Afecțiunea silențioasă care duce la diabet: descoperită la timp, poate fi reversibilă

Diabet
Identificarea precoce a prediabetului vă poate ajuta să evitați diabetul și alte probleme de sănătate pe termen lung.

Multe femei trăiesc cu un risc de sănătate nevăzut - prediabet, o afecțiune în care glicemia este crescută, dar nu suficient de mare pentru a atinge pragul pentru diabet.

„Deși prediabetul afectează unul din trei adulți, nouă din 10 persoane cu prediabet nu știu că îl au”, spune dr. Osama Hamdy, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School și director al programului clinic pentru obezitate la Centrul de diabet Joslin.

În timp ce prediabetul nu produce simptome, starea poate face ravagii în liniște asupra sănătății dumneavoastră. Oamenii care au prediabet au aproape aceleași riscuri cardiovasculare ca și persoanele cu diabet de tip 2, spune dr. Hamdy. O analiză publicată în BMJ a constatat că prediabetul a crescut riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 15% și de deces din orice cauză cu 13% pe o perioadă medie de urmărire de aproximativ 10 ani.

Riscul de deces precoce a fost chiar mai mare la persoanele cu prediabet care au avut deja acumularea de plăci în artere. Aceste persoane au avut un risc mai mare cu 36% de a muri într-o perioadă medie de urmărire de doar trei ani.

Creșterea zahărului din sânge observată la prediabet poate afecta, de asemenea, vasele de sânge din partea din spate a ochiului (o afecțiune numită retinopatie), care poate duce la orbire.

Risc ridicat de diabet

Dacă nu este tratat, prediabetul progresează către diabet, o afecțiune în care celulele corpului nu sunt capabile să absoarbă în mod corespunzător glucoza (zahărul) din sânge. Creșterea rezultată a nivelului zahărului din sânge poate duce la și mai multe probleme de sănătate. Pe lângă atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și orbirea, persoanele cu diabet sunt, de asemenea, mai predispuse la probleme renale și infecții.

„Aproximativ 15% până la 30% dintre persoanele cu prediabet dezvoltă diabet în termen de cinci ani”, spune dr. Hamdy.

Identificarea riscului

Deci, de unde știi dacă ești expus riscului de prediabet și ar trebui să fii testat? Oricine are oricare dintre factorii de mai jos ar trebui să fie testat, spune dr. Hamdy:

- o greutate corporală clasificată ca supraponderală sau obeză

- un istoric familial de diabet de tip 2 în rândul rudelor de gradul I, cum ar fi un părinte sau un frate

- un istoric semnificativ de perioade neregulate, rare, uneori asociate cu o afecțiune numită sindrom ovarian polichistic

- semne de rezistență la insulină pe piele, inclusiv pete întunecate la subsuori sau cutele gâtului (care semnalează o afecțiune numită acanthosis nigricans) sau numeroase clustere de etichete ale pielii

- diabet gestațional în timpul sarcinii

- nașterea unui bebeluș care cântărește mai mult de 4 kilograme.

Testarea pentru prediabet are de obicei două forme. Femeile aflate în postmenopauză, care prezintă un risc deosebit de mare atât pentru prediabet, cât și pentru diabet, ar trebui să-i ceară medicului lor măsurarea hemoglobinei A1c. Acest test măsoară cantitatea de zahăr din moleculele din interiorul celulelor sanguine și poate oferi medicului o idee despre nivelul zahărului din sânge în ultimele trei luni.

„Dacă A1c măsoară 5,7% până la 6,4%, indică prediabet”, spune dr. Hamdy. Alte indicații ale prediabetului sunt un nivel de zahăr din sânge în repaus alimentar de 100 până la 125 miligrame pe decilitru (mg / dL) sau o citire de 140 până la 199 mg / dL la două ore după ce beți o băutură care conține 75 de grame de glucoză (un proces numit test de toleranță la glucoză).

Diabetul nu este inevitabil

Dacă aveți prediabet, dezvoltarea diabetului nu este o certitudine. Îl puteți preveni. Cel mai bun mod de a face acest lucru este adoptând un stil de viață mai sănătos.

Programul Național de Prevenire a Diabetului a arătat că persoanele cu prediabet care au adoptat modificări intensive ale stilului de viață și-au redus probabilitatea de a dezvolta diabet în următorii trei ani cu 58%, notează dr. Hamdy. Cea mai eficientă abordare, spune el, este un program de gestionare a greutății care combină consiliere nutrițională, cel puțin 150 de minute de exerciții pe săptămână și o varietate de modificări comportamentale cognitive, cum ar fi învățarea strategiilor de reducere a stresului și adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase pe care le puteți susține pe termen lung.

Nu trebuie să pierdeți foarte mult în greutate pentru a evita riscul de diabet. Adulții cu risc ridicat care au pierdut doar 5% până la 7% din greutatea corporală inițială - adică aproximativ 8 până la 11 kilograme pentru o femeie de 160 de kilograme - și-au redus riscul de diabet cu 58%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel