Adăugarea de ultrasunete la mamografie îmbunătățește rata de detectare a cancerului
07 dec 2021, 13:54

Mamografie     Foto: Instagram CNN
Cercetătorii cred că utilizarea mamografiei combinată cu ultrasunete ar putea îmbunătăți detectarea cancerelor de sân invazive, în stadiu incipient.

O combinație de mamografie și ultrasunete mamare ar putea îmbunătăți detectarea cancerului de sân la femeile supuse screening-ului pentru boală.

Un studiu publicat online pe 18 august 2021 de JAMA Network Open a constatat că această combinație de tehnologii a avut rezultate mai bune decât mamografia simplă.

Cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu efectuat în Japonia din iulie 2007 până în martie 2011, care a implicat 19.213 femei, cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani.

Studiul a înrolat femei asimptomatice care au fost împărțite aleatoriu în două grupuri. Un grup a fost examinat folosind numai mamografie; celălalt grup, cu o combinație de mamografie și ecografie.

Rata de detectare a cancerului a fost semnificativ mai mare în grupul pentru care s-a folosit tehnologia combinată, decât în ​​grupul care a fost testat cu mamografie simplă.

De asemenea, screening-ul combinat a detectat mai multe tipuri de cancer la femeile cu țesut mamar dens, ceea ce poate face dificilă observarea cancerelor pe o mamografie.

Cu toate acestea, femeile din grupul cu ultrasunete plus mamografie au avut, de asemenea, mai multe șanse să fie chemate înapoi pentru imagistică suplimentară sau o biopsie.

Cercetătorii au concluzionat că utilizarea împreună a mamografiei și a ultrasunetelor ar putea îmbunătăți detectarea cancerelor de sân invazive și în stadiu incipient la femeile mai tinere, indiferent de densitatea țesutului mamar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?