Accident vascular cerebral. Specialistul Natan Bornstein: AVC a fost tratat cu nihilism

Materie cenușie
Specialistul israelian Natan Bornstein a declarat la manifestările dedicate neurologiei din Poiana Brașov că oamenii nu ar înțelege simptomele AVC.

Accident vascular cerebral. "Când un pacient are o durere în piept ştie că e vorba de un atac de cord, toată lumea recunoaşte simptomele şi ştie că trebuie să cheme ambulanţa şi să ajungă cât mai repede la spital, altfel poate muri. Nu este la fel în cazul AVC. Oamenii neagă existenţa AVC, nu înţeleg simptomele. Nu există durere şi, de aceea, media are rolul de a educa publicul în legătură cu simptomele, să crească înţelegerea acestora şi să spună: cel mai bun lucru şi cel mai rapid mod de a ajunge la spital este cu ambulanţa, deoarece avantajul în acest caz este prenotificarea", afirmă prof. dr. Natan Bornstein (The World Stroke Organization-WSO), citat de Agerpres, susținându-și afirmația prin date globale.

Acesta participă alături de universitari, medici primari, specialişti sau rezidenţi din 19 ţări de pe patru continente la Poiana Braşov, la trei evenimente - 9th European Teaching Course on Neurorehabilitation ( 6-7 iulie), 14th International Summer School of Neurology (8-10 iulie) şi 3th EAN Task Force on Rare Neurologic Diseases Teaching Course (11-12 iulie).

Accident vascular cerebral: importanța protocoalelor

Potrivit acestuia, numai jumătate din pacienţii care au suferit un AVC ajung la spital cu ambulanţa, deşi acesta este cel mai sigur şi mai rapid mod în care pacientul poate primi tratamentul necesar. Specialistul a subliniat importanţa existenţei protocoalelor de prenotificare în cazul pacienţilor cu AVC, care funcţionează încă de pe ambulanţă şi care fac ca "medicii să aştepte pacientul la sosirea la unitatea de primiri urgenţe şi nu invers".

Profesorul Bornstein a menţionat rolul campaniilor de conştientizare şi prevenire a AVC în România:

"S-a făcut un progres semnificativ, cu sprijinul profesorului Mureşanu (n.r.- Dafin Mureşanu), al profesorului Băjenaru (n.r. Ovidiu Băjenaru), al dr. Cristina Tiu, iar la întâlnirea de la Cluj, la care a participat şi doamna ministru al Sănătăţii (n.r. - Sorina Pintea), a fost foarte impresionant să vedem dorinţa de a înţelege AVC. Până nu de mult, AVC a fost tratat cu nihilism. Cui îi pasă de AVC? Nu putem face nimic, nu putem schimba soarta pacientului cu AVC. Acum este total diferit. Oamenii şi autorităţile din domeniul sănătăţii înţeleg acum importanţa AVC şi acum putem salva creierul pacientului cu AVC".

Trendul mondial privind recuperarea după AVC, continuă acesta, este ca aceasta să se întâmple acasă, în familie, în comunitate.

Accident vascular cerebral: manifestări la Poiana Brașov

Conform sursei citate, manifestările se desfășoară sub egida Fundaţiei Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), Institutul RoNeuro, Centru de Cercetare şi Diagnostic din Cluj-Napoca şi Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).

Coordonatorii evenimentului sunt prof. dr. Natan Bornstein, vicepreşedinte al The World Stroke Organization (WSO), prof. dr. Dafin Mureşanu, UMF "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, preşedinte al SSNN şi al EFNR şi membru corespondent al Academiei Române şi prof. dr. Ovidiu Bajenaru - UMF "Carol Davila" din Bucureşti, de asemenea, membru corespondent al Academiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel