Adenomul de prostată, ce este și cum se tratează. Explicațiile medicilor

Bărbat
Specialiști de la Spitalul Militar din București detaliază ce este adenomul de prostată.

Adenomul de prostată. Medicul Cornel Stănescu, specialist în Urologie, cu competenţă în litotriţie extracorporeală, în cadrul Ambulatoriului integrat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din București, explică pe site-ul unității medicale ce este adenomul de prostată și cum se tratează acesta.

"Prostata este o glandă anexă a aparatului genital masculin, situată la nivelul porţiunii iniţiale a uretrei masculine, sub vezica urinară. Datorită localizării sale şi a relaţiilor strânse cu tractul urinar şi cu aparatul genital, prostata deţine o pondere mare în patologia masculină uro-genitală. Are forma unei castane cu baza orientată superior şi vârful spre inferior şi cântăreşte în mod normal aproximativ 20-25 de grame, masurând aproximativ 3 cm în diametrul vertical, 4 cm în diametrul transvers şi 2-3 cm în diametrul antero-posterior. După 45-50 de ani în evoluţia acestui organ intervine un proces de hiperplazie. Adenomul de prostată, denumit şi hiperplazia benignă de prostată, este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului.
Această afecţiune evoluează insidios, pe parcursul a mai multor ani, modificările induse asupra aparatului urinar dezvoltându-se lent. Creşterea în volum a prostatei realizează comprimarea în timp a uretrei, determinând modificări ale actului micţional", detaliază medical Stănescu.

Semnele şi simptomele apar din timp. Dintre acestea amintim: un început ezitant al urinării, jet urinar cu presiune slabă, jet urinar intermitent sau întrerupt, urinare dificilă şi prelungită, senzaţie de golire incompletă a vezicii urinare, până la retenţia completă de urină („blocaj urinar"), frecvenţă crescută a urinărilor în special noaptea, senzaţia bruscă şi imperioasă de a urina, pacientul „scapă" câteva picături până ajunge la toaletă.

Specialistul urolog al Spitalului Militar subliniază că investigaţiile paraclinice constau în analize de laborator (evaluarea funcţiei renale, sumar de urină, urocultură şi, nu în ultimul rând, antigenul specific prostate), investigaţii imagistice (ecografia aparatului urinar, care este obligatorie pentru măsurarea volumului prostatic şi a rezidiului post-micţional şi, în anumite cazuri, este necesară realizarea urografiei intravenoase şi a examenelor urodinamice).

În ce privește tratamentul adenomului de prostate, acesta poate fi atât medicamentos, pentru adenomul de prostată necomplicat, cât şi chirurgical, pentru adenomul de prostată complicat. Legat de tratamentul medicamentos, urologul amintit se referă la fitoterapie, alfa-blocante și inhibitori de 5 alfa – reductază. Medicul, în funcție de caz, poate recomanda tratamentul chirurgical minim-invaziv.

"În concluzie, este optim ca orice bărbat trecut de vârsta de 50 de ani sa facă cel puţin un consult urologic în fiecare an", încheie doctorul Cornel Stănescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel