Alergia la polen, de câte tipuri poate fi și cum se manifestă. Cum să combați alergiile sezoniere

Alergie la polen Foto: Freepik
Află mai multe despre alergia la polen și cum îți dai seama dacă nivelul din atmosferă este unul ridicat.

Alergia la polen este o alergie sezonieră declanșată de polen, o particulă pulverulentă eliberată de plantele cu flori, copaci, iarbă și buruieni pentru a fertiliza alte plante. Atunci când aterizează pe suprafețe, apare sub forma unui praf fin și galben, care poate provoca o reacție alergică. Sistemul imunitar percepe polenul ca pe un intrus periculos, producând substanțe chimice pentru a-l combate. 

Simptomele includ strănut, congestie și ochi umflați. Medicamentele pot ajuta la gestionarea alergiilor la polen. Acestea apar de obicei în timpul primăverii, când copacii polenizează, urmate de iarbă în timpul verii și de buruieni în toamnă. Simptomele pot începe încă din ianuarie în climatele mai calde sau pot apărea de mai multe ori pe an. Alergiile la polen sunt uneori cunoscute sub numele de rinită alergică sezonieră.

De câte tipuri poate fi alergia la polen

Polenul este produs de copaci, iarbă și buruieni, care se găsesc în diferite anotimpuri, în funcție de locație. 

Polenul de copac, primul alergen care apare, este cel mai frecvent în perioada martie-mai, cu specii precum mesteacănul, stejarul și cedrul care provoacă cele mai multe simptome de alergie. 

Polenul de iarbă, care este ușor și ușor de transportat de vânt, poate provoca alergii la sfârșitul primăverii și vara. Tipurile comune de iarbă includ Bahia, Bermuda, Fescue, Johnson și Kentucky blue. 

Polenul de buruieni, în special de la ambrozie, este a treia sursă de alergii la polen, începând din vară și terminând toamna. Iarba de cârtiță, cel mai comun alergen, poate călători sute de kilometri prin aer. Alte buruieni care cauzează alergii la polen includ urzicile, pătlagina, secara sau măcrișul.

Simptome

Alergiile la polen se caracterizează prin simptome precum curgerea nasului, congestia nazală, strănut, umflarea ochilor, umflături, roșeață, mâncărimi, tuse, dureri în gât, astm alergic și pierderea simțului olfactiv sau gustativ. 

Aceste reacții apar atunci când organismul percepe polenul ca pe o substanță periculoasă, ceea ce duce la eliberarea de substanțe chimice precum histamina de către sistemul imunitar pentru a lupta împotriva polenului. Majoritatea oamenilor resimt simptomele în urma inhalării polenului, dar unii pot avea reacții și în urma atingerii sau a polenului care le intră în ochi, conform Cleveland Clinic.

Diagnostic

Un medic îți va evalua istoricul medical și simptomele, inclusiv durata și caracterul sezonier. Aceștia pot diagnostica alergiile la polen folosind teste de înțepături cutanate sau teste de sânge. 

Testele de înțepătură cutanată presupun înțepătura pielii cu polen, detectând reacții precum roșeață, umflături sau mâncărimi. Testele de sânge, pe de altă parte, caută un anticorp specific produs de sistemul imunitar împotriva polenului. Ambele metode sunt cruciale în diagnosticarea și tratarea alergiilor la polen.

Foto: Freepik @wayhomestudio

Tratament

În funcție de cât de severă este alergia ta și de ceea ce funcționează cel mai bine pentru organismul tău, există câteva moduri diferite de a trata polenul. S-ar putea să nu beneficiezi de ceea ce funcționează pentru altcineva. Medicul ta poate sfătui cu privire la cel mai bun mod de acțiune pentru a-ți gestiona alergia la polen.

Medicamente

Medicamentele pentru alergii care se eliberează fără prescripție medicală (OTC) și cu prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Antihistaminicele blochează răspunsul organismului la alergeni. Spray-urile nazale cu corticosteroizi reduc inflamația. Combinațiile de antihistaminice și decongestionante ajută la gestionarea astmului. 

Inhibitorii de leucotriene în mod evident blochează leucotrienele, care provoacă inflamații în timpul reacțiilor alergice. Decongestionantele ajută la eliberarea nasului prin micșorarea pasajelor nazale. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie luate pentru mai mult de cinci zile din cauza potențialelor efecte secundare și a dependenței. Dacă medicamentele fără prescripție medicală nu îmbunătățesc simptomele, un medic poate prescrie opțiuni mai puternice.

Injecții pentru alergii (imunoterapie)

Injecțiile pentru alergii funcționează prin modificarea treptată a modului în care sistemul tău imunitar reacționează la un alergen. Ți se administrează o serie de injecții care conțin polen. Toleranța ta este crescută în mod constant prin creșterea dozei de polen din injecție.

Modificări ale stilului de viață

Polenul poate fi imposibil de evitat complet, dar îți poți ajusta rutina zilnică pentru a încerca să petreci mai puțin timp afară. La începutul zilei și până la începutul după-amiezii este momentul în care polenul este de obicei cel mai puternic.

Metode de prevenție

Alergiile la polen nu pot fi prevenite, dar gestionarea lor prin medicamente și modificări ale stilului de viață poate fi de ajutor. Pentru a evita alergiile la polen, stai în casă în timpul nivelurilor ridicate de polen sau în zilele cu vânt puternic, închide ferestrele, folosește aerul condiționat sau ventilatoarele, evită să stai în aer liber dimineața și după-amiaza devreme, portă o mască de praf, o pălărie și ochelari de soare, folosește filtre de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA), spală hainele imediat după ce ai fost afară, fă un duș și spală-ți părul înainte de culcare și urmează medicația pentru alergii prescrisă de medicul tău.

Este esențial să discuți cu un medic despre orice efecte secundare și să cauți ajutor dacă este necesar. Purtarea unei măști de praf, a unei pălării și a unor ochelari de soare poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva alergiilor la polen.

De unde știu dacă nivelul de polen din atmosferă este ridicat?

Numărul de polen este prognozat pe mai multe site-uri web și pe prognozele meteo. Un număr de polen, ca și o prognoză meteo, este doar o estimare. Acesta te poate informa cu privire la nivelul de polen ridicat, moderat sau scăzut în cartierul tău. Deși nu poate identifica tipul precis de polen care îți provoacă simptomele, poate fi un instrument util pentru a determina dacă nivelurile ridicate de polen sunt cauza simptomelor tale. Numai un medic specialist poate identifica polenul specific care îți provoacă boala.

Dacă suspectezi o alergie la polen, este esențial să consulți un medic pentru a identifica tipul de polen care îți provoacă simptomele. Simptomele pot include congestie, tuse sau ochi înlăcrimați, în special în timpul schimbărilor de sezon. Din fericire, există diverse tratamente disponibile pentru a gestiona aceste simptome. Este esențial să îți informezi medicul cu privire la orice medicamente pe care le iei sau la orice efecte secundare ale medicamentelor pentru alergii.

Alergiile la polen pot fi iritante și deranjante, provocând nas înfundat, tuse și mâncărimi la nivelul ochilor. Tratamentele pot include medicamente, injecții antialergice sau modificări ale stilului de viață. Cu o îngrijire adecvată, îți poți gestiona simptomele și te poți bucura de schimbarea anotimpurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel