Alergia la ambrozie. Simptome, cum o tratezi și o controlezi

Ambrozie
EXCLUSIV
De la jumătatea lunii august și până la sfârșitul toamnei înflorește ambrozia, buruiana care se extinde extrem de ușor pe terenurile neîngrijite. Polenul este cel care declanșează alergia la ambrozie. Alergologul Adriana Camuescu explică, la DC Medical, și cum se tratează alergia

Deși buruiana începe să înflorească pe la jumătatea lunii august, polenul de ambrozie atinge de obicei nivelurile maxime la mijlocul lunii septembrie. Acest tip de polen poate provoca o rinită alergică sezonieră - mai cunoscută sub denumirea de alergia la ambrozie-, care afectează până la 23 de milioane de oameni doar S.U.A.

Buruiana crește în majoritatea regiunilor, în general înflorind și producând un polen fin cu pulbere din august până în noiembrie. Acest polen fin, care este extrem de alergenic, poate fi ușor purtat de aer, pe haine etc. 

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale altor alergii la polen:

- Strănut, 
- Nasul înfundat și curgător, 
- Congestie nazală, 
- Dureri de cap, 
- Ochi iritați, 
- Mâncărime în gât, 
- Senzația de sufocare.

Polenul de ambrozie poate agrava și simptomele de astm, ceea ce duce la o tuse mult mai frecventă și a respirație puternic șuierătoare.

Alergia la ambrozie, management și tratament

Dacă suferiți de simptome ale alergiei la ambrozie la sfârșitul verii sau toamna, consultați un alergolog. El poate confirma un diagnostic cu un test de piele - aplicând un alergen diluat pe suprafața pielii și așteaptă aproximativ 15 minute pentru a vedea dacă există o reacție, cum ar fi o erupție roșie pe piele și mâncărime. Alergiile pot fi tratate, dar trebuie diagnosticate exact, pentru că în funcție de alergen, ele diferă. 

În primul rând, „se tratează simptomatic, pentru că interesul principal este să scoți pacientul din impas acut. În cazul alergiilor respiratorii, pe lângă tratamentul simptomatic, în cazul multor alergeni dintre cei severi care produc simptome severe ave posibilitatea să facem desensibilizare. Adică, practic, să învățăm organismul să-l tolereze. Există extracte cu care lucrăm, în general foarte bine tolerate, și cu rezultate foarte bune", a arătat dr Adriana Camuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, EXCLUSIV la DC Medical. 

Dar un astfel de tratament nu se începe în august și oricum durează în medie jumătate de an. Apoi, este posibil ca, ani mai târziu, tratamentul să fie nevoie să fie repetat.

„Pentru alergenii sezonieri cum sunt polenurile, durează 6 luni, timp în care pacientul trebuie să-și administreze sublingual o soluție care conține alergen purificat și standardizat, zi de zi. Se începe cu 3 luni înainte de sezon și pe perioada de sezon. De regulă sunt 6 luni, jumătate din timp este presezonier și cealaltă jumătate din timp este cosezonier. Poți să spui că este vindecat, discutând despre simptome. Poate că e un pic prea mult vindecat, pentru că oamenii când spui asta se așteaptă să nu mai facă niciodată acea afecțiune. Terenul genetic rămâne, iar de aici este o poartă care se poate deschide către alte alergii, sau care deja este deschisă. Poți să asiguri niște ani buni de lipsă a simptomelor, poți să controlezi în așa fel simptomele încât pacientul să nu mai aibă nevoie de tratament simptomatic în perioada de sezon, să aibă o viață normală, pe o perioadă foarte lungă de timp, și să previi, cu acest tratament, apariția complicațiilor, lucru care mi se pare foarte important", a arătat dr Adriana Camuescu. 

Tot ce trebuie să știi despre alergeni și alergii, în video: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel