4 beneficii ale consumului de COACĂZE roșii

4 beneficii ale consumului de coacaze FOTO: Pexels @irita antonevica
Ce efecte are consumul de coacăze roșii asupra organismului? De ce sunt considerate "superalimente" și ce riscuri prezintă?

Alături de afine, coacăzele roșii sunt considerate un "superaliment" datorită bogăției în nutrienți, vitamine și minerale. Au un gust acrișor, iar beneficiile pentru sănătate sunt mai puternice atunci când fructele sunt consumate în stare proaspătă.

Ce conțin?

Potrivit webmd, coacăzele roșii conțin Vitamina C, Vitamina A, Vitamina K, Vitamina E, complexul vitaminelor B, potasiu, cupru, calciu și mangan. 

Sănătatea aparatului urinar

Coacăzele sunt folosite în produsele ajutătoare în tratamentul infecțiilor urinare, care apar mai ales la femei și sunt determinate de bacteria Escherichia coli. Totodată, consumul de coacăze scade riscul de apariție a recidivelor din infecțiile urinare.

Efect anti-ulcer

Coacăzele roșii sunt folosite ca remediu natural împotriva ulcerului gastric. Unele studii arată că aceste fructe opresc dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, principala responsabilă de apariție a ulcerului. Alte cercetări demonstrează că două pahare de suc de coacăze pe zi scad considerabil riscul de dezvoltare a bacteriei.

Sănătatea inimii

Conform healthline, consumul de coacăze scade nivelul de colesterol "rău", crește nivelul de colesterol "bun", reduce oxidarea colesterolului și scade tensiunea arterială. Aceste efecte reduc depunerea colesterolului pe vasele de sânge, scad riscul de ateroscleroză și, implicit, de boli cardiovasculare.

Sănătatea sistemului digestiv

Compușii din coacăze protejează sistemul digestiv, reglează tranzitul intestinal și sunt recomandate persoanelor care se luptă cu sindromul colonului iritabil. De asemenea, consumul de coacăze contribuie la menținerea sănătății orale și previne gingivita.  

Riscuri

Studiile medicale arată că excesul de coacăze poate cauza anumite probleme de sănătate. Una dintre ele este legată de pietrele la rinichi, din cauza conținutului crescut de oxalați din coacăze.

O altă problemă de sănătate care poate apărea în urma consumului de coacăze se referă la problemele de coagulare a sângelui, cauzate de bogăția în vitamina K din aceste fructe. Persoanele care urmează tratamente cu substanțe anticoagulante ar trebui să mănânce coacăze cu moderație pentru a evita formarea cheagurilor de sânge.

Vezi și: Afinele, superalimente cu efecte uimitoare asupra sănătății. Ce conține o cană de afine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel