3 beneficii ale consumului de ȚELINĂ

3 beneficii ale consumului de telina FOTO: Unsplash @engin akyurt
Ce proprietăți are țelina și cum ne ajută consumul rădăcinii de țelină? Ce efect are tratarea termică asupra elementelor din rădăcina de țelină?

Alături de morcov, pătrunjel și păstârnac, rădăcina de țelină este folosită în mod uzual în bucătăriile românilor pentru prepararea supelor, borșului sau a tocănițelor. Pe lângă gustul delicios, această legumă are și o serie de compuși cu efect asupra sănătății. 

Ce conține?

Rădăcina de țelină conține Vitamina K, Vitamina C, Vitamina B6, fosfor, potasiu și mangan. Trebuie menționat faptul că elementele nutritive din rădăcina de țelină își pierd din efect odată cu prepararea termică a produsului. Unele studii arată că Vitamina C este cea mai afectată de tratarea termică, iar conținutul acesteia scade cu 50% odată cu fierberea rădăcinii de țelină. 

Efect antiinflamator

Țelina este o legumă bogată în antioxidanți, cu efect antiinflamator în organism și de reducere a consecințelor stresului oxidativ. Cercetările arată că antioxidanții protejează ADN-ul și scad riscul apariției bolilor de inimă, bolilor neurodegenerative și al cancerului.

Sănătatea sistemului digestiv

De obicei, fructele și legumele sunt bogate în fibre. Acest lucru contribuie la reglarea tranzitului intestinal, îmbunătățirea digestiei și reducerea patologiilor gastrointestinale. Rădăcina de țelină este, de asemenea, bogată în fibre și menține sănătatea colonului.

Sănătatea inimii

Procesul de coagulare a sângelui necesită o serie de factori pentru funcționarea normală, iar printre aceștia se numără și Vitamina K. Deficitul acestui element esențial va cauza sângerări, peteșii, echimoze și alte rezultate ale deficitului de coagulare. Rădăcina de țelină este bogată în Vitamina K, care contribuie la sănătate sistemului cardiovascular, iar potasiul din legumă reglează contracțiile inimii, scade riscul de aritmii și previne infarctul miocardic.

De asemenea, celelalte elemente din țelină scad nivelul de colesterol, opresc depunerile acestuia pe vasele de sânge și reduc șansele de apariție a aterosclerozei.

Cum se consumă

Pentru a te putea bucura pe deplin de efectele rădăcinii de țelină, leguma poate fi consumată în stare proaspătă sub forma sucului de țelină. De asemenea, există tincturi și ceaiuri de țelină, iar frunzele de țelină pot fi consumate cu aceleași rezultate ca și rădăcina de țelină. 

Vezi și: Leușteanul, 10 beneficii pentru sănătate. De ce să bei ceai de leuștean

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel