Urticaria, factor de risc pentru cancer. Legătura îngrijorătoare, dezvăluită de cercetători

urticaria - FOTO: Freepik
Această afecțiune extrem de banală poate reprezenta un risc crescut pentru cancer.

Un studiu recent publicat în British Journal of Dermatologya dezvăluit o asociere preocupantă între urticarie și un risc crescut de cancer. Folosind baze de date extinse ale sistemului de sănătate danez, cercetarea a urmărit 87.507 pacienți diagnosticați cu urticarie pe parcursul mai multor decenii.

Risc mai mare cu 49%

Conform descoperirilor cheie ale studiului, în primul an de la diagnosticare, pacienții cu urticarie au prezentat un risc cu 49% mai mare de a dezvolta cancer în comparație cu populația generală. Deși acest risc crescut a scăzut în anii următori, riscul general pe termen lung a rămas ușor ridicat, cu o creștere de 6% după primul an.

Studiul, condus de Sissel B.T. Sørensen de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca, a evidențiat cancerele hematologice, în special limfomul Hodgkin, ca fiind prevalente în mod deosebit printre pacienții cu urticarie în primul an. Cu toate acestea, mecanismele biologice exacte care leagă urticaria de cancer rămân neclare și necesită investigații suplimentare, potrivit Medscape.

Vezi și: Demența, identificată cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Tiparul de vorbire, analizat

Limitările studiului

Urticaria - FOTO: Freepik@jes2ufoto

În timp ce studiul sugerează că urticaria ar putea fi un semnal pentru un risc mai mare de cancer ascuns, este important să fim conștienți de limitele acestuia. Deoarece studiul a fost observațional și a folosit date din registre medicale, există posibilitatea introducerii unor erori, cum ar fi clasificarea greșită a cazurilor sau lipsa de informații complete.

În plus, nu s-au luat în considerare pe deplin factori personali cum ar fi stilul de viață sau predispozițiile genetice, ceea ce ne sugerează să fim prudenți în aplicarea acestor descoperiri la grupuri mai largi de populație.

Pe măsură ce cercetările continuă să exploreze complexitatea acestei legături, profesioniștii din domeniul sănătății sunt îndemnați să ofere evaluări complete pacienților cu simptome de urticarie, asigurând o gestionare adecvată și promptă care să poată să reducă posibilele riscuri asociate cu cancerul.

Studiul subliniază necesitatea critică a unor cercetări continue pentru a înțelege și gestiona mai bine implicatiile urticariei în setările clinice, având ca scop, în final, îmbunătățirea rezultatelor pacienților și a calității îngrijirii medicale.

Vezi și: FDA a aprobat Donanemab pentru pacienții cu Alzheimer. Cum funcționează

Urticaria, ce este

Urticaria este o afecțiune comună a pielii, caracterizată prin apariția de pete roșii sau umflături (papule) care sunt însoțite adesea de mâncărime intensă. Aceste leziuni pot varia în dimensiune și pot apărea pe orice parte a corpului.

Urticaria poate fi cauzată de diverse factori, cum ar fi reacțiile alergice la alimente, medicamente sau înțepături de insecte, infecții virale sau bacteriene, expunerea la temperaturi extreme sau stresul emoțional. În majoritatea cazurilor, urticaria dispare în câteva ore sau zile, însă în unele cazuri poate persista sau recidiva pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

ultrapsihologie - FOTO: Captură YouTube@DC News
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel