10 boli (unele) grave care îți strică ochii și-ți afectează vederea. Simptomul pe care să NU îl ignori

Ce boli pot afecta ochii sau vederea. Foto: Pixabay
Sunt boli care afectează ochii și vederea sub o formă sau alta. Poate fi vorba de infecții banale, de zgârieturi care pot fi tratate, sau de boli grave care îți pun viața în pericol! Iată de ce trebuie să mergi la doctor: 

Vederea poate fi stricată din mai multe motive, unele normale precum îmbătrânirea. În anumite cazuri, însă, faptul că ochii sunt afectați e de fapt un simptom al unei boli grave care îți poate pune viața în pericol. Iată 10 astfel de situații

1) Aveți diabet

Când glicemia nu este bine controlată, lichidul se poate strecura în lentila ochiului și poate umfla ochiul. Acest lucru se poate întâmpla înainte de a fi diagnosticat diabetul sau dacă vă schimbați tratamentul, cum ar fi începerea tratamentului cu insulină. Pe măsură ce nivelul de glucoză revine la normal, ochii ar trebui să-și revină și ei. Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la retinopatie și alte afecțiuni de ochi, pe care medicul oftalmolog le va verifica. Ar trebui să mergeți anual la consultații la oftalmolog, dacă aveți diabet.

2) Aveți o infecție

Vederea poate fi încețoșată atunci când țesutul ocular s-a inflamat pentru că a fost lovit sau a fost stropit cu ceva. Virusul herpes poate afecta și ochii. Sau ați dormit cu lentilele de contact în ochi, nu le curățați suficient de bine și de des sau nu le scoateți cu zilele, ceea ce poate duce la infecții. Bolile sistemului imunitar care vă afectează alte părți ale corpului, cum ar fi psoriazisul, sindromul intestinului iritabil și artrita reumatoidă, pot provoca, de asemenea, inflamații în ochi.

3) Aveți hipotensiune

Vă simțiți slăbit și amețit, și aveți vederea încețoșată? De vină poate fi tensiunea arterială, care e prea scăzută – adică aveți hipotensiune. Asta se poate întâmpla când sunteți deshidratat - poate din cauza unei activități prea intense pe caniculă. Hipotensiunea poate fi provocată și de unele medicamente, probleme cardiace,de alimentația deficitară și de unele dezechilibre hormonale.

4) Lichidul se acumulează în ochi

Asta poate pune presiune asupra nervului optic și îl poate deteriora. Dacă vedeți și cercuri luminoase (aureole) în jurul luminilor, ochii sunt foarte roșii și dor foarte tare, este posibil să aveți glaucom cu unghi acut. Se dezvoltă foarte repede și v-ați putea pierde vederea în decursul unei zile dacă afecțiunea nu este tratată imediat. Glaucomul cu unghi deschis este mai frecvent, dar de obicei nu vă afectează la început vederea.

5) Migrenele

Aproximativ una din 4 persoane care au migrene cu aură, care apare de obicei înainte de durere și pentru mai puțin de o oră. Acestea variază de la linii strălucitoare în zig-zag, paiete și sclipiri până la puncte orbe și vedere model tunel. Poate părea că te uiți prin apă sau printr-o sticlă crăpată. (De asemenea, puteți avea simptome de vedere fără sau după cefalee.) Dacă se întâmplă doar într-un ochi, consultați medicul pentru că poate fi o problemă gravă.

6) Aveți cataractă

Aceasta înseamnă că apare o zonă tulbure în lentila ochiului (cristalin). Cresc încet, de obicei în ambii ochi, după vârsta de 55 de ani. Dar și persoanele mai tinere, chiar și copiii, le pot face. Culorile pot părea decolorate, poate fi mai greu de văzut noaptea și este posibil să fiți mai sensibil la strălucire. Ochelarii speciali vă pot ajuta să vedeți. Chirurgical se poate înlocui cristalinul tulbure cu unul de la un donator (transplant) sau cu unul artificial.

7) Leziuni la cornee

În mod obișnuit, acest lucru simte ca și cum ai avea ceva în ochi. O abraziune corneană poate provoca o vătămare, dar este mai probabil provocată de praf sau nisip. Încercați să vă spălați ochii cu apă curată sau sau lacrimi artificiale. Puteți clipi de mai multe ori pentru a produce natural mai multe lacrimi, dar nu vă frecați și nu atingeți globul ocular. Asta ar putea înrăutăți afectarea. Consultați medicul oftalmolog cât se poate de repede.

8) Este ceva din creier

O lovitură sau o vătămare cerebrală ar putea perturba modul în care informațiile de la ochi sunt procesate. În funcție de locul și cât de mare este, o tumoră cerebrală îți poate afecta vederea. Vederea dublă poate fi unul dintre numeroasele simptome ale inflamației creierului sau a membranei care îl înconjoară - encefalită sau meningită, ambele afecțiuni foarte grave-, deseori din cauza infecției. Deși nu este un simptom la care se gândesc de obicei oamenii, vederea încețoșată poate avertiza asupra unui accident vascular cerebral.

9) Leziuni sau deteriorări ale retinei

Retina (care include macula) este partea din spate a ochiului unde lumina se concentrează, precum un ecran de film. Dacă se întâmplă ceva cu suprafața respectivă, cum ar fi umflarea sau ruperea ei, imaginea poate fi distorsionată sau pierdută. Dieta proastă, fumatul, leziunile anterioare ale ochilor sau anumite boli și probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul pot crește riscul de probleme precum edemul macular și o retină detașată (dezlipită).

10) Puteți avea scleroză multiplă

Semnalele care merg de la ochi la creier „călătoresc" mai dificil printr-un nerv optic inflamat sau deteriorat. Medicii nu știu sigur care sunt cauzele nevritei (neuropatiei) optice. Dar aproximativ jumătate din persoanele care au această afecțiune vor dezvolta scleroză multiplă în termen de 15 ani. Problemele de vedere sunt adesea primul simptom al sclerozei multiple.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel