Accidentul vascular cerebral, tot ce îl poate provoca. Dr Adriana Dulămea detaliază

Creier
Accidentul vascular cerebral (AVC) este de mai multe tipuri, fiecare dintre acestea având cauze spefice. AVC-ul duce la invaliditate pe termen lung sau la deces, arată Conf Univ Dr Adriana Dulămea.

Conf Univ Dr Adriana Dulămea, Șef Secție Neurologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, explică, în cadrul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!" ce înseamnă și cum se manifestă accidentul vascular cerebral.

Ce este AVC-ul și de câte tipuri poate fi

În primul rând, ce este accidentul vascular cerebral (AVC)?

„Este o afecțiune a creierului, provocată de împiedicarea circulației sângelui într-o anumită zonă, fapt ce are drept consecință moartea celulelor cerebrale neirigate și neoxigenate. Aceste celule se distrug în câteva minute, alteori în câteva ore de la momentul afectării circulației locale. Ca urmare, partea corpului controlată de zona din creier distrusă nu mai poate funcționa normal, iar pacientul are deficite neurologice brusc instalate, ce necesită terapie de urgență. În funcție de importanța și de mărimea zonei cerebrale afectate, pot apărea consecințe grave: moarte sau invaliditate pe termen lung. De aceea este importantă prevenirea AVC și, în momentul în care totuși accidentul vascular cerebral se produce, este importantă intervenția medicală rapidă, tratamentul în timp util putând să micșoreze distrugerile cerebrale și complicațiile", explică neurologul.

Există, continuă ea, mai multe tipuri de accident vascular cerebral:

„Lipsa circulației sângelui se poate produce în mai multe situații:

- prin ruperea vasului de sânge- apare astfel un AVC HEMORAGIC sau HEMORAGIE CEREBRALĂ,

- prin blocarea vasului de sânge cu un cheag (tromb)- apare astfel un AVC ISCHEMIC sau INFARCT CEREBRAL; dacă această blocare este trecătoare, cu o durată sub 60 de minute, denumirea folosită este de ACCIDENT ISCHEMIC TRANZITOR(AIT), caz în care nu apar leziuni cerebrale permanente. Dar AIT este un semnal important de alarmă, deoarece poate fi urmat, în zilele ce îi succed, de un AVC constituit. AVC ISCHEMIC este cel mai frecvent tip de AVC", punctează Conf Univ Dr Adriana Dulămea.

Semne și simptome:

Care sunt semnele pe care le prezintă un pacient care suferă un AVC?
Semnele unui AVC se dezvoltă rapid, în decurs de câteva minute-ore. Este importantă reținerea momentului când au început aceste manifestări, deoarece durata de la debut până la ajungerea la spital poate influența opțiunile de tratament.

Pacienții pot avea unul sau mai multe dintre următoarele semne sugestive de AVC:

- Dificultăți de vorbire: fie nu pot pronunța corect, fie nu înțeleg cuvintele care le sunt adresate. Pacientul poate fi testat prin întrebări simple, în care i se cere să vorbească: să-ți spună numele, să denumească un obiect obișnuit (de exemplu cană, pix), să repete o propoziție sau să spună zilele săptămânii. Testarea capacității de a înțelege vorbirea se face cerându-i să execute câteva comenzi simple: să scoată limba, să deschidă gura, să închidă ochii.

- Paralizia (imposibilitatea mișcării ) sau slăbiciunea musculară ( scăderea forței) a unui membru superior, a unui membru inferior sau a unei părți a feței. De obicei este afectată una dintre cele doua jumătăți ale corpului, dreapta sau stânga. Pacientul poate fi testat cerându-i-se să ridice ambele brațe deasupra capului, să ridice câte un membru inferior de pe podea sau de pe planul patului sau să încerce să zâmbească. Orice asimetrie semnificativă între partea stângă și partea dreaptă poate sugera un AVC.

- Tulburări de vedere la un ochi sau la amândoi ochii: vedere încețoșată, dublarea imaginii

- Durere de cap: o durere bruscă, severă, însoțită de vărsături, amețeli sau modificarea stării de conștiență poate sugera un AVC hemoragic

- Probleme cu echilibrul: dezechilibrări, amețeli, pierderea direcției de mers sau a coordonării, căderi neprovocate

- Pierderea stării de conștiență

- Pierderea sensibilității pielii pe un membru superior, membru inferior, parțial pe față, de obicei de aceeași parte a corpului ( stanga sau dreapta)

Când trebuie anunțat medicul?

„Trebuie IMEDIAT anunțat Serviciul de Ambulanță, pe de o parte pentru a evalua cu prioritate pacientul, dar, pe de altă parte, pentru a-l transporta rapid la cel mai apropiat spital de urgență pentru diagnostic și tratament, deoarece fiecare minut contează, riscul de a rămâne cu dizabilități fiind mai mare pe măsură ce timpul trece", subliniază Conf Univ Dr Adriana Dulămea.
Care sunt cauzele care produc AVC

„Cauzele sunt multiple, comune AVC ischemic și celui hemoragic, sau specifice doar unuia dintre tipurile de AVC", arată medicul.

Cauze comune AVC ischemic și hemoragic

Hipertensiunea arterială,
Obezitatea, sindromul metabolic și hipercolesterolemia,
Diabetul zaharat,
Fumatul,

Cauze genetice

Consumul de droguri,
Consumul excesiv de alcool,

Cauze specifice AVC ischemic:

Fibrilația atrială permanentă sau paroxistică,
Ateromatoza aortei, a arterelor carotide și vertebrale și ale ramurilor lor,
Bolile valvelor cardiace,
Defectele de sept interatrial,
Tulburările de coagulare a sângelui,
Neoplaziile,
Tratamentul cu estrogeni,
Vasculitele cerebrale sau bolile inflamatorii ale arterelor mari ce pornesc din aortă,
Afecțiunile ficatului care determină tulburări de coagulare,,
Afecțiunile rinichiului care determină ateromatoza accelerată
Complicațiile hemodializei,
Infecțiile,

Cauze specifice AVC hemoragic:

Tulburările de coagulare a sângelui
Tratamentul cu anticoagulante orale sau anticoagulante injectabile
Hemopatiile maligne
Amiloidoza cerebrală
Afecțiunile ficatului care determină scăderea trombocitelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel