Zâmbetul, terapie pentru creier. Ce trebuie să știi azi de Ziua Mondială a Zâmbetului

Ziua Mondială a Zâmbetului este aniversată anual, începând din 1999, în prima zi de vineri a lunii octombrie. Anul acesta este marcată azi pe 5 octombrie, când toţi oamenii sunt îndemnați să acorde cel puţin o zi dintr-un an pentru a zâmbi, a face gesturi frumoase şi a-i face pe alţii să zâmbească, potrivit www.worldsmileday.com.

Ziua Mondială a Zâmbetului a fost marcată pentru prima dată în 1999, în oraşul natal al lui Harvey Ball, artistul american care a creat „fața zâmbitoare” (smily face). 

Aproape toți oamenii de pe planetă asociază mental starea de fericire, de optimism cu zâmbetul. Acest simplu gest are o putere fantastică asupra creierului nostru, schimbă doar în câteva secunde stări de supărare sau de depresie, consideră psihologul român Lenke Iuhos.

Zâmbetul conștient, natural, autentic

Zâmbetul este o expresie facială funcțională provocată de multe ori de un succes, de sentimentul de fericire, de creșterea interesului personal. Folosit la un nivel conștient, zâmbetul este o formă de comunicare a stării de bine.

„Să luăm ca exemplu situația trăită la un examen, la un interviu unde pot apărea și emoții cu o structură negativă, iar subiectul primit la examen stârnește un șir de zâmbete naturale. În câteva secunde, studentul se simte în zona lui de confort, iar datorită relaxării și a stării de bine generate de zâmbet, creierul va acționa pentru a da un randament ridicat. Astfel, este foarte important de conștientizat faptul că zâmbetul ne arată nu numai emoțiile noastre în afară, dar are și un efect asupra interiorului, ceea ce ne ajută să ne facem sau să ne provocăm plăcerea”, explică psihologul Lenke Iuhos.

Zâmbetul reduce stresul

În orice caz, descoperirile cercetărilor arată că zâmbind în timpul unei perioade de stres, acesta contribuie la reducerea răspunsului organismului la stres, indiferent dacă persoana se simte fericită sau nu. „Zâmbetul are capacitatea unică de a reduce aproape instantaneu cantitatea de hormoni de stres din organism, crește numărul de anticorpi împotriva infecțiilor îmbunătățind astfel rezistența la boala. Zâmbetul ajută, de asemenea, dacă nu există fericire reală în spatele acestuia”, spune psihologul.

Zâmbetul ne întărește inima

„Prin zâmbet, putem ajunge la râs, reacție pozitivă care ventilează corpul. Clipele de viață îmbogățite des cu zâmbete și râsete îmbunătățesc circulația sângelui, reduc riscul de atac de cord și alte probleme cardiovasculare".

Zâmbetul ne ajută să construim relații

„Zâmbetul îmbunătățește încrederea în sine și vă va face vesel. Zâmbetul creează endorfine, adică hormonul fericirii, și vă va face să vă simțiți bine. Zâmbetul apropie oamenii, ușurează comunicarea. De asemenea, dacă apelați la vânzătorul din magazin cu un zâmbet larg pe fața dvs., acesta va fi mai dispus să vă servească”, afirmă psihologul Lenke Iuhos.

Zâmbetul de complezență vs zâmbetul real

Zâmbetul din suflet poate fi panaceul mult căutat de toată lumea. Cum facem diferența dintre un zâmbet fals și unul real? Zâmbetul obișnuit, fără implicare sufletească se rezumă doar la folosirea mușchilor gurii, iar în cazul zâmbetului natural „mobilizăm” și mușchii din jurul gurii și ai ochilor (în colțul ochilor se formează riduri mici). Din moment ce nu putem mișca mușchii din jurul ochiului decât în acest fel, zâmbetul natural (conform neurologului francez Guillaume Duchenne) este în general considerat a fi expresia unei bucurii sincere.

„De regulă, zâmbetul natural este însoțit de un contact vizual, aproape simetric, astfel încât jumătate din acesta nu coboară sub cealaltă și buzele nu sunt încleiate. Zâmbetul cinstit presupune obiective loiale și este un semn că omul simpatizează cu persoana pe care o privește”, explică psihologul Lenke Iuhos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel