Accidentul vascular cerebral (AVC), cum îl recunoști mai repede

Accident vascular cerebral
Tratamentul precoce al celui mai frecvent tip de accident vascular cerebral, AVC ischemic, poate limita leziunile cerebrale și poate îmbunătăți considerabil recuperarea. 

Accident vascular cerebral (AVC) ischemic este un tip de stroke cauzat de ateroscleroză, care provoacă cheaguri de sânge care blochează alimentarea cu sânge a unei părți a creierului.

Cu toate acestea, prea puțini pacienți cu AVC inschemic primesc medicamente importante pentru distrugerea cheagurilor de sânge, care sunt cele mai eficiente atunci când sunt administrate în termen de trei ore de la apariția simptomelor, spun specialiștii de la Harvard Health Publishing.

Pacienții ajung adesea la spital după ce fereastra de oportunitate a fost depășită. Ei întârzie tratamentul, deoarece simptomele accidentului vascular cerebral pot să nu fie atât de pronunțate sau evidente, ci și să pară că sunt date de alte probleme mai puțin grave.

Drept urmare, medicii caută modalități de a facilita identificarea unui accident vascular cerebral - AVC. Scala de accident vascular cerebral a Cincinnati Prehospital este o astfel de încercare. Unii experți spun, însă, că ea exclude prea multe simptome. Alții spun că va produce alarme false deoarece nu este destul de specifică.

Chiar și așa, scala Cincinnati este un început. Într-un studiu, dacă unul dintre cele trei teste care fac parte din scală a fost anormal, șansele ca persoana să fi suferit un accident vascular cerebral au fost de aproximativ 70%.

Chiar dacă nu e perfectă, tot e bine să știți la ce semne să vă uitați. Mai bine o alarmă falsă, decât o problema gravă trecută cu vederea.

Scala de AVC Cincinnati

Zâmbet strâmb. Puneți persoana suspectă de AVC să zâmbească sau să-și arate dinții. Dacă o parte a feței nu se mișcă la fel de bine ca și cealaltă, și pare să coboare, ar putea fi un semn de accident vascular cerebral.

Ridicarea brațelor. Puneți persoana să închidă ochii și să-și țină brațele întinse în față timp de aproximativ 10 secunde. Dacă un braț nu se mișcă sau o braț alunecă mai jos decât celălalt, ar putea fi un semn de accident vascular cerebral.

Vorbire neclară. Spuneți persoanei să spună: „Nu poți învăța un câine bătrân trucuri noi", sau un alt proverb simplu, familiar. Dacă persoana pronunță neclar cuvintele, le spune greșit sau nu este capabilă să vorbească, ar putea fi un semn de accident vascular cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel