Acnee adulți: tratament în pauza de masă și mers la plajă. Explicații dermatolog

La adulți cu acnee, tratamentul cu laser dă cele mai bune rezultate
EXCLUSIV
Sunt adulți trecuți de prima tinerețe care se trezesc, peste noapte, cu o explozie de acnee. EXCLUSIV pentru DC Medical, Dr. Amalia Anghel, medic specialist dermatovenerologie, a explicat cum poate fi tratată acneea la adulți în pauza de masă și cât de repede poți să mergi la plajă. 

Acnee nu întâlnim doar la adolescenți. Ea apare și la adulți, femei și bărbați, din mai multe motive. Poate avea cauze genetice, poate avea cauze hormonale și, mai rar, cosmetice sau altele.

„Acneea este o afecțiune extrem de frecventă și, din păcate, în ultima vreme, este întâlnit din ce în ce mai des, și nu doar în rândul adolescenților. Acnee întâlnim și la femeia adultă, am văzut că sunt multe doamne care se confruntă cu această problemă. Am avut și pacienți bărbați. Vestea bună este că reușim să o controlăm într-atât de bine, și la adulți și la adolescenți, încât să nu avem niciun fel de leziune activă și, mai important, fără să rămână semne reziduale, pentru că acneea este o afecțiune care ne lasă urme destul de greu de șters în timp", a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, Dr. Amalia Anghel, medic specialist dermatovenerologie și doctor în științe medicale.

Acneea presupune de fapt apariția unor leziuni din cauza excesului de sebum – o substanță grasă care este excretată de glandele sebacee, care se adună sub piele într-un fel de depozite care se inflamează. Deși arată ca niște infecții bacteriene, aceste depozite nu sunt așa ceva! Pentru a le trata, pur și simplu trebuie să „arzi" glandele sebacee care produc acest exces de sebum.

Acnee, tratament modern

În ziua de azi, dermatologul are la dispoziție lasere atât de bine calibrate încât acestea ating doar anumite straturi ale pielii, în mod special acelea unde se formează leziunile caracteristice în acnee. 

„Cu laserul reșim să controlăm seboreea, comedoanele și toate leziunile inflamatorii, inclusiv dimensiunea porilor cu ele. (...) Există o tehnologie laser dedicată acestei afecțiuni, cu o lungime de undă care ne asigură profunzimea, pentru că acneea este o boală a glandei sebacee. Și reușim prin energia pe care noi o transmitem cu acest laser (reglabil, n.r.), la acest nivel, să atrofiem glanda, să reducem cantitatea de sebum și avem și efect antibacterian (...) Cu acest tip de laser putem să controlăm leziunile și, pe de altă parte, reușim să ștergem inclusiv urmele. Mai mult, putem să folosim în combinații de tipuri de laser, pentru că, așa cum spuneam, acneea este o patologie care evoluează pe parcursul a multor ani, 10, 12, 15 ani, mai ales că principala cauză a ei este contextul genetic, apoi există și altele: patologia hormonală – sindromul ovarului polichistic, acneea cosmetică și, în subsidiar, sunt alte cauze", a explicat medicul dermatolog. 

Te tratezi de acnee și mergi la plajă

Dar, când ne gândim la laser, ne gândim la ceva care arde sau taie, în adevăratele sensuri ale cuvintelor. Iar tratamentele tradiționale de curățare a pielii impun pacientului, de obicei, să nu meargă la plajă chiar și câteva luni după terapie. Dr. Amalia Anghel spune că laserele moderne folosite în dermatologie fac minuni, la propriu.

„Ce este interesant este că laserul de tip Clear Skin (piele curată, n.r.) nu afectează epidermul. Este un laser care nu are timp de recuperare, pielea se poate înroși ușor, dar pacientul nu are restricții speciale. Trebuie, bineînțeles, să aplicăm o cremă de fotoprotecție – asta facem în orice condiție, nu doar după tratament -, dar pielea se poate curăța cu laser inclusiv în sezonul cald, indiferent de anotimp. Nu are perioadă de vindecare, pacientul se poate întoarce la activitățile uzuale. Da, poate să meargă și la plajă", explică medicul dermatovenerolog.

Asta pentru că lungimea de undă a acestui tip de laser, care este una dedicată pentru a ajunge în derm, acolo unde țintește exact glanda sebacee. „Știm exact ce lungime de undă ne trebuie pentru epilare, știm exact ce lungime de undă să folosim pentru vascular, și de ce avem nevolie pentru rejuvenare. Totul este extraordinar de bine gândit. Astfel încât cu acest laser reușim să distruge într-o oarecare măsură glanda sebacee", continuă dr. Amalia Anghel.

Terapie în pauza de masă

Întrebarea care se ridică este, însă, de câte ședințe ai nevoie și cât durează o astfel de ședință cu laser?

„Avem nevoie de 4-6 sedințe, la două săptămâni distanța una de alta, la care se adaugă și terapia. Pacientul poate face o cură completă de laser sau de laser combinat cu alte terapii, pentru că de obicei le recomandăm și un tratament medicamentos și unul local, care este obligatoriu. O ședință cu laser durează maximum 30 de minute pentru față. Nu e dureroasă și poți foarte bine să o faci în pauza de masă de la serviciu", arată medicul.

Iar rezultatele? „Chiar și așa când avem cicatrici de acnee, reușim să le îmbunătățim semnificativ. Nu aș putea să spun că toate cicatricile post acnee le putem șterge cu restitutio ad integrum. (...) Când pacientul vine cu urme vechi de acnee, care sunt profunde, unele sunt extrem de aderente, acolo avem nevoie de mai multe proceduri, în fapt de un protocol de tratament și le putem îmbunătăți semnificativ cu tot ceea ce avem în prezent", conchide Dr. Amalia Anghel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel