Alergia la vopsea. simptome și complicații

Alergiile sunt o afecțiune comună care afectează aproape toți oamenii la un moment dat în viața lor. Un răspuns alergic este rezultatul suprareacției sistemului imunitar asupra unei particule sau substanțe necunoscute. Alergiile la vopsea pot rezulta din inhalarea de vapori puternici sau din contactul cu pielea.

Persoanele alergice pot folosi strategii preventive și terapeutice pentru a face față unei reacții alergice la vopsea.

Alergenii sunt substanțe străine care provoacă un răspuns imun cunoscut sub numele de alergii la unii, dar nu la toți oamenii. Alergeni tipici sunt polenul aerian, praful, mucegaiul și animalele. De asemenea, oamenii dezvoltă alergii la anumite alimente, medicamente și substanțe chimice. Dacă suferiți de alergii alimentare extreme, trebuie să fiți foarte atenți la fiecare ingredient din mesele dumneavoastră. Reacțiile alergice includ nasul curgător, tuse și strănut, urticarie, erupții cutanate și mâncărimi. O reacție severă poate pune viața în pericol, deoarece țesutul umflător întrerupe alimentarea cu aer a victimei, notează Livestrong.

Vaporii din vopsea

Toate vopselele produc vapori care creează nu numai mirosuri chimice în aer, ci și o reacție alergică la multe persoane. Tusea, scurgeri nazale, durerea în gât și congestia sunt reacții standard la fumurile de vopsea; Persoanele care suferă pot avea, de asemenea, mâncărimi și ochi udate. Vopselele de uz casnic pe bază de ulei au mulți compuși organici volatili, sau COV, care sunt în special alergeni cunoscuți, dar chiar și vopselele pe bază de apă pot provoca reacții la anumiți indivizi. Un studiu realizat de Școala Harvard de Medicină Publică și de la Universitatea Kalstad din Suedia a legat rate mari de astm, eczeme și congestii la copii de substanțele chimice găsite în vopselele pe bază de apă.

Contactul cu vopseaua

Pe lângă inhalare, contactul fizic este cel mai frecvent mijloc prin care bolnavii de alergie sunt expuși la alergeni. Persoanele care resimt reacții de la atingerea a ceva dezvoltă adesea dermatită de contact, o iritație localizată a pielii care include o erupție cutanată sau decolorată, mâncărime și uneori bășici. Umflarea și arsura sunt, de asemenea, simptome tipice ale alergiilor cutanate. Cel mai eficient mod de a evita reacțiile pielii la vopsea este să porți îmbrăcăminte și mănuși adecvate.

Soluții alergice

Producătorii de vopsele continuă să formuleze produse pe care persoanele alergice le pot folosi fără teamă de o reacție inactivă, iar vopselele de uz casnic care produc puține sau deloc COV sunt disponibile pentru vânzare. Dacă trebuie să lucrați cu vopsele non-hipoalergenice, luați măsuri de precauție. O mască reduce inhalarea fumurilor de vopsea, în timp ce mânecile și pantalonii lungi împiedică vopseaua să pătrundă pe piele. Sigilează zonele vopsite și deschide ferestrele pentru a favoriza o bună ventilație. Dacă începeți să aveți o reacție alergică la vopsea, părăsiți zona și mergeți unde puteți respira aer curat; clătiți pielea iritată sau ochii cu apă și aplicați o compresă rece pe umflături, dacă este necesar; și gargară cu apă caldă cu sare pentru a ameliora iritația gâtului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel