Acupunctura, terapia care te energizează. Află ce alte beneficii mai are pentru sănătate

acupunctura. FOTO: Freepik
Acupunctura este o terapie complementară, o alternativă accesibilă, pentru recăpătarea energiei.

Acupunctura este o formă complementară de terapie care implică inserarea unor ace foarte subțiri în organism cu scopul tratării a diferitelor afecțiuni de sănătate.

Acupunctura poate ajuta la ameliorarea durerii, însă modul concret în care aceasta funcționează încă nu este elucidată. Unii oameni cred că aceasta funcționează prin echilibrarea energiei vitale, în timp ce alții consideră că are un efect neurologic. Însă indiferent de care parte a baricadei vă aflați, important este că această terapie poate avea efecte benefice asupra stării de sănătate, ajutând inclusiv la recăpătarea energiei.

”Vom începe cu zona capului, vom insera trei ace, inserarea se face rapid, superficial, pe punct. (...) Avem pavilionul auricular, unde găsim o multitudine de puncte care au efect atât pentru a trata anumite boli, cât și a trata anumite deficiențe, care pot să afară, stres, oboseală, obezitate chiar.

Auriculoterapia este un procedeu cu un efect aproape instantaneu, după primul minut în care inserăm acul deja pacientul începe să simtă foarte bine efectul benefic al terapiei”, a explicat Marcel Drăguș, specialist acupunctură, la Antena 3. Acestă terapie trebuie repetată la un interval de 5-7 zile.

Acupunctura, beneficii și utilizări

Oamenii pot combina în mod eficient acupunctura cu alte tratamente, astfel:

- Acupunctura eficientă poate ajuta la gestionarea durerii cronice, a migrenei și a durerilor de cap.

- Acupunctura prezintă un risc scăzut de efecte secundare.

- Este o formă flexibilă de tratament care poate viza numeroase probleme de sănătate în același timp.

Centrul Național pentru Terapii Alternative (NCCIH) afirmă că acupunctura poate fi folosit în mod eficient în tratamentul următoarelor afecțiuni:

- dureri lombare

- dureri de gât

- osteoartrită

- dureri de genunchi

- dureri de cap.

Alte studii sugerează că acupunctura poate ajuta, de asemenea, în tratamentul:

- migrenei

- neuropatiei periferice

- greață

- artrită reumatoidă

- oboseală

- tendinopatie, notează .

Acupunctura, contraindicații

La fel ca la toate terapiile, și acupunctura poate avea veni cu riscuri, nu doar cu beneficii. Astfel, o persoană care dorește să tracă printr-o ședință de acupunctură are nevoie de sfatul medicului.

Riscurile posibile ale acupuncturii sunt următoarele:

- Pot apărea sângerări, vânătăi și dureri la locurile de inserție

- Acele nesterilizate pot duce la infecții

- În cazuri rare, un ac se poate rupe și poate afecta un organ intern.

Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor (FDA) reglementează acele de acupunctură ca dispozitive medicale, astfel că fabricarea și etichetarea acestora trebuie să respecte anumite standarde, notează Medical News Today.

Acupunctura, terapie complementară

Un lucru important, indiferent de scopul pentru care recurgeți la această formă de terapie, este faptul că acupunctura este una complementară și nu trebuie să înlocuiască medicul specialist sau curant.

”Cred ca beneficiul acupuncturii este evident, iar complicațiile si posibilele efecte adverse ale acupuncturii sunt mici în comparație cu cele ale medicamentelor”, spune Dr. Lucy Chen, anestezist autorizat, specialist în medicina paleativă și practician acupuncturist la Massachusetts General Hospital afiliat Harvard.

7 semne că lucrezi prea mult și că ești epuizat. Câte minute de pauză trebuie să ai după fiecare 52 de minute de muncă

Cele 7 semne că lucrezi prea mult pe care organismul ți le transmite sunt din cele mai comune. Dacă simți că munca îți consumă viața, nu ești singur. Este o situație cu care se confruntă actuala societate. Numai că lucrul în exces consumă resursele organismului.

"Undeva în intervalul de 40 la 50 de ore pe săptămână este mai mult decât suficient pentru majoritatea oamenilor", spune Randy Simon, Ph.D., un psiholog clinician licențiat cu sediul în Montclair și Summit-ul, New Jersey.

Dar simpla numărare a orelor de lucru poate fi înșelătoare. Alți factori care pot duce la epuizare includ durata navetei, responsabilitățile exterioare, mediul de lucru, sentimentele de apreciere și satisfacția la locul de muncă.

Specialiștii arată că atunci când lucrul acaparează tot timpul liber devine periculos.

"Ai grijă de momentul în care nu te poți bucura de timpul liber de la serviciu. Dacă munca este atotcuprinzătoare, nu este sănătoasă", spune Simon. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Schimbarea anotimpului, riscuri pentru organism. Cum să te adaptezi la noul sezon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel