Zgomotul alimentar, o preocupare...
Statele europene au înregistrat apariția unor noi cazuri de gripă aviară înalt patogenă (AH5), în perioada decembrie 2023-martie 2024. Au fost identificate 227 de focare la păsările domestice și 414 la cele sălbatice.
Deși numărul total al focarelor a fost semnificativ mai mic în comparație cu anii precedenți, acest lucru s-ar putea datora unei posibile imunități crescute în rândul păsărilor sălbatice, reducând astfel nivelul de contaminare și modificând compoziția genotipurilor circulante A(H5N1), conform informațiilor furnizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Totuși, de la începutul anului, tot mai multe țări raportează focare de gripă aviară sau înmulțirea acestora. Până în prezent, România nu a fost afectată, dar se află înconjurată de țări care deja se confruntă cu acest virus.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este gripa aviară și cum se transmite.
"Trebuie să știe medicii veterinari care se ocupă cu îngrijirea păsărilor, pentru că gazda acestui virus îl reprezintă păsările. Ca urmare, boala este contagioasă și se transmite în această zonă. Acolo unde este vorba despre persoane care îngrijesc cu aceste păsări și vin în contact apropiat, există posibilitatea ca boala să se transmită și la om.
Ceea ce trebuie să subliniem este că boala nu se transmite pe cale digestivă, prin carne de pasăre și orice aliment care este preparat din carne de pasăre.
În alte zone ale globului s-a pus în evidență această boală și la om. Este vorba de virus gripal, iar la fel ca în cazul oricărui virus gripal poate determina forme clinice de boală, de la cele mai ușoare, la cele mai grave, dar nu s-a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește apariția unui număr mare de cazuri determinat de virusul aviar și cu atât mai mult nu s-au evidențiat cazuri la om care să impună o gravitate deosebită", a explicat. prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Prevenirea gripei aviare implică o serie de măsuri menite să reducă riscul de transmitere a virusului în rândul păsărilor domestice și sălbatice, precum și pentru a proteja oamenii de această boală.
"În zonele în care există surse de virus gripal aviar, de regulă, a fost Asia de Sud-Est. Ca urmare, este ca un amendament pentru persoanele care merg în aceste zone. Trebuie să se ferească de zonele foarte populate de păsări. Mă refer la zonele de pădure și deltă. În rest, în ceea ce privește partea de siguranță alimentară, partea de aprovizionare cu apă, spălatul pe mâini cu apă și săpun, spălatul fructelor și al legumelor, sunt ca măsuri de prevenție în ceea ce privește virusul gripal aviar", a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.
Vezi și: Greșeala care te îngrașă. Dr. Doru Negru: Ne săpăm groapa cu dinții. Sunt o mulțime de lucruri rele
Simptome similare gripei umane: La oameni, gripa aviară poate provoca simptome comune, precum febră, frisoane, dureri musculare și oboseală.
Simptome respiratorii severe: În unele cazuri, gripa aviară la oameni poate provoca simptome respiratorii severe, cum ar fi pneumonie și dificultăți respiratorii severe.
Complicații grave: Infecția cu gripă aviară poate duce la complicații grave, inclusiv insuficiență respiratorie, insuficiență multiplă a organelor și chiar deces.
Este important de remarcat că unele tulpini ale virusului gripal aviar pot fi mai severe decât altele și că riscul de transmitere de la păsări la oameni este mai mic, dar existent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...