Schimbările extreme de temperatură...
Este plin sezon al alergiilor la polen, iar în contextul pandemiei, simptomele ar putea fi ușor confundate.
Gabriela Hirian, medic alergolog la SJU Baia Mare, a explicat care sunt simptomele alergiei la polen și care sunt diferențele față de simptomele infecției cu COVID-19.
„Simptomele alergiilor din perioada actuală sunt cele ale unei rinite sau ale unei conjunctivite alergice, datorate expunerii la polen de iarbă de gazon, așa numitul polen de graminee. Avem simptome care apar la nivelul nasului, rinoree, care este de obicei apoasă, adică curge nasul lichid, un lichid incolor, acompaniat de strănut în paroxisme, adică strănut repetat, în salve; de obstrucție nazală, adică se înfundă nasul și apare pruritul nazal.
Strănutul în paroxisme este caracteristic acestei afecțiuni. Avem aici o primă diferență între rinoreea datorată unei infecții sau rinoreea datorată unei alergii - acest strănut care este repetat”, a spus ea.
Pe de altă parte, mai spune medicul, apar simptome la nivelul ochilor. „Asociat avem simptome și semne datorate unei conjunctivite alergice, adică apare pruritul la nivelul ochilor, mâncărimea, apare roșeața conjunctivelor - ochii sunt roșii, se pot umfla, mai ales atunci când pacientul se scarpină și apare hiperlacrimarea, adică lăcrimează mult.
Acestea sunt foarte frecvente în perioada asta”, a mai spus ea.
În cazuri mai rare, mai explică medicul, pot să apară fenomene astmatice. „Pacientul poate să tușească, să aibă tuse seacă sau tuse cu expectorație, asociat poate prezenta lipsa de aer, dispnee, de obicei este expiratorie - nu poate să dea aerul afară; apare senzația de presiune în piept, wizingul, care este o șuierătură la expir. Putem avea tuse seacă și din cauza unei rinorei posterioare, adică secrețiile din nas se pot scurge în gât și să dea o iritație care duce la apariția unei tuse care poate fi seacă. Tuse seacă avem și în infecția cu COVID-19, dar spre deosebire, aici nu avem febră, nu avem stare generală alterată, nu avem dureri musculare. Sunt deosebiri care pot înclina balanța pentru un diagnostic sau pentru celălalt”, mai explică medicul.
În cazuri și mai rare, poate apărea alergia la contactul cu iarba. „Dacă pacientul merge prin iarbă desculț sau are contact cu iarba, uneori (cazuri rare) au leziuni la nivelul pielii, așa zisa urticarie. Apar niște papule, niște umflături roșii care sunt pruriginoase, dar doar o parte din acești pacienți alergici fac urticarie la contactul cu iarba”, a mai explicat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...