Un studiu recent sugerează o legătură...
Căldura ne afectează întreg organismul și e mai mult decât doar un lucru incomod. În mod normal, corpul uman își poate regla temperatura. Însă, când corpul devine prea fierbinte, folosește mai multe mecanisme pentru a se răcească, inclusiv transpirația. Dar dacă o persoană petrece prea mult timp în căldură fără bea suficiente lichide, procesele de răcire ale organismului nu pot funcționa corect. Când corpul devine deshidratat, nu se mai poate răci prin transpirație. Iar dacă se întâmplă acest lucru, temperatura corpului poate crește suficient de mult pentru a îmbolnăvi o persoană.
Primele simptome ale afecțiunilor date căldură apar deoarece temperatura corpului urcă peste normal, și pot include cefalee, greață, vărsături, crampe musculare și oboseală. Aceste simptome înseamnă de fapt epuizare dată de căldură. Dacă nu se iau măsuri pentru a reduce temperatura corpului, afectarea datorată căldurii se poate înrăutăți și poate duce la un accident vascular cerebral.
AVC-ul dat de căldură este o formă gravă, care poate pune viața în pericol. Temperatura corpului crește până la 40,5 grade Celsius sau mai mult, moment în care persoana în cauză dezvoltă modificări neurologice, cum ar fi confuzia sau pierderea conștienței. La asemenea temperaturi ridicate, proteinele corpului și membranele din jurul celulelor din organism, în special din creier, încep să fie distruse sau funcționează defectuos. Căldura extremă poate afecta organele interne, provocând defectarea celulelor musculare cardiace și a vaselor de sânge, deteriorarea organelor interne și, în unele cazuri, moartea. Experții de la Harvard Health Publishing spun că există două cauze principale ale AVC-ului dat de căldură:
Accidentul Vascular Cerebral datorat activității intense: se produce atunci când cineva este activ în mod energic într-un mediu fierbinte, cum ar fi să facă un sport intens într-o zi caniculară sau să participe la activități militare (gen parade sau intervenții ale pompierilor). De obicei îi afectează pe cei tineri, oameni sănătoși, cel mai puțin susceptibili de a fi preocupați de efectele căldurii asupra sănătății lor. De cele mai multe ori, simptomele AVC-ului sunt ignorate.
AVC-ul neintenționat: apare la persoanele care au o capacitate redusă de a regla temperatura corpului, cum ar fi persoanele în vârstă, copiii foarte mici sau persoanele cu boli cronice. Canicula, fără niciun alt factor, poate fi suficientă pentru a provoca accidente vasculare cerebrale de căldură la acești oameni.
Factorii care pot contribui la accident vascular cerebral dat de căldură includ: deshidratarea, faptul că purtați haine groase sau grele ( o pot păți pompierii care au costume ignifuge grele), excesul de greutate (care determină organismul să genereze mai multă căldură și reduce capacitatea lui de a se răci), lipsa de somn (deprivarea de somn, mai exact, pentru că crește rata de transpirație), faptul că nu sunteți obișnuit cu astfel de călduri (dacă locuiți în zone cu temperaturi mai joase).
De asemenea, sunt pot contribui la un AVC datorat caniculei unele medicamente, cel mai frecvent antihistaminicele (administrate pentru alergii), diureticele (luate pentru hipertensiune arterială sau umflarea picioarelor), laxativele (luate pentru a diminua constipația), blocante ale canalelor de calciu (luate pentru hipertensiune sau umflarea picioarelor), medicamentele pentru boala Parkinson, unele tratamente pentru diaree și antidepresivele triciclice.
Alți factori contributori sunt: faptul că sunteți obligați să stați într-o cameră încinsă, cu ventilație proastă sau fără aer condiționat, dacă ați avut în trecut un AVC provocat tot de caniculă sau dacă luați droguri precum cocaină, heroină, amfetamine și ecstasy.
Accidentul vascular cerebral provocat de căldură poate să apară brusc, dar sunt unele simptomecare îl preced. Ele includ: crampe abdominale, crampe musculare, greață, vărsături, durere de cap, amețeală, slăbiciune, ranspirație puternică sau lipsă de transpirație.
Când apare AVC-ul dat de căldură, simptomele neurologice pot include: comportament ciudat sau bizar, iritabilitate, delir, halucinații, convulsii sau comă.
Important e să ajungeți la o cameră de urgență cât mai repede posibil pentru că e un accident vascular cerebral! Un medic va examina persoana afectată și va face teste pentru a verifica alte cauze posibile ale temperaturii ridicate. Testele pot include o tomografie computerizată (CT) a capului, teste de sânge și o puncție lombară. De asemenea, medicul va face teste de urină și sânge pentru a monitoriza cât de bine funcționează rinichii. Deshidratarea și AVC-ul dat de căldură pot fi un stres major pentru rinichi.
Majoritatea cazurilor de accident vascular cerebral datorat căldurii pot fi prevenite. Atunci când temperatura exterioară este deosebit de ridicată:
Beți multă apă pe parcursul zilei.
Stați în interior într-o zonă cu aer condiționat sau răcoroasă, ori de câte ori simțiți că vă e prea cald.
Purtați haine ușoare, de culoare deschisă, de preferință cu un material din fibre naturale, care permit aerului să ajungă pe piele.
Evitați activitatea intensă în cea mai fierbinte parte a zilei (între orele 10.00 și 17.00). Dacă trebuie să participați la vreun eveniment sportiv sau la o activitate intensă, luați pauze frecvente și evitați să purtați uniforme sau echipamente grele.
Beți mai puțină cafeină și alcool, care contribuie la deshidratare.
Dacă vă simțiți obosit, amețit, aveți greață sau dacă aveți o durere puternică de cap, adăpostiți-vă urgent la umbră și la răcoare. Căutați o clădire cu aer condiționat. Beți apă. Dacă este posibil, faceți un duș răcoros sau o baie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un studiu recent sugerează o legătură...
Activitatea fizică zilnică,...
Află mai multe despre acest compus...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Genele lungi și voluminoase au...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...