Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata

Muraturi - Foto: Freepik @alieee04
Ai pus deja murături în borcan, dar nu știi cât timp să aștepți până la poți gusta? Diferența dintre castraveți, varză și gogoșari. Mici trucuri care fac murăturile mai bune ca niciodată. Cum îți dai seama că murăturile sunt gata? Timpul de așteptare recomandat pentru diferite tipuri de murături și sfaturi pentru o fermentare reușită.

Murăturile sunt o alegere preferată de multe gospodine pentru a aduce un gust unic în meniul de iarnă.

De la castraveți și varză, la gogoșari și ardei umpluți, murăturile aduc o savoare distinctă care se dezvoltă prin procesul natural de fermentare.

Timpul de așteptare până când murăturile sunt gata de consum depinde de tipul legumelor și de condițiile în care sunt păstrate.

1. Procesul de fermentare și rolul său în gătirea murăturilor

Fermentarea este un proces natural prin care bacteriile benefice, cum ar fi lactobacilii, transformă zaharurile naturale din legume în acid lactic.

Acest acid contribuie la gustul caracteristic al murăturilor, dar și la conservarea lor pe termen lung.

Procesul poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de mai mulți factori.

2. Principalii factori care influențează timpul de fermentare

- temperatura camerei (20 - 24 grade) accelerează procesul de fermentare. În zilele mai reci sau în frigider, fermentarea este mai lentă.

- tipul legumelor este important. Legumele mai moi precum castraveții, fermentează mai repede decât legumele mai dure, cum sunt gogoșarii

- sarea și concentrația soluției. O soluție mai concentrată cu sare încetinește fermentarea. De aceea, pentru murăturile rapide se recomandă mai puțină sare, iar pentru murăturile de iarnă, o cantitate mai mare.

3. Timpul de așteptare recomandat pentru diferite tipuri de murături

Castraveții murați sunt printre cele mai populare legume pentru murături și, în general, au un timp de fermentare destul de scurt.

- Fermentare la temperatura camerei - dacă sunt păstrați la 20 - 24 grade, castraveții pot fi gata în aproximativ 5 - 10 zile.

În primele zile, vei observa bule mici de aer, semn că procesul de fermentare este în desfășurare.

- Fermentare la rece - dacă preferi o fermentare mai lentă și depozitezi castraveții într-un loc mai rece, cum ar fi o cămară sau un beci, poate dura între 2 - 4 săptămâni până când gustul este optim.

Varza murată necesită un timp de fermentare mai lung, dar cu răbdare, vei obține murături crocante și aromate.

- Fermentare rapidă la temperatură mai mare, la 20 - 24 de grade, varza poate fi gata într-o perioadă de 2 - 4 săptămâni.

- Fermentarea mai lentă la temperatură scăzută, la temperaturi de 15 - 18 grade, fermentarea durează mai mult, până la 6 - 8 săptămâni, dar se păstrează mai bine și oferă un gust mai subtil.

Gogoșari și ardeii au nevoie de mai mult timp pentru a absorbi saramura și a deveni bine murați.

- În general, gogoșarii sunt gata în aproximativ 2 - 3 săptămâni dacă sunt ținuți la temperatura camerei, dar gustul lor se intensifică după 4 săptămâni

- Pentru un gust mai intens, gogoșarii foarte aromați și murați, îi poți lăsa la fermentat chiar și 6 - 8 săptămâni, păstrându-i îi condiții răcoroase.

Cum îți dai seama că murăturile sunt gata?

În funcție de tipul murăturilor, poți verifica starea acestora după anumite caracteristici:

- castraveții murați sunt gata atunci când au un gust acrișor plăcut și o textură crocantă

- varza este gata atunci când foile au devenit moi, dar încă păstrează o oarecare textură și un gust acrișor, ușor sărat

- gogoșarii au o culoare intensă și un gust ușor acru, iar textura lor rămâne fermă, dar nu crocantă ca în stare crudă.

Sfaturi pentru o fermentare reușită

- verifică saramura și asigură-te că toate legumele sunt complet acoperite de saramură, pentru a preveni formarea mucegaiului

- utilizează recipiente curate pentru a preveni contaminarea cu bacterii nedorite

- adaugă hrean sau foi de dafin pentru a păstra textura și aroma murăturilor.

O fermentare lentă are câteva avantaje importante:

- gust intens

- textura mai crocantă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Long COVID, asociat cu inflamația și deteriorarea inimii
Ce să știi când reîncălzești mâncarea. Reguli simple care previn o toxiinfecție alimentară

Crossuri externe

pixel