La granița dintre știință și miracol,...
Medicul cardiolog Vasi Rădulescu a descris, pe blogul său, câteva dintre semnele care arată o epuizare mentală și nevoia unei vacanțe:
* ești mereu nervos să lipsit de răbdare, iritat, îți pierzi des toleranța.
* îți lipsește motivația, nu te mai poți concentra, chiar și sarcini mici par copleșitoare, iar productivitatea ta este la pământ;
* îți pierzi atenția și reacția rapidă, de multe ori te simți amețit și ai tendința să te pierzi în gânduri.
* nu dormi bine, suferi de insomnii
* ești tentat să faci lucruri nesănătoase, precum să consumi mai mult alcool, tutun sau chiar alte substanțe, pentru că astea te ajută să controlezi stresul și comportamentul impulsiv
* te îngrijorezi excesiv. Oboseala mentală îți declanșează sistemul nervos simpatic, mai precis reacția de „luptă sau fugă”.
* resimți mai multă durere fizică - dureri de cap, dureri musculare sau de spate, probleme cu stomacul și altele.
COVID, impact negativ mental
Un studiu realizat în Islanda arată că pandemia COVID-19 a avut un impact negativ mental mult mi mare la fetele adolescente decât asupra băieților. Efectele diferențiale ale pandemiei declanșată de coronavirusul SARS-CoV-2 (COVID-19) și restricțiile publice asociate asupra fetelor și băieților adolescenți nu sunt pe deplin elucidate. Un nou studiu, realizat în Islanda, a examinat diferențele de gen între indicatorii generali ai bunăstării adolescenților în timpul pandemiei COVID-19 și a explorat explicații potențiale pentru aceste diferențe.
Într-un studiu bazat pe sondaje realizate în rândul a 523 de adolescenți născuți în Islanda în anul 2004 (56,5% dintre ei fiind fete), fetele au raportat un impact negativ mai mare al pandemiei COVID-19 asupra bunăstării și comportamentului lor decât băieții. De asemenea, adolescentele au raportat un nivel ridicat de simptome depresive. Ca grup de referință, problemele de sănătate mintală din timpul pandemiei au fost comparate cu scorurile așteptate pe baza evaluărilor la nivel național ale persoanelor de aceeași vârstă înregistrate în 2018.
Deși atât băieții, cât și fetele au părut afectați de pandemia COVID-19, fetele au raportat un impact negativ mai mare la toți indicatorii generali de bunăstare și schimbare comportamentală decât băieții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La granița dintre știință și miracol,...
Un nou studiu arată că monitorizarea...
Regatul Unit dă undă verde pentru un...
Noua descoperire care ar putea pune capăt rușinii tăcute a...
Ziua Naţională a Transplantului. Un...
"Cancerul nu doar slăbește trupul, ci îți fură voința de a trăi"....
Durere, balonare, infertilitate - și...
Meditația îți poate salva viața? Un...