Expunerea la toxina bacteriană poate...
Spitalul Clinic SANADOR a realizat al patrulea transplant hepatic reușit în sistemul privat din România, un moment important pentru medicina românească. Este vorba despre un transplant "living related", unde ficatul este prelevat de la un donator în viață, o procedură extrem de complexă, considerată una dintre cele mai dificile din chirurgia abdominală.
"Al patrulea transplant hepatic reușit la clinică privată. E probabil cea mai dificilă intervenție, cel mai înalt nivel tehnologic necesar pentru a o efectua în condiții de siguranță", a spus jurnalistul Val Vâlcu.
Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical și DC News că intervenția reprezintă o premieră națională.
"Așa este, este al patrulea transplant. Sunt singurele patru transplanturi efectuate în sistemul privat din România. Este vorba de transplanturi living related, adică transplanturi cu fragment hepatic de la donator în viață. Sunt cele mai complexe intervenții din sfera chirurgiei abdominale. Am efectuat primele două în anul 2020, al treilea a fost în 2021 și al patrulea în 2025.
Au fost premiere naționale, bineînțeles fiind primul transplant în sistemul privat. În cazul celui de-al treilea am avut de asemenea o premieră națională în transplantul românesc, prima prelevare asistată laparoscopic a ficatului de la donator. În cel de-al patrulea avem o nouă premieră.
De data aceasta este prima prelevare total laparoscopică, a lobului stâng hepatic", a explicat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă - FOTO: Freepik@Flowo
"Donatorul are mai puțin de suferit, adică recuperarea e mai rapidă, are o tăietură vizibilă, Ceea ce e mai complicat, poate pentru chirurg, dar e mai ușor de găsit un donator în condițiile acestea", a spus jurnalistul Val Vâlcu.
Intervențiile de acest tip sunt extrem de dificile din punct de vedere tehnologic, fiind necesare echipamente de ultimă generație. În cazul celui de-al patrulea transplant, echipa medicală a utilizat un sistem avansat de laparoscopie 3D, care permite o vizibilitate mai bună a vaselor de sânge și o rezecție mai precisă. Astfel, pierderile de sânge sunt mult mai mici, iar incizia este mai mică, facilitând o recuperare rapidă și cu mai puține complicații pentru donator.
"Întotdeauna avem în vedere că donatorul nu este un pacient și siguranța lui primează. Una dintre etapele acestui transplant complex reprezintă această recoltare de ficat de la donator.
În ultimul timp aceasta se face asistat sau total minim invaziv laparoscopic în cazul nostru, printr-un sistem foarte avansat de laparoscopie 3D în care vizibilitatea vaselor este mai bună, tranșa este mai perfectă, tranșa de rezecție, pierderile de sânge sunt mai mici și, bineînțeles, incizia pe care se extrage grefa este mai mică.
Toate lucrurile acestea duc la o recuperare mai rapidă și mai ușoară cu complicații mai puține sau deloc ale donatorului. În cel de-al treilea transplant, când spuneam că am făcut prima recoltare asistată laparoscopic, adică aproape în totalitate laparoscopic, extracția grefei a fost făcută printr-o incizie minimă mediană supraombilicală.
Era vorba de o pacientă donatoare. Aceasta s-a recuperat rapid, a plecat acasă după numai șase zile. Acum, în ultimul transplant, incizia a fost o incizie suprapubiană, deci nici măcar nu o să se vadă.
De asemenea, donatorul a plecat după șapte zile acasă și este într-o stare perfectă", a explicat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Expunerea la toxina bacteriană poate...
Spitalul Clinic SANADOR a realizat al...
După vârsta de 40 de ani, corpul...
Acest medicament poate evita...
Crezi că stresul îți distruge corpul din cauza cortizolului?...
Premierul Marcel Ciolacu a numit un...
Ce sunt „penjaminele”? Acești vapori...
În ultimul deceniu, multe emisiuni...