Urmărește dezbaterea live

A doua opinie în oncologie. Dr. Mircea Dediu: când apar problemele

Medic. Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Dr. Mircea Dediu a explicat la Interviurile dc Medical și DC News când, o a doua opinie solicitată de pacient, poate să aducă probleme. De altfel, potrivit lui, conceptul a început să se încetățenească și în la noi.

Conceptul de „ a doua opinie”, utilizat frecvent în alte țări, este destul de cunoscut li la noi. Dr. Mircea Dediu, însă, explică în ce situații apar probleme, atunci când este solicitată a doua opinie.

„A doua opinie, rar când e solicitată pentru a confirma un diagnostic, atunci când el este elaborat așa cum este în mod complet și complex, deci nu cred că de aici se pune problema.

Sanador

Problema apare atunci când această a doua opinie este solicitată de pacient, având în substrat o oarecare neîncredere în medicul sau echipa medicală care l-a diagnosticat şi care i-a propus o atitudine.

Această a doua opinie solicitată de pacient este diferită complet de ceea ce se întâmplă – nu de puține ori – atunci când noi, specialiştii, ne dorim o a doua opinie. Și la mine vin colegi care mă întreabă, și eu, la rândul meu, nu am nicio problemă să întreb un coleg care, poate într-o situație aparte, are o experiență mai bogată decât a mea.

Diferenţa constă în faptul că, așa cum spuneam, a doua opinie solicitată de pacient are în substrat această neîncredere şi convingere că, venind din altă parte, de la o altă instituție sau un medic reputat, acea a doua opinie e mai potrivită decât cea care s-a dat inițial. Nu e niciun fel de problemă în asta. Problema apare când această a doua opinie nu este similară cu cea iniţială.

Lucrurile în oncologie sunt complexe şi complicate. Lumea crede că e vorba despre a-ţi spune cineva ce medicamente să iei şi ce doze și că aceea reprezintă salvarea. Nici pe departe nu este așa. Tratamentul este extrem de complicat și complex şi trebuie să ai toată istoria şi tot tabloul unei persoane, ca să fii într-adevăr eficient.

Iar în măsura în care această a doua opinie nu concordă cu imaginea sau strategia pe care ţi-ai format-o, e destul de dificil, nu neapărat să o accepţi, dar să cauţi să o pui în practică”, a explicat el.

Detalii găsiți în materialul video atașat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel