cu 60 - 90 de minute înainte de culcare.

Legume cu frunze verzi

Știm cu toții că legumele cu frunze verzi sunt minunate pentru sănătatea noastră, dar consumul de verdeață cu frunze crude se știe că se corelează și cu o dispoziție mai bună. O analiză a constatat că consumul crud de legume cu frunze verde închis a fost asociat cu niveluri scăzute de simptome depresive, anxietate redusă și o dispoziție mai puțin negativă în comparație cu consumul de legume procesate.

Soia

Proteina din soia este deosebit de bogată în aminoacizi, pentru o proteină vegetală. De fapt, conține o cantitate similară de aminoacizi esențiali cu carnea, ceea ce o face o proteină completă. De asemenea, are un conținut ridicat de triptofan, cu o cantitate enormă de 1116 mg în 100 g de izolat de proteine ​​din soia.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel