ADHD: de ce e mai greu de diagnosticat la fete

Fete
ADHD, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, este mai greu de depistat la fete. Sunt și puține studii în acest sens.

ADHD, fete. ADHD apare în copilărie și se poate întâmpla oricui, deși genele joacă un rol important. Cifrele din State susțin că între 5% și 11% dintre copii au ADHD, iar mulți dintre ei sunt fete, arată site-ul de știri medicale medicinenet.com.

Băieții sunt diagnosticați cu ADHD cel puțin de două ori mai frecvent decât fetele. „Unii experți spun că fetele nu sunt diagnosticate la fel de mult pentru că simptomele lor pot fi mai greu de observat", mai arată sursa citată. În plus, pentru fete nu există studii atât de multe ca pentru băieți/bărbați. Prin urmare nu se cunoaște cum ADHD afectează viața unei femei.

Ce se știe e că ADHD poate fi diferită la femei și există trei tipuri principale de ADHD: neatenție, hiperactiv-impulsive și varianta care le îmbină pe primele două. Tipul neatenției este cel mai frecvent la fete. Iar acesta nu prea atrage atenția profesorilor și părinților.

Ca simptome, specialiștii enumeră: lipsa de concentrare și probleme în a asculta și a acorda atenție, ușor distras, dezorganizat. Fetele cu ADHD sunt uituce, își pierd lucrurile și fac greșeli creând impresia de neglijență.

ADHD, fete: impact

ADHD începe întotdeauna în copilărie, dar multe femei nu știu că o au până când sunt adulți. „Ca și în cazul băieților, fetele cu ADHD au adesea probleme la școală. Dar sunt mai puțin susceptibile de a avea probleme în ceea ce privește acționarea. Fetele cu ADHD tind să fie văzute ca niște visătoare cu ochii deschiși. S-ar putea să le fi greu să socializeze. (...) Pentru femeile adulte, ADHD poate face dificilă menținerea unui loc de muncă și gestionarea stresului vieții de zi cu zi. Femeile care suferă de ADHD ar putea lupta pentru a gestiona finanțele personale, pentru a-și îndeplini sarcinile de uz casnic și a îngriji copiii", mai arată sursa citată.

Un alt aspect al acestei tulburări este cel legat de faptul că femeile au tendința să se învinovățească când au probleme în a face lucrurile.

ADHD îngreunează „citirea" indiciilor sociale, iar asta le face nesigure pe unele fete și își fac greu prieteni. Plus că le pot predispune la depresie, anxietate și tulburări de alimentație. Fetele cu ADHD au mai multe șanse de a dezvolta anorexie sau bulimie decât cele care n-au tulburarea.

ADHD, fete: medicamente

Potrivit sursei citate, simptomele se pot schimba în timp, la fel și hormonii. De aceea e bine să fiți atente la modificările hormonale din timpul ciclului menstrual, a sarcinii și la intrarea în menopauză. S-ar putea să influențeze cât de bine funcționează medicamentele sau cât de bine vă puteți gestiona simptomele. Dacă observați o diferență, discutați cu medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel