5 lucruri banale care provoacă HEMOROIZI

Ridicarea greutăților la sală poate provoca apariția hemoroizilor. Foto: Frans Van Heerden, de la Pexels
EXCLUSIV
Doar oamenii fac hemoroizi și specialiștii spun că de fapt aceștia sunt o consecință neplăcută a unui proces firesc: acela de a opri eliminarea gazelor. Iată ce poate provoca apariția hemoroizilor: 

 „Toată lumea are niște dilatații hemoroidale structurate în două plexuri - boala hemoroidală înseamnă întotdeauna hemoroizi interni. Plexul intern are niște dilatații - e o rețea de vase pe la trei centimetri înăuntrul canalului anal cu niște umflături venoase care, în momentul în care canalul se închide și mușchii sfincteri anali strâng aceste vase - se mai umflă suplimentar - produc niște culoane ale mucoasei, culoanele se bagă una în alta și canalul devine etanș. Este mecanismul principal prin care oamenii nu pierd gaze fără să vrea. (...) Numai oamenii pot face hemoroizi”, a explicat dr Gabriel Mitulescu, reputat chirurg de la Spitalul Clinic Sanador din București.

Dar sunt și câteva lucruri banale care pot provoca apariția hemoroizilor. Spre exemplu:

1. Ridici greutăți

Poate credeți că este relativ inofensiv să ridici o cutie grea sau un colț de canapea, dar asta vă poate face să vă încordați prea tare, ceea ce crește presiunea în rect, determinând venele (numite plexul hemoroidal) să se umfle ca un balon, notează readersdigest.ca.

Și uite, atât de ușor te poți alege cu hemoroizi. Din păcate, nu există o cale sigură de a evita acest lucru complet. Ridicarea corectă a obiectelor grele - adică cu genunchii, nu cu spatele - vă poate ajuta. Apoi, ridicarea greutăților la sală este o modalitate excelentă de a-ți crește rezistența și de a-ți controla greutatea, de a-ți îmbunătăți concentrarea și de a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

Citește și: Cele două tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor. Dr Gangone (SANADOR): Nu carnea e de vină, le fac și vegetarienii

Cu toate acestea, ea are și dezavantaje. Dacă ați ridicat prea multă greutate într-o sesiune de antrenament, asta poate duce la dureri ale mușchilor și articulațiilor. Și poate declanșa și hemoroizi.

Mecanismul este simplu: cei care ridică greutăți au tendința de a-și ține respirația și de a se încorda în timp ce ridică. Această practică pune multă presiune asupra organelor interne, inclusiv a venelor din apropierea rectului și anusului, care la rândul lor ar putea dezvolta în hemoroizi, arată experții de la Institutul American de Proctologie (link direct sursa informației).

2. Și renunțarea la exerciții e periculoasă

Și în cazul hemoroizilor e valabilă regula exceselor: pot să apară dacă faci prea multe sport sau dacă nu faci deloc sau prea puțin! A fi activ vă ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă. În mod indirect, asta înseamnă și diminuarea șanselor de apariție a hemoroizilor.

Într-adevăr, pentru fiecare creștere de un punct al Indicelui de Masă Corporală (IMC), adulții au un risc cu 3,5% mai mare de a face hemoroizi, conform unui studiu publicat în 2012 (link direct studiu), în Jurnalul Internațional de Boli Colorectale. Excesul de greutate aplică o presiune suplimentară asupra zonei anale. E un motiv în plus ca să faceți cele 150 de minute de exerciții recomandate pe săptămână.

3. Dieta nu este bogată în fibre

Dacă sunteți fan alimente fast-food sau vă bazați pe gustări ambalate mesele zilnice, este posibil să nu aveți un aport suficient de fibre. Or fibrele sunt nutrientul care vă ajută să nu vă îngrășați și vă înmoaie scaunul, astfel încât să poată naviga ușor prin tractul gastrointestinal.

Un studiu (link direct studiu) arată că suplimentarea dietei cu fibre ajută la diminuarea simptomelor hemoroizilor și a sângerărilor, deși poate dura mai mult de o lună pentru a resiți efectiv efectele.

4. Stai la toaletă mult prea mult

Uluitor sau nu, când vine vorba de hemoroizii un motiv al apariție lor poate fi timpul pe toaletă. Sigur, a devenit un obicei să butonezi smartphone-ul în baie, dar faptul că stai așezat prea mult pe un vas de toaletă deschis va face ca gravitația să pună presiune excesiv pe anumite vene, arată un studiu publicat în Preventive Medicine Reports (link direct studiu).

5. Ai diaree

Una dintre cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor: mersul prea des la baie, arată un alt studiu (link direct studiu). Poate să pară ciudat, dar mersul la toaletă de pre multe ori pe zi înseamnă că stați pe vasul de toaletă mult timp și că, între „reprize”, vă străduiți să vă abțineți. Remediul este, evident, rezolvarea problemei care a provocat diareea. Printre cauzele cele mai frecvente se numără: o infecție virală, sindromul intestinului iritabil, faptul că luați medicamente care au acest efect sau o boală transmisă de alimente. E posibil să aveți nevoie doar de modificarea dietei. 

Atunci când apar hemoroizii, aceștia trebuie tratați imediat, pentru că, lăsați netratați, se agravează și pot da complicații foarte grave care să vă afecteze tot restul vieții, a arătat acesta. 

„Riscuri sunt și să se producă sângerări cu anemii, riscul e să aibă tulburări inclusiv psihice, riscul e să nu mai poată s aibă o viață normală.  Sunt pacienți care au fisuri anale cronice, care au o durere care începe după scaun și se întinde pe parcursul a 7-12 ore. Imaginați-vă că în fiecare zi ai 12 ore de durere. Există un capitol în psihiatrie, se numește bolnavul fisular, care tratează asemenea pacienți, pentru că își schimbă comportamentul, devin hiperscrupuloși, evită să mănânce ca să nu aibă scaun de teama durerii. Dacă nu mănâncă, se constipă și nu mai au scaun și atunci mai rău se rup (hemoroizii, n.r.) și mai rău sunt durerile și așa mai departe”, a detaliat dr Gabriel Mitulescu.

Cu se tratează hemoroizii și ce să faceți ca să nu mai apară, aflați în VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel