6 obiceiuri sănătoase care scad colesterolul. Stilul de viață, impact major asupra colesterolului

colesterolul - FOTO: Freepik@mikromarkt008
Aceste obiceiuri scad semnificativ nivelul colesterolului rău.

Vezi și: Dormitul cu șosete, risc de infecții. Pseudomonas aeruginosa, infecția pe care o poți contracta în timpul nopții

Colesterolul ridicat este o problemă de sănătate comună. Această substanță grasă este esențială pentru producția sănătoasă de celule și hormoni, așa că toată lumea are nevoie de cel puțin o cantitate.

Totuși, există două tipuri diferite de colesterol: lipoproteina cu densitate mică (LDL), cunoscută adesea sub numele de "colesterol rău", și lipoproteina cu densitate înaltă (HDL), cunoscută sub numele de "colesterol bun". Valoarea totală a colesterolului care apare pe raportul de sânge este combinația dintre cele două, plus trigliceridele.

Există mulți factori care pot dezechilibra colesterolul. Când LDL-ul crește, este important să iei măsuri corespunzătoare pentru a aduce acest număr înapoi la normal. Altfel, se poate acumula în artere și poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă sau un accident vascular cerebral.

Din fericire, odată ce ești conștient că trebuie să faci o schimbare, există pași concreți pe care îi poți lua imediat pentru a inversa situația și, potențial, pentru a reduce colesterolul LDL în numai o lună.

Cu toate acestea, este nevoie de un efort semnificativ și poate implica modificări dramatice ale stilului de viață. Medicul tău ar putea chiar să-ți recomande să iei medicamente statine în funcție de riscul tău de a dezvolta boli de inimă sau dacă ai avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral în trecut, potrivit Health Digest.

Reducerea grăsimilor din dietă pentru a scădea colesterolul

La fel cum colesterolul tău ridicat nu s-a dezvoltat peste noapte, nici nu va scădea peste noapte, dar schimbarea dietei este primul pas către o diferență rapidă. Cheia este să reduci aportul de grăsimi saturate și grăsimi trans, ambele putând bloca arterele și periclita sănătatea cardiovasculară. Grăsimile saturate se găsesc frecvent în multe tipuri de carne și produse lactate, alimente prăjite și produse de patiserie.

Chiar dacă acestea sunt elemente de bază în dieta ta, există alternative mai sănătoase care sunt la fel de delicioase și care conțin puține sau fără grăsimi saturate sau trans. Trecerea la acestea acum poate avea un efect imediat asupra calității dietei tale pe măsură ce începi călătoria de a reduce LDL-ul.

Medicii recomandă înlocuirea untului cu ulei de măsline sau avocado, trecerea la produse lactate fără grăsime și consumarea de proteine slabe în loc de carne roșie, și adaugă că fibra este esențială, deoarece creșterea consumului de fibră te poate ajuta să eviți supraalimentarea cu alimente care cresc colesterolul.

Vezi și: Zahărul, efecte nocive. Dr. Radu Țincu: Este una din dependențele greu de eliminat

Exercițiile fizice, impact asupra colesterolului

Mișcarea regulată este vitală pentru sănătatea și bunăstarea ta. Aceasta joacă un rol deosebit de important în creșterea colesterolului HDL care te protejează de bolile de inimă. De asemenea, poate reduce trigliceridele dăunătoare, un tip de grăsime care poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Asociația Americană a Inimii recomandă ca persoanele să facă exerciții timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână pentru a beneficia de efectele cardiovasculare.

Pe lângă exercițiile aerobice, adăugarea antrenamentelor de forță poate fi, de asemenea, avantajoasă. Un studiu din 2014 publicat în Sports Medicine a descoperit o legătură între cele două, iar rezultatele au arătat "schimbări acute în profilul lipidic după diferite intensități de antrenament de rezistență".

Ca și în cazul oricărui program de exerciții, este important să consulți medicul tău înainte de a începe. Începerea lentă este esențială dacă în prezent ai un stil de viață mai sedentar, iar efectuarea de antrenamente cu impact redus la început poate ajuta la construirea rezistenței și forței.

Stilul de viață, impact asupra colesterolului - FOTO: Freepik@artinvec

Menținerea greutății optime

Purtând greutate în plus, colesterolul poate crește, conform unei cercetări din 2023 publicată în Journal of Lipid Research. Studiul a constatat că LDL-ul în rândul persoanelor afectate de obezitate poate acționa diferit în organism, astfel înrăutățind efectele acestui "colesterol rău". Cu toate acestea, pierderea în greutate poate fi o provocare, mai ales atunci când este asociată cu metabolismul mai lent care apare în mod natural pe parcursul timpului.

Vezi și: Poziția brațului poate influența tensiunea arterială. Cum se măsoară, de fapt, tensiunea

Alcoolul, impact asupra colesterolului

Ar putea surprinde pe unii, dar consumul de alcool ar putea cauza creșterea nivelurilor de LDL. Pentru mulți, aceasta poate contrazice sfaturile populare de a consuma ocazional un pahar de vin roșu, care este adesea asociat cu beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool a fost legat de creșterea LDL și a trigliceridelor.

Controlul nivelurilor de stres

S-ar putea să nu realizezi cât de mult te afectează stresul, dar poate avea un impact negativ asupra colesterolului tău, deoarece poate determina creșterea cortizolului, un hormon care poate crește LDL.

Vezi și: Cancerul, o nouă perspectivă asupra cauzelor. Epigenetica, schimbarea care actualizează tratamentul

Adăugarea condimentelor benefice în dietă

Există dovezi că unele condimente și ierburi ar putea ajuta la scăderea naturală a colesterolului LDL. Atât turmericul, cât și usturoiul au arătat rezultate promițătoare în studii. Un studiu din 2020 publicat în Nutrients a indicat că suplimentarea cu usturoi poate reduce nivelul LDL, mai ales atunci când este consumat proaspăt.

De asemenea, turmericul conține curcumină, un compus activ care poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii, reducând LDL-ul și sporind HDL-ul. Așadar, adăugarea acestor condimente în mesele tale poate îmbunătăți eforturile de reducere a colesterolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel