Această vitamină îți protejează...
Un nou studiu sugerează că modul în care unele substanțe chimice înlocuiesc moleculele naturale asemănătoare grăsimilor (numite lipide) în celulele pielii poate explica câte ingrediente obișnuite declanșează dermatita de contact alergică și sugerează un mod nou de a trata aceste alergii.
Studiul a fost condus de cercetători de la Columbia Medical Irving Medical Center, Brigham și Women's Hospital și Monash University și publicat recent online în Science Immunology.
Iedera otrăvitoare este un declanșator cunoscut frecvent pentru dermatita de contact alergică, o erupție cutanată cu mâncărime. Dar multe ingrediente care se găsesc în produsele topice fără prescripție medicală pot declanșa un tip similar de erupții cutanate.
O reacție alergică începe atunci când celulele T ale sistemului imunitar recunosc un produs chimic ca străin. Celulele T nu recunosc direct substanțele chimice mici, iar cercetările sugerează că acești compuși trebuie să fie supuși unei reacții chimice cu proteine mai mari pentru a deveni vizibili pentru celulele T.
„Cu toate acestea, mulți compuși mici din produsele de piele care declanșează dermatita de contact alergică nu au grupurile chimice necesare pentru ca această reacție să apară", spune co-autorul studiului Annemieke de Jong, doctor, profesor asistent de dermatologie la Universitatea Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons.
„Aceste substanțe chimice mici ar trebui să fie invizibile pentru celulele T, dar nu sunt".
De Jong și colegii ei bănuiau că CD1a, o moleculă care abundă pe celulele Langerhans (celulele imune din stratul exterior al pielii), ar putea fi responsabilă pentru a face aceste substanțe chimice vizibile pentru celulele T.
În studiul de față, realizat cu celulele umane în cultură de țesuturi, cercetătorii au descoperit că mai multe substanțe chimice comune cunoscute a declanșa dermatita de contact alergică au putut să se lege de moleculele CD1a de pe suprafața celulelor Langerhans și să activeze celulele T.
Aceste substanțe chimice includ Balsamul din Peru și Farnesol, care se găsesc în multe produse de îngrijire personală, cum ar fi creme de piele, pastă de dinți și parfumuri. În Balsamul din Peru, cercetătorii au identificat benzoatul de benzil și cinamatul de benzil drept substanțele chimice responsabile pentru reacție și, în general, au identificat mai mult de o duzină de substanțe chimice mici care au activat celulele T prin CD1a.
„Lucrarea noastră arată modul în care aceste substanțe chimice pot activa celulele T în cultura țesuturilor, dar trebuie să fim precauți în a pretinde că acest lucru este în mod definitiv mecanismul cum funcționează la pacienții alergici", spune Jong. „Studiul nostru deschide calea pentru studii de urmărire pentru a confirma mecanismul la pacienții alergici și să dezvoltăm inhibitori ai răspunsului".
Moleculele CD1a leagă în mod normal învelișul lipidelor care apar în mod natural, în interiorul său asemănător unui tunel. Aceste lipide ies din tunel, creând o barieră fizică care împiedică CD1a să interacționeze cu celulele T.
Lucrările structurale realizate la Universitatea Monash au arătat că farnesolul, unul dintre alergenii identificați în acest studiu, se poate ascunde în tunelul CD1a, deplasând lipidele naturale care ies în mod normal din molecula CD1a. „Această deplasare face ca suprafața CD1a să fie vizibilă pentru celulele T, provocând o reacție imună", spune Jong.
Această descoperire ridică posibilitatea ca dermatita de contact alergică să poată fi oprită prin aplicarea lipidelor concurente pe piele pentru a înlocui pe cele care declanșează reacția imună. „Din studiile anterioare, știm identitatea mai multor lipide care se pot lega la CD1a, dar nu vor activa celulele T", spune ea.
În prezent, singura modalitate de a opri dermatita alergică de contact este identificarea și evitarea contactului cu substanța chimică declanșatoare. Unguentele topice pot ajuta la calmarea erupțiilor, care, de obicei, trec în mai puțin de o lună. În cazuri grave, medicii pot prescrie corticosteroizi orali, agenți antiinflamatori care suprimă sistemul imunitar, crescând riscul de infecții și alte efecte secundare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...