Adevărul despre CEAIUL VERDE: efectele benefice pentru sănătate dovedite științific

Ceaiul verde     Foto: Pixabay
Pentru a produce ceaiul verde, frunzele proaspete de Camellia sinensis sunt ușor aburite apoi uscate. Iată care din beneficiile sale pentru sănătate sunt dovedite științific: 

Beneficiile medicinale ale ceaiului verde sunt cunoscute de mii de ani în China și Japonia, iar în ultimii zeci de ani atât ceaiul verde și extractele din el, cum ar fi una dintre componentele sale, EGCG, au fost studiate pentru posibilele lor efecte de protecție împotriva bolilor de inimă și a cancerului, arată experții de la Centrul Național american de Sănătate Complementară și Integrativă (link direct sursa informației).

Deși s-au făcut multe studii asupra ceaiului verde și a extractele din acesta, nu s-a putut ajunge la concluzii clare cu privire utilitatea sa medicală în majoritatea scopurilor pentru care este utilizat.

Există dovezi că ceaiul verde îmbunătățește vigilența mentală – precum acest studiu din 2017 (link direct studiu) publicat în jurnalul Current Pharmaceutical Design, așa cum era de așteptat din cauza conținutului său de cofeină.

Un studiu din 2006 publicat în Journal of the American Medical Association (link direct studiu) a arătat că, de fapt, consumul de ceai verde îmbunătățește starea generală de sănătate, fiind asociat cu mortalitatea redusă din toate cauzele, inclusiv bolile cardiovasculare.

O analiză a 14 studii, publicată în 2011 (link direct analiză), a constatat că consumul de ceai verde, fie ca băutură, fie sub formă de capsulă, a fost legat de reduceri modeste ale colesterolului total și ale colesterolul LDL „rău".

Studiile privind ceaiul verde și cancerul la oameni au avut rezultate inconsistente, precum arată spre exemplu acest studiu din 2003 (link direct studiu) publicat în The Journal of Nutrition sau această meta-analiză din 2006 (link direct studiu) din The Journal of the American College of Nutrion. În baza lor și a altor zeci de studii, Institutul Național al Cancerului nu recomandă folosirea ceaiului verde pentru a reduce riscul apariției oricărui tip de cancer, dar nici nu se opune consumului.

Într-un studiu publicat în 2011 (link direct studiu), cercetătorii au testat efectul unei componente a ceaiului verde, CAGTE, după ce a fost digerat, pentru a vedea cum a afectat o proteină cheie în boala Alzheimer. Cercetătorii au concluzionat că ceaiul verde ar putea ajuta în lupta contra Alzheimer, deși studiul a presupus admnistrarea de doze foarte concentrate din acea componentă din ceaiul verde, cantitate care nu s-ar putea obține doar bând ceaiul regulat.

Efectele ceaiului asupra riscului de boli de inimă s-au dovedit a fi benefice, arată un studiu din Pharmacological Research (link direct studiu) în mod special asupra unor factori de risc ai bolilor de inimă, inclusiv tensiunea arterială și colesterolul.

Pe lângă acestea, extractele de ceai verde au în cel mai bun caz efecte minime, deși pozitive – cum arată un studiu publicat în 2009 (link direct studiu) în International Journal of Obesity, și că în general nu produc o pierdere semnificativă în greutate la adulții supraponderali sau obezi – conform meta-analizei publicată în 2012 (link direct analiză) în Cochrane Database of Systematic Reviews. De asemenea, nu s-a demonstrat că ajută oamenii să mențină o pierdere în greutate.

Atenție, însă, când îl consumați. Ceaiul verde și extractele din el conțin cantități substanțiale de cofeină. Prea multă cofeină îi poate face pe oameni să fie agitați. Ele pot interfera cu somnul și provoacă dureri de cap. Apoi, s-a dovedit științific și că reduce eficacitatea medicamentului nadolol, un beta-blocant utilizat pentru hipertensiunea arterială și probleme cardiace. De asemenea, poate interacționa cu alte medicamente, mai atrag atenția experții americani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel