Trucul care te scapă de boala Alzheimer. Vlad Ciurea: Ceva ce multă lume nu ştie

Foto: Freepick @vecstock
Medicul Vlad Ciurea a dezvăluit trucul care te ține departe de boala Alzheimer.

Boala Alzheimer este o afecțiune progresivă a creierului care afectează memorie, gândirea și comportamentul. Legătura sa cu obiceiurile noastre zilnice a fost subiectul a numeroase cercetări care au scos în evidență influența unui stil de viață sănătos asupra prevenției sau întârzierii apariției acestei boli.

Obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool, au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. De asemenea, nivelul ridicat de stres și lipsa somnului pot contribui la deteriorarea funcțiilor cognitive.

Boala Alzheimer face creierul să se micșoreze, iar celulele cerebrale să moară.

"Vă rog, pentru că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu această bijuterie, care este creierul nostru, protejaţi-l şi alegeţi să trăiţi sănătos!", afirmă medicul Vlad Ciurea.

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea a dezvăluit care este cel mai mare protector împotriva Alzheimer și ce ar trebui să facem zilnic pentru a ne păstra creierul sănătos.

"1. Insist ca trezirea să fie cât mai de dimineaţă!

De ce la ţară oamenii sunt sănătoși? Toţi am văzut oameni la ţară care au părul negru, mănâncă bine, beau şi câte o țuică, dar se culcă odată cu găinile şi se scoală odată cu cântatul cocoșilor.

De unde asta? Din moși-strămoși.

Eu fac tot posibilul ca la 21:30 să sting toate luminile, să citesc o carte de literatură care îmi place, pe cât posibil să nu mai răspund la telefon şi în niciun caz televizor şi în niciun caz să aud comentarii negative asupra mea ca structură.

Şi încerc să mă scol la 5:30, punct.

De ce ora 21:30? Pentru că s-au făcut numeroase studii care arată că cel mai bun somn pentru organism este între 22:00 şi 24:00. Mă refer aici la activitatea noastră de rutină, excepţie făcând, bineînțeles, anumite sărbători sau weekend-uri pe care vrem, nu vrem, nu le putem anula.

2. Dimineaţa imediat după ce ne trezim în prima oră să cautăm să respirăm aer curat!

Indiferent unde ne aflăm această respirație este foarte bună.

Un membru al Academiei ruse ne-a spus odată cum să trăim 150 de ani sănătoși. A stat în Siberia şi asta era soluția nr. 1: să respiri cât mai sănătos", spune medicul Vlad Ciurea.

Cel mai bun prieten al creierului. "S-a luat şi premiul Nobel pentru asta"

"3. Urmează ceea ce ştim cu toţii: măsurile de înviorare, unde facem 15-20 de minute de activitate pentru a pune creierul în mișcare.

Şi maşina când dăm primul contact după aceea trebuie să funcţionze, dar ca să o facă trebuie să intre carburantul.

Aşa este şi organismul. Nu poţi dintr-o dată să sari în maşină şi să o iei la fugă. Dă-i voie organismului şi centrului de comandă, adică creierului, să-şi revină, dă-i voie să gândească.

Prima băutură trebuie să fie un pahar de apă la temperatura camerei pe care îl bem cu înghiţituri mici. Aşa obţinem energia din interior, mai ales că în creier avem 78% apă.

Deci i-am dat ca şi carburant oxigen, apă, apoi trebuie să îi dau ceva dulce, dar nu zahăr.

Creierul vrea fructoză şi, foarte interesant, creierul vrea ciocolată neagră şi cacao. Este foarte pretențios ca să poată funcționa.

4. Micul dejun trebuie să îl luăm calm, în liniște sau cu o muzică frumoasă!

Mie îmi place muzica latino.

Trebuie luat timpul necesar ca să le facem pe toate. Şi primele cuvinte de dimineaţă trebuie să fie cât mai relaxante, cât mai frumoase pentru că cel mai bun prieten al creierului nu este Facebook, sau tableta, ci este zâmbetul.

5. Prânzul nu trebuie prelungit şi trebuie luat în catităţi mici pentru ca sângele să nu se ducă brusc în stomac pentru digestie şi apoi ne simţim obosiţi şi să nu mai putem lucra.

Sângele trebuie să circule şi să nu fie în burtică pentru că nu mai are niciun rost. Mai bine transformam micul dejun în marele dejun şi prânzul în mic-dejun. Dacă mănânci mai puţin te poţi şi mobiliza mai repede.

S-a luat şi premiul Nobel pentru asta. Există anumite elemente care dovedesc că, pe baza unor hormoni, că împing ca o locomotivă organismul înainte.

În special vârfurile de activitate cerebrală sunt dimineaţa între orele 10:00-12:00 şi după amiază între orele 16:00-18:00, după care treptat-treptat închidem activitatea.

Şi ceva ce multă lume nu ştie, celula nervoasă vrea toate fructele şi legumele naturale, nu importate. De asemenea, celula nervoasă mai vrea vitamina E – cel mai mare protector împotriva Alzheimer.

Deci, după prânz să-i dăm creierului şi fructe. Sunt multe bogate în vitamina E – nucile, semințele, migdale, alune, avocado, piersici, peşte slab.

Un alt element de care creierul are nevoie este usturoiul care este antioxidant, ceapa, pătrunjelul.

Am văzut acest obicei când am lucrat în Damenarca, unde în pauzele dintre operaţii ei mâncau sandwich-uri cu diverse în care puneau usturoi din Spania, care este puţin iute şi nu miroase.

Dar şi usturoiul nostru este foarte bun şi dacă îl mâncăm cu toții atunci nu vor mai fi probleme", a continuat medicul.

Cea mai bună carne pentru creier

"6. Seara trebuie să găsim ceva ușor care să îi facă bine creierului. De exemplu: o friptură şi un pahar de vin.

Dar, dacă discutăm de creier pledez pentru peşte în preparate cât mai românești posibil.

Şi dacă vorbim de vin, alegem un singur pahar de vin roşu.

Ştim că alcoolul trece prin ficat care acționează ca un filtru şi nu îl lasă să “zboare” în creier.

Ei, în cantitate mare, alcoolul ajunge în creier şi afectează centrii de la creierul mic şi dintr-o dată încep tulburările de echilibru, apoi te trezești că vorbeşte alcoolul din tine. Astfel, simțurile tale de protecţie sunt în pericol", a conchis medicul Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel