Alimentația în sezonul rece poate fi...
Laptele cu curcuma - cunoscut și sub numele de lapte auriu - este o băutură indiană care a câștigat popularitate în culturile occidentale. Această băutură de culoare galben strălucitor este preparată în mod tradițional prin încălzirea laptelui de vacă (sau de plante) cu turmeric și alte condimente, precum scorțișoară și ghimbir și este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate și este adesea folosit ca un remediu alternativ pentru creșterea imunității și evitarea bolilor.
Iată 10 beneficii ale laptelui auriu bazate pe știință - și o rețetă pentru a vă face propriile.
Ingredientele cheie sunt bogate cu antioxidanți
Ingredientul cheie al laptelui auriu este turmericul. Curcumina, componenta activă a turmericului, a fost folosită în medicina ayurvedică de secole datorită proprietăților sale antioxidante puternice, esențiale pentru funcționarea celulelor, iar studiile arată în mod regulat că dietele bogate în antioxidanți vă pot ajuta să reduceți riscul de infecții și boli.
Poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii articulare
Ingredientele din laptele auriu au proprietăți antiinflamatoare puternice. Se crede că inflamația cronică joacă un rol major în bolile cronice, inclusiv cancerul, sindromul metabolic, Alzheimer și bolile de inimă. Din acest motiv, dietele bogate în compuși antiinflamatori vă pot reduce riscul apariției acestor afecțiuni.
Poate îmbunătăți funcția de memorare și funcționara creierului
Potrivit unor studii, curcumina poate crește nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF este un compus care ajută creierul să formeze noi conexiuni și să promoveze creșterea celulelor creierului. Nivelurile scăzute de BDNF pot fi corelate cu tulburări cerebrale, inclusiv boala Alzheimer.
Curcumina poate îmbunătăți starea de spirit
Într-un studiu de 6 săptămâni, 60 de persoane cu tulburări depresive majore au luat fie curcumină, fie un antidepresiv, fie o combinație. Cei cărora li s-a administrat doar curcumină au avut cu îmbunătățiri similare cu cele care au primit antidepresive, în timp ce grupul care a luat combinația a observat cele mai multe beneficii. Depresia poate fi, de asemenea, legată de nivelurile scăzute ale factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF
Poate proteja împotriva bolilor de inimă
Scorțișoara, ghimbirul și curcuma - ingredientele cheie din laptele auriu - au fost toate legate de un risc mai scăzut de boli de inimă. De exemplu, o revizuire a 10 studii a concluzionat că 120 mg de scorțișoară pe zi pot reduce nivelul colesterolului total, al trigliceridelor și al nivelurilor LDL „coestrolul rău”, crescând în același timp nivelurile HDL „colesterolul bun”.
Într-un alt studiu, 41 de participanți cu diabet zaharat de tip 2 au primit 2 grame de pudră de ghimbir pe zi. La sfârșitul studiului de 12 săptămâni, factorii de risc măsurați pentru bolile de inimă au fost cu 23-28% mai mici.
Poate scădea nivelul zahărului din sânge
Ingredientele din laptele auriu, în special ghimbirul și scorțișoara, pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. De exemplu, 1-6 grame de scorțișoară pe zi pot reduce nivelul zahărului din sânge la post cu până la 29%. Mai mult, scorțișoara poate reduce rezistența la insulină. Celulele rezistente la insulină sunt mai puțin capabile să preia zahăr din sânge, deci scăderea rezistenței la insulină scade în general nivelul zahărului din sânge.
Scorțișoara pare să reducă cantitatea de glucoză absorbită în intestin după masă, ceea ce poate îmbunătăți și mai mult controlul glicemiei. În mod similar, adăugarea regulată a unor cantități mici de ghimbir în dietă poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge cu până la 12%.
O doză zilnică mică de ghimbir poate, de asemenea, să scadă nivelurile de hemoglobină A1C cu până la 10% - un marker al controlului pe termen lung al zahărului din sânge.
Poate reduce riscul de cancer
Unele studii atribuie proprietăți anticanceroase 6-gingerolului, o substanță care se găsește în cantități mari în ghimbirul brut.
În mod similar, studiile de laborator și animale raportează că compușii din scorțișoară pot ajuta la reducerea creșterii celulelor canceroase. Curcumina, ingredientul activ din turmeric, poate distruge celulele canceroase și poate preveni dezvoltarea de noi vase de sânge în tumori, limitându-le capacitatea de răspândire.
Are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice
Studiile efectuate sugerează că curcumina are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice care pot ajuta la prevenirea și combaterea infecțiilor. Deși rezultatele studiilor de laborator sunt promițătoare, în prezent nu există dovezi că laptele auriu reduce infecțiile la oameni.
Mai mult, compușii din ghimbirul proaspăt pot inhiba dezvoltarea unor bacterii. Extractul de ghimbir poate combate virusul respirator sincițial uman (HRSV), o cauză comună a infecțiilor respiratorii.
În mod similar, studiile de laborator indică faptul că cinamaldehida, compusul activ din scorțișoară, poate împiedica dezvoltarea bacteriilor. În plus, poate ajuta la tratarea infecțiilor tractului respirator cauzate de ciuperci.
Ghimbirul și turmericul pot îmbunătăți digestia
Golirea întârziată a stomacului este o cauză potențială a indigestiei. Ghimbirul, unul dintre ingredientele folosite în laptele auriu, poate ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni prin accelerarea golirii stomacului la persoanele care suferă de dispepsie. Cercetările arată în continuare că turmericul, un alt ingredient folosit pentru a produce lapte auriu, poate ajuta la reducerea simptomelor de indigestie. Curcuma poate îmbunătăți, de asemenea, digestia grăsimilor prin creșterea producției de bilă cu până la 62%.
Calciul și vitamina D contribuie la oase mai puternice
Atât laptele de vacă, cât și cel din plante îmbogățit sunt, în general, bogate în calciu și vitamina D - doi nutrienți esențiali pentru construirea și menținerea oaselor puternice.
Dacă dieta dvs. este prea săracă în calciu, corpul dumneavoastră începe să îndepărteze calciul din oase pentru a menține nivelurile normale de calciu din sânge. În timp, acest lucru face oasele slabe și fragile, crescând riscul de boli osoase, cum ar fi osteopenia și osteoporoza.
Vitamina D contribuie la oase mai puternice, îmbunătățind capacitatea intestinului de a absorbi calciu din dietă. Nivelurile scăzute de vitamina D din corpul dumneavoastră pot duce astfel la oase slabe și fragile, chiar dacă dieta dvs. este bogată în calciu.
Deși laptele de vacă conține în mod natural calciu și este adesea îmbogățit cu vitamina D, nu toate tipurile de lapte vegetal este bogat în acești doi nutrienți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...