Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale

bristol myers squibb - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Industria farmaceutică, sprijin esențial pentru bugetarea pe termen lung. Ce sunt studiile clinice și de ce sunt importante pentru pacient, dar și pentru stat.

Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, a subliniat într-un interviu acordat DC Medical și DC News că industria farmaceutică poate contribui activ la ceea ce se numește horizon scanning – o metodă de prognoză și planificare bugetară pe termen lung, utilă în gestionarea fondurilor din sistemul de sănătate.

"Companiile farmaceutice ar putea ajuta, de exemplu, la ceea ce se numește horizon scanning, în sensul unei bugetări pe o perioadă mai lungă. Noi știm foarte bine ce avem în așteptare și cam câți pacienți ar avea nevoie de asemenea tratament.

Sunt niște estimări, bineînțeles, dar mult mai mult decât nimic. De ce? Pentru că avem experiența din alte țări, avem acces la registre din alte țări, astfel încât să permitem finanțatorului să-și facă propriile bugetări. Ar fi un prim element de parteneriat real.

Și ne-am bucurat să fim nu numai invitați, dar și ascultați în mod real ca parteneri. Pentru că nu avem dorințe antagoniste. Tot pentru sănătate și pentru termen lung suntem și noi aici.

Dar poate alte lucruri în care ajutăm, aș spune, în mod semnificativ sistemul de sănătate. Bristol Myers Squibb, în acest moment, avem nu mai puțin de 75 de studii clinice în diverse etape de maturitate în România. Sunt niște fonduri uriașe aici", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale - FOTO: Freepik@kitipol

Tratamente inovative pentru pacienți

Compania Bristol Myers Squibb are în prezent 75 de studii clinice în desfășurare în România, un număr impresionant, cu beneficii directe pentru pacienți și sistemul public. Radu a explicat că pacienții incluși în aceste studii au acces gratuit la cele mai noi terapii, medicație, teste și onorarii acoperite integral de companie.

"N-aș ști să vă spun în acest moment câți pacienți avem în înrolați. Dar gândiți-vă că sunt terapii care înseamnă, să-i spunem, ultimul răcnet în acest moment. Sunt terapii la care altfel pacienții nu au acces.

Se plătesc teste, se plătește onorariul, se dă medicația gratuit. Suportă compania. Practic, este o degrevare uriașă a statului de niște cheltuieli, plus niște venituri.

Am adus o laudă a ANMDM-ului mai devreme și cred că merită din nou lăudați. Pentru că acum doi ani au implementat cu o celeritate și o acuratețe perfectă Directiva Europeană de Uniformizare în ceea ce privește aprobarea studiilor clinice.

Acela a fost momentul în care s-a redeschis ușa modernă", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Lipsă de personal

În contextul întârzierilor din trecut privind aprobarea studiilor clinice, Cătălin Radu a respins ideea că principalul obstacol ar fi fost lipsa de personal.

"Era și o lipsă de personal, să spunem. Acum nu găsesc scuze, dar ei au fost preluați la buget în criza din 2009-2010. Ca să mai întărească bugetul consolidat și fiind aduși la nivel bugetar cu salarii foarte mici, specialiștii de acolo au plecat. Rămăseseră fără oameni", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Noi avem o vorbă în țara asta: „Omul sfințește locul".  Nu neagă nimeni că poate a fost și o criză. Poate a fost și o criză de personal. Dar dacă îmi spune cineva, în mod obiectiv, de ce Bulgaria, cu același număr de angajați la momentul respectiv, reușea să aprobe de aproape șase ori mai multe studii decât România, atunci accept că problema a fost de personal.

La fel, dacă dorim să întârziem procesele, ne legăm de o virgulă. Și facem un ping-pong instituțional: „Vedeți că nu aveți o virgulă? Mai dați-mi ceva, mai dați-mi altceva", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

România, pe harta globală a cercetării BMS

România are un loc special în strategia globală a Bristol Myers Squibb, compania desfășurând aproximativ 15% din totalul studiilor sale clinice la nivel global în țara noastră.

"Acestea nu sunt studii inventate doar pentru România. Erau studii la care Franța, Germania, Italia, Spania nu aveau obiecțiuni. Erau aceleași protocoale", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

"Erau chiar interesate. Într-un fel, ne aflam în competiție cu aceste mari puteri economice", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Mă bucur că noi, ca firmă, am rămas încrezători. În România, în momentul ăsta, avem o poză aproape unică în lume. Circa 15% din numărul total de studii clinice sunt ale BMS-ului.

BMS-ul este un lucru foarte important. În România, în momentul ăsta, este un lucru foarte important. Însă ce am mai făcut? Noi aducem în fiecare an milioane prin aceste studii clinice în România. Probabil, adunat am ajuns la ordinul a 30-50-80 de milioane investiți. Nu mă aștept la cadouri, ci la potențiale facilități fiscale.

Avem și am avut nu mai puțin de 8 programe de testare gratuită pe fondurile noastre pentru pacienți pentru teste și indicații în care statul, la momentul respectiv cel puțin, nu deconta aceste teste. Am avut nu mai puțin de 6 programe de donații, unele masive, de medicamente foarte scumpe pentru pacienți.

În domeniul imuno-oncologiei, în neurologie, în hematologie, în cardiologie, în prezent avem un program pentru 150 de pacienți de donație pentru acest tip de cardiomiopatie obstructivă. Ei nu au altă opțiune terapeutică. Betablocantele nu sunt o opțiune reală. Nu previn, până la urmă, avansarea bolii, pe când noi chiar avem șansa să îmbunătățim starea de funcționare a inimii lor.

Este nevoie de inovare și în domeniul finanțării, pentru că îmbătrânirea populației și dezvoltarea tehnologiei aduc cu sine costuri. Reușitele aduc costuri. Nu dacă prelungești viața, salvezi viața unui pacient care are nevoie de tratament cronic. Asta înseamnă costuri mai mari în sistemul de sănătate.

Și se încearcă formule, asigurări complementare dedicate aici. Nu există dezbatere în România pe tema asta, din păcate. Companiile farmaceutice au încercat cu suportarea unei părți din costuri. Erau un fel de tichete, un sistem de carduri care să faciliteze accesul fie până la momentul compensării, fie o cotă parte din compensare. Dar aceste mecanisme financiare ar trebui puse în lucru", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Ce ți se poate întâmpla dacă porți ceasul toată ziua. E mai grav decât crezi!
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate

Crossuri externe

pixel