9 sfaturi pentru o digestie ușoară: alimentele pe care să le consumi mai des

Alimente FOTO: pexels.com
Multe persoane se plâng de o digestie prea lentă, greoaie, ori probleme precum arsuri la stomac, eructații etc. Iată câteva saturi pentru o digestie ușoară.

Simptomele digestive persistente sau grave ar trebui, desigur, să ne trimită la medic. Dar, înainte de asta, câteva sfaturi ar putea fi de ajutor, arată webmd.com.

Puneți accent pe alimentele bogate în fibre

Alimentele vegetale au fibre. Acest lucru ajută la reglarea tranzitului intestinat. Mai mult, dau senzația de sațietate, ceea ce ne ajută la slăbit.

Alegeți alimente bogate în fibre, cum ar fi:

Legume

Fructe

Nuci și semințe

Cereale integrale

Fasole și linte

Începeți încet. Pe măsură ce adăugați treptat fibre în dieta dvs., creșteți și cantitatea de apă pe care o beți. Apa este cel mai bun prieten al fibrelor. Fibrele o absorb și acest lucru va ajuta să evitați crampele sau gazele.

Consumați alimente lichide

Apa și alte fluide, cum ar fi supa, ciorba și sucul, pot ușura tranzitul digestiv. Dacă nu vă plac supele, puteți încerca un ceai de plante sau apă cu o felie de castravete, lămâie sau lime. Sau orice, atâta timp cât nu are alcool (care te deshidratează) sau prea multă cofeină (care îți poate stimula prea mult intestinele).

Dacă preferați băuturile gazoase, rețineți că acestea măresc acidul la stomac, ceea ce dă unora oameni arsuri la stomac.

Mâncați încet

Atunci când vă așezați la masă, mâncați cantități mai mici de mâncare și mâncați mai încet. Mestecați bine alimentele pentru a ușura munca sistemului digestiv.

Continuați să faceți mișcare

Lista beneficiilor exercițiilor fizice continuă să crească. Știți deja că este bine pentru inimă și pentru greutate. Se pare că persoanele active au și o digestie mai ușoară.

Atenție la momentul mișcării. Pentru unii oameni, exercițiile fizice imediat după masă pot provoca indigestie. Așadar, programați-vă antrenamentele înainte de mese sau așteptați cel puțin o oră după ce ați mâncat.

Aduceți aport de bacterii „bune”

Probioticele sunt bacterii „bune” care se află în intestin. Sunt în unele iaurturi și alimente fermentate. Ele vă ajută la digestie. Le puteți adăuga, de asemenea, în dieta dvs. cu suplimente.

Limitați grăsimile

Grăsimile tind să rămână în sistemul digestiv cel mai mult timp, făcându-le mai greu de digerat. Este posibil să fi observat chiar și o senzație de plenitudine sau arsură după o masă bogată.

Limitați alimentele grase, cum ar fi chipsurile, burgerii și alimentele grase. În schimb, mâncați carne slabă și pește. De asemenea, încercați să gătiți la cuptor sau la grătar, mai des decât prăjit în ulei.

Țineți un jurnal alimentar

Acordați atenție alimentelor care par să declanșeze disconfort la nivelul stomacului. Notați ce ați mâncat și cum v-ați simțit pentru a vă aminti data viitoare.

Unii oameni consideră că alimentele acide, cum ar fi roșiile sau citricele, declanșează arsuri la stomac. Pentru alții, grâul, ceapa sau produsele lactate, cum ar fi laptele sau brânza, provoacă probleme.

Mâncarea picantă este o cauză frecventă de arsuri la stomac, dureri de stomac sau diaree, așa că poate doriți să stați departe de orice vă provoacă arsuri.

Fumatul poate, de asemenea, să vă deranjeze digestia. Adăugați acest lucru la lista de motive pentru a renunța la acest obicei.

Țineți stresul sub control

Stresul afectează întregul corp, inclusiv sistemul digestiv. Evitați stresul ori de câte ori puteți. Pentru acele probleme pe care nu le puteți evita, găsiți modalități de relaxare. De asemenea, vă poate ajuta să vă înscrieți la câteva sesiuni cu un consilier sau să luați un curs de management al stresului. Pentru o digestie mai bună, faceți tot ce puteți pentru a vă menține stresul sub control.

Cereți sfaturi de la experți

Unele medicamente sau probleme medicale pot interfera cu digestia. Dacă ați exclus alte probleme, dar aveți în continuare simptome, spuneți medicului dumneavoastră ce se întâmplă. Aduceți o listă cu medicamentele pe care le luați. Acest lucru ar putea ajuta la identificarea sursei problemei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel