Vlad Ciurea, despre școala de neurochirurgie din România: S-a evoluat enorm. Este o competiție, în sensul bun. Nu-mi este deloc rușine să stau la masă cu ei

vlad ciurea. FOTO: Captura video DC Medical
EXCLUSIV
Prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit despre progresul care s-a făcut la nivel de țară din punctul de vedere al neurochirurgiei, dar și de faptul că la ora actuală se poate sta la aceeași masă cu liderii din domeniu.

Invitat în emisiunea Academia de Sănătate de la DC Medical, prof. dr. Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic SANADOR a vorbit despre evoluția școlii românești de neurochirurgie, dar și despre modul în care s-a creat o concurență bună între spitalele din străinătate și cele din România, precum și modul în care spitalel private din țară au reușit să implementeze cu mai multă ușurință tehnologiile noi, dar mai ales, costisitoare.

”Progresele în neurochirurgia românească, ca în toată chirurgia, și în chirurgia hepatică, au fost în continuă creștere. Noi, și anul acesta, ne-am dus la schimburi de experiență, la specializare, la cursuri de training pe care le-am făcut în străinătate. Am învățat imens, am venit, am aplicat, iar ne-am dus samd.

Nu mai există neurochirurg, care să spunem că are un grad universitar, fără o pregătire neurochirurgicală în afară, indiferent, în Europa sau SUA. Foarte mulți au plecat, foarte mulți au învățat. La foarte mulți am spus: Mergeți și întoarceți-vă. Și s-au întors. Și avem cadre universitare extrem de bine pregătite, pe neurochirurgie.

Eu nu blamez deloc școala românească de neurochirurgie. Avem centre, cum ați spus mai devreme, de centrul de robotică, din Clinica Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iași, care funcționează, nu că au rezolvat un caz și gata, la revedere. Din contră, lucrurile capătă conotații, s-a implementat tehnologie nouă, prin eforturile Ministerului Sănătății și chiar ale dvs personal, erați secretar de stat, s-a implementat acea unitate superbă, gama knife surgery.

Acum, a doua unitate se va implementa la Iași. Pentru ce? Pentru pacientul român. Mari progrese în chirurgia endovasculară, în chirurgia generală tumorală. Consider că centrele universitare mari, cu tradiție, toate au făcut un pas mare, mare înainte, au cadre universitare foarte bine pregătite, pot rezolva orice fel de patologie, chiar foarte dificile neurochirurgicale.

Când avem congrese, ne aliniem cu ceilalți la masă, mie nu îmi este deloc rușine să stau la masă cu ei, să îi ascult, să prezentăm face to face ce avem, să criticăm dacă avem, să ne critice și ei. Am ajuns la nivel de prietenie, nu de agresivitate și alte lucruri și nu mai este acel sindrom în care avem compexitatea Vai, s-a întâmplat ceva, unde ne aflăm. Am auzit undeva: La piciorul broaștei. Nu, s-a evoluat enorm de mult în privința neurochirurgiei, ca specialitate, ca pregătire, ca deschidere, din toate punctele de vedere. Și pașii continuă în această direcție”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Există spitale județene ce beneficiază de servicii neurochirurgicale

”Integrarea României în neurochirurgia internațională înseamnă alinierea standardului de calitate de aici la marile centre din lume, iată că acest lucru se întâmplă, și cu siguranță că acest lucru se va reflecta în volumul de care vorbim. Presupun că liderii sunt încă marile centre universitare, dar că probabil unele spitale județene beneficiază și ele de servicii neuroghirurgicale”, a continuat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.

”Sunt spitale județene cu servicii neurochirurgicale cu servicii foarte bine puse la punct, cu dedicație pentru anumite afecțiuni și cu rezultate foarte bune și realmente fericite”, a afirmat prof. dr. Vlad Ciurea.

Întrebat de către realizatorul emisiunii cum vede dotarea rețelelor din punctul de vedere al neurochirurgiei, în contextul în care această tehnologie, care este foarte avansată este în același timp și destul de costisitoare, prof. dr. Vlad Ciurea a subliniat că ”este o competiție, iar în competiție trebuie să ne aliniem”, adăugând că depinde foarte mult de managerul respectivei unități.

”Managerul de la Iași este neurochirurg, deci omul potrivit la locul potrivit. Îmi mențin părerea că dacă la biserică trebuie să fie un preot, la școală trebuie să fie un profesor, de ce în medicină managerii trebuie să fie economiști sau orice alte meserii? Deci managerul de spital, mai ales că avem profilul acesta, trebuie să fie un om care cunoaște medicina și știe exact ceea ce trebuie. Nu trebuie să îi explici prea mult, căci el face un pas înainte.

Plus, orice pas înainte este exact ca o gradație pentru el, uite ce a realizat persoana respectivă. Eu sunt foarte mândru, unde am fost manager sau director de spital s-a realizat un centru de excelență în neurologie sau neurochirurgie. Ministerul Sănătății este receptiv la asemenea soluții, din provincie și de peste tot, managerii știu ce să facă, a mai apărut un fenomen care înainte nu exista, acele ONG-uri care mai sprijină, și a mai apărut un concurent, spitalele private.

Care ca să facă pasul înainte trebuie să se alinieze la o tehnologie deosebită. Uitați-vă ce se întâmplă cu cele 4-5 spitale private din Turcia care în continuu ne trimit ce au mai făcut, o nouă tehnologie, și ne iau pacienții noștri. Și constatăm că trebuie să ne aliniem, este o competiție, în sensul bun, ca să avem și tehnologie de vârf și operații de vârf, dar și rezultate de vârf”, a mai spus neurochirurgul.

Vlad Ciurea, povestea primului pacient pe care l-a operat prin neuronavigație: Am intrat 3 centrimetri în creier, eram îngrozit. I-am zis: "Voi face tot posibilul să pleci pe picioare"

”Niciodată nu spune nu”

Cum prof. dr. Vad Ciurea este director științific la unul dintre spitalele private din România, prof. dr. Irinel Popescu l-a întrebat care este nivelul la care se situează acestea din punct de vedere al accesului la tehnologia ridicată.

”Trebuie să constat, în mod surprinzător, că dacă am o idee de aparat și direcția mă învită să discutăm, niciodată nu spune  nu, întotdeauna îmi spune da la ce este bun, atât vă rog că să îl folosiți. În timp ce la stat se cumpără aparate, se depozitează și stau acolo. De ce nu știu, pe când aici, când am cumpărat neuronavigația, Vă rugăm să îl folosiți!”, a explicat prof. Ciurea diferența dintre cele două sisteme sanitare.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel